Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie
Standardowe pytanie, w czym rośnie?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Rośnie w ziemi uniwersalnej i takiej do sukulentów w proporcjach mniej więcej 1:1 , Ziemi do sukulentów dałem po to, żeby podłoże było bardziej przepuszczalne.
- norbert76
No i to błąd.
Przede wszystkim mieszanie z ziemią do sukulentów nie ma większego sensu, bo taka dedykowana ziemia ma za mało rozluźniacza i jest odpowiednio przepuszczalna. Dlatego zwłaszcza tych roślin nie powinno się sadzić do samej ziemi, tylko dodajesz dużą ilość rozluźniacza.
I podobnie jest w przypadku innych roślin doniczkowych. Zawsze do kupnej ziemi dodajesz albo żwirku albo perlitu i dopiero do takiej mieszanki sadzisz rośliny. Korzenie muszą oddychać, inaczej będą się dusić i gnić, a w konsekwencji wchodzi infekcja grzybowa.
Więc bezwzględnie do przesadzenia i zrób oprysk preparatem grzybobójczym.
Przede wszystkim mieszanie z ziemią do sukulentów nie ma większego sensu, bo taka dedykowana ziemia ma za mało rozluźniacza i jest odpowiednio przepuszczalna. Dlatego zwłaszcza tych roślin nie powinno się sadzić do samej ziemi, tylko dodajesz dużą ilość rozluźniacza.
I podobnie jest w przypadku innych roślin doniczkowych. Zawsze do kupnej ziemi dodajesz albo żwirku albo perlitu i dopiero do takiej mieszanki sadzisz rośliny. Korzenie muszą oddychać, inaczej będą się dusić i gnić, a w konsekwencji wchodzi infekcja grzybowa.
Więc bezwzględnie do przesadzenia i zrób oprysk preparatem grzybobójczym.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Juz przesadzona ;-) Dałem ziemi uniwersalnej z dodatkiem żwiru akwarystycznego oraz piasku. Chyba teraz będzie ok? Podlałem od razu.
Jak przesadzałem, to okazało się, że to chyba nie dodatek ziemi do sukulentów tam był, a dużo piasku, więc dało radę odseparować wszystkie korzenie
Jak przesadzałem, to okazało się, że to chyba nie dodatek ziemi do sukulentów tam był, a dużo piasku, więc dało radę odseparować wszystkie korzenie
- norbert76
Piasku lepiej nie dawać, bo jak dasz trochę za dużo to wtedy będą się tworzyć zastoiny wodne. Wystarczy tylko sama ziemia i żwirek kwarcowy albo perlit.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dzięki bardzo za wskazówki:-)
A kiedy będzie można zaobserwować jakieś efekty tego przesadzenia?
A kiedy będzie można zaobserwować jakieś efekty tego przesadzenia?
- norbert76
To zależy od rośliny. Jak zacznie wzrost, znaczy że jest ok.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Wysuszona albo może woda się dostała. Trzeba poczekać, aż się liść rozwinie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Jakiś debil opryskiwał ją wodą bo myślał, że będzie jej lepiej. Wiem, że tyle razy było mówione na temat ale nie mogłem się powstrzymać. Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu
W środkowej części liść wygląda całkiem ok.
W środkowej części liść wygląda całkiem ok.
- norbert76
No cóż...
Zmiany się oczywiście nie cofną, ale nie powinny wpłynąć na funkcjonowanie samego liścia.
Zmiany się oczywiście nie cofną, ale nie powinny wpłynąć na funkcjonowanie samego liścia.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Mimo to jestem bardzo zadowolony, liść ma 75cm i wyrósł w ciągu 5 tygodni.
W miedzy czasie jakiś malutki się pojawił. Martwi mnie tylko jeden bardzo długi, który już jest dłuższy czas i nie chce się otworzyć.
Zważywszy na transport na przełomie stycznia/lutego roślina trzyma się całkiem dobrze.
W miedzy czasie jakiś malutki się pojawił. Martwi mnie tylko jeden bardzo długi, który już jest dłuższy czas i nie chce się otworzyć.
Zważywszy na transport na przełomie stycznia/lutego roślina trzyma się całkiem dobrze.