Arbuz olbrzymi - Carolina Cross cz.2
- Kabomba
- 500p
- Od: 1 cze 2013, o 01:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Arbuz olbrzymi - Carolina Cross cz.2
Ten, co się wiosną ze wszystkim ogarnia bez problemu, niech pierwszy rzuci arbuzem
No właśnie źródła amerykańskie zawsze podają czas od siewu do zbioru, czasem od wysadzenia rozsady do zbioru, i to jest mało przydatne. W przypadku CC większość źródeł podaje 100 dni od skiełkowania nasiona A przecież po drodze od skiełkowania do dojrzałości owoców to są jeszcze rozmaite okoliczności wpływające tak na rozwój samych krzaków, jak dojrzewanie jagód. Ty masz szczepione, więc dodatkowo kwitnienie będzie opóźnione, a rozsadę "produkowałeś" dwa miesiące, więc nawet gdyby Twoje krzaki jutro zawiązały owoce, to w 100 dni od skiełkowania się nie wyrobią.
Jeśli nikt z tutejszych ekspertów nie wie, ile dni CC potrzebuje od zawiązania do dojrzałości, to... Dowiemy się od Ciebie! Zostałeś wybrańcem losu i spoczywa na Tobie ogromna odpowiedzialność Jak już się ze wszystkim ogarniesz, to wrzuć jakieś fotki
No właśnie źródła amerykańskie zawsze podają czas od siewu do zbioru, czasem od wysadzenia rozsady do zbioru, i to jest mało przydatne. W przypadku CC większość źródeł podaje 100 dni od skiełkowania nasiona A przecież po drodze od skiełkowania do dojrzałości owoców to są jeszcze rozmaite okoliczności wpływające tak na rozwój samych krzaków, jak dojrzewanie jagód. Ty masz szczepione, więc dodatkowo kwitnienie będzie opóźnione, a rozsadę "produkowałeś" dwa miesiące, więc nawet gdyby Twoje krzaki jutro zawiązały owoce, to w 100 dni od skiełkowania się nie wyrobią.
Jeśli nikt z tutejszych ekspertów nie wie, ile dni CC potrzebuje od zawiązania do dojrzałości, to... Dowiemy się od Ciebie! Zostałeś wybrańcem losu i spoczywa na Tobie ogromna odpowiedzialność Jak już się ze wszystkim ogarniesz, to wrzuć jakieś fotki
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja zawsze liczyłem też 100dni dla Caroliny ale od momentu wysadzenia.
Oby ktoś z nas miał jakiś fajny wynik, to skończy się problem z nasionami. ale jak co to będe ogarniać jakieś ciekawe nasiona.
Oby ktoś z nas miał jakiś fajny wynik, to skończy się problem z nasionami. ale jak co to będe ogarniać jakieś ciekawe nasiona.
- Kabomba
- 500p
Wingrul - No ładna mi "upośledzona słabizna"! Elegancko wygląda i niech jej się wiedzie
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
Ale poważnie! Albo się pomyliłem i to nie Carolina, albo odżyła w gruncie.
Ta jedyna co wykiełkowała miała malutkie listeczki cieniutką łodygę jak jakaś karłowa roślinka.
Ta jedyna co wykiełkowała miała malutkie listeczki cieniutką łodygę jak jakaś karłowa roślinka.
- Kabomba
- 500p
A wśród całej tegorocznej obsady masz jakiegoś kompletnego zdechlaka, który mógłby być ową Karoliną? Może choć "po owocach ich poznacie", no chyba że w tym roku nasadziłeś same podłużne i w paski Ostatecznie kapniemy się po wyglądzie nasion, na samiutkim końcu
- Kabomba
- 500p
Ładnie jej idzie
Jeśli Ci się uda w porę zauważyć kolejny żeński kwiat i zabezpieczyć zanim się otworzy, to może zapyl, bo nigdy nie wiadomo, czy ona tych pierwszych nie odrzuci, albo może któryś będzie do skasowania z innych powodów, i wtedy będziesz miał tego z kontrolowanego zapylenia jako potencjalnego dawcę nasion.
Jeśli Ci się uda w porę zauważyć kolejny żeński kwiat i zabezpieczyć zanim się otworzy, to może zapyl, bo nigdy nie wiadomo, czy ona tych pierwszych nie odrzuci, albo może któryś będzie do skasowania z innych powodów, i wtedy będziesz miał tego z kontrolowanego zapylenia jako potencjalnego dawcę nasion.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
Właśnie przed chwilą skasowałem najmniejszy ale i tak był na bocznym pędzie.
Zostawiam na razie 2 widać że urosły od wczoraj.
Szkoda że ten ładniejszy też jest na bocznym pędzie, ale może po prostu jest starszy.
Raczej nie będę nic na siłę kombinował bo szkoda czasu moje roślinki nie są szczepione na podkładkach więc niech tam sobie jest jak jest
A może jakaś grzeczna pszczółka postanowiła zapylić prawidłowo
Zostawiam na razie 2 widać że urosły od wczoraj.
Szkoda że ten ładniejszy też jest na bocznym pędzie, ale może po prostu jest starszy.
Raczej nie będę nic na siłę kombinował bo szkoda czasu moje roślinki nie są szczepione na podkładkach więc niech tam sobie jest jak jest
A może jakaś grzeczna pszczółka postanowiła zapylić prawidłowo
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
U mnie klapa straszna. Może go dziś czymś prysne bo od dwóch tygodni jakby stanęła w miejscu cała roślina.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Błażej nie wiem jak u Ciebie z pogodą, ale np u mnie druga dość chłodna noc.
Wszystkie dynie jakby troszkę stanęły w miejscu.
Wszystkie dynie jakby troszkę stanęły w miejscu.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Kabomba
- 500p
Wingrul - serce rośnie, patrząc na te czasy, znaczy kiełbasy, znaczy Karolcie!
Wiem, że nie dzieli się skóry na niedźwiedziu, który wciąż po lesie hasa, ale i tak zapytam, czy będę mogła liczyć na garstkę nasion od Ciebie - bez względu na to, jak duże te Karolcie urosną i nie bacząc na ryzyko skundlenia, owoce z tych nasion wciąż będą trochę karolinowate, a ja akurat z przygarniania kundli jestem znana w kraju i na świecie
Wiem, że nie dzieli się skóry na niedźwiedziu, który wciąż po lesie hasa, ale i tak zapytam, czy będę mogła liczyć na garstkę nasion od Ciebie - bez względu na to, jak duże te Karolcie urosną i nie bacząc na ryzyko skundlenia, owoce z tych nasion wciąż będą trochę karolinowate, a ja akurat z przygarniania kundli jestem znana w kraju i na świecie