Żaby - co zrobić żeby nie przychodziły na działkę ?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nooo,takich to ja nie mam wcale,kaczek ani krasnali tez nie,ale mam płaskorzeżbę i rzeżbę z drewna.Postaci te nazwałam strażnikiem mojego ogrodu.
A wiosna miałam przygode z para prawdziwych kaczak,pieknych zresztą,która na moim stawiku koniecznie chciała uwić gniazdo.Przylatywały z pobliskiego parku,gdzie zyje ich bardzo dużo.Przeganiana od rana i wieczorem i tak przylatywała,bo ok.4i 5 rano stawik był zdziobany dokładnie i ja będąc na spacerze musiałam używać Siły by je wypędzić.Skończyły sie naloty,gdy para ta znalazła inne miejsce.Na moje szczęście.
Strażnik nie pomógł mi,musiałam "walczyć " sama z tymi kaczuchami..
P
A wiosna miałam przygode z para prawdziwych kaczak,pieknych zresztą,która na moim stawiku koniecznie chciała uwić gniazdo.Przylatywały z pobliskiego parku,gdzie zyje ich bardzo dużo.Przeganiana od rana i wieczorem i tak przylatywała,bo ok.4i 5 rano stawik był zdziobany dokładnie i ja będąc na spacerze musiałam używać Siły by je wypędzić.Skończyły sie naloty,gdy para ta znalazła inne miejsce.Na moje szczęście.
Strażnik nie pomógł mi,musiałam "walczyć " sama z tymi kaczuchami..
P
Jeśli ktoś chciałby mieć żaby, a nie ma, to powinien ograniczyć stosowanie chemii w ogrodzie. W tym także nawozów chemicznych (zwłaszcza w pobliżu stawku). Uwaga także na stosowanie Roundupu, bo podobno jeden składnik jest dla płazów bardzo szkodliwy.
Dobrze jest rozstawić choć niewielkie zbiorniczki wodne - ja mam takie pseudo gliniane szerokie i płaskie donice bez dziurek w dnie. Trzeba też mieć w ich okolicy trochę "chaszczy". Czasem zimuje na lądzie, więc warto zostawić trochę np. kupek liści.
Żaby zjadają mnóstwo owadów, są bardzo żarłoczne Zjadają też ślimaki
Dobrze jest rozstawić choć niewielkie zbiorniczki wodne - ja mam takie pseudo gliniane szerokie i płaskie donice bez dziurek w dnie. Trzeba też mieć w ich okolicy trochę "chaszczy". Czasem zimuje na lądzie, więc warto zostawić trochę np. kupek liści.
Żaby zjadają mnóstwo owadów, są bardzo żarłoczne Zjadają też ślimaki
Pozdrawiam Azazella
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie też żabki są częstymi gośćmi w ogrodzie. Zawsze są mile widziane. Może również dlatego nie mam kłopotów ze ślimakami. To fajna sprawa, jeśli poza roślinami w ogrodzie znajdują się w nim również zwierzątka. Marzeniem moim jest stworzenie oczka , w którym mogłyby zamieszkać rybki, żółw oraz żabki. Nie wiem tylko jak ułożyłoby się im wspólne życie.
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Bardzo dobrze Jarku, ja tak mam karasie czerwone, liny zółte, jesiotry rosyjskie, żaby i Gucia - teraz jeszcze sumika brązowego, bedzie fajowo a i kaczki miałam wiosną
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...