Pozdrawiam

tak, jeden tydzień topsin, drugi tydzień dithane i znowu topsin i dithane, a po tym dopiero za dwa tygodnie topsin i za kolejne dwa dithaneadria pisze: Czyli pryskałaś raz w tygodniu: DITHANE NeoTec 75 WG i w następnym tygodniu: Topsin M 500 SC?
taktak, pryskałam, by się pozbyć tego paskudztwa, nie wiem, może za często, ale u mnie to przyniosło oczekiwany skutek, a roślinom nic się nie stało i obficie kwitły do późnej jesieni![]()
A potem co dwa tygodnie raz DITHANE, i po dwóch tygodniach Topsin?
szara pleśń to na tych wewnętrznych liściach, które tak zbrązowiały, a te zmiany, które są na liściach w postaci takiego trójkąta, to była jakaś chyba zmiana grzybowa, znalazłam taki objaw gdzieś w internecie, ale strony nie zapisałam, nazwy choroby też nie i nie umiem teraz odnaleźć tego, być może wyczytałam to w gazecie ogrodniczej, ale te pożyczyłam sąsiadce i nie mam jak na razie sprawdzićZidentyfikowałaś przyczynę? Czy to będzie szara pleśń?
Także staram się nie moczyć liści ani pędów - podlewam tylko ziemię, wodą odstaną co najmniej 24 godziny i w temperaturze zbliżonej do temp. otoczenia kwiatów. Podlewam tylko wieczorem, wodą z odżywką - z platonem co drugie podlewanie.