Ewelinka - ...ach te storczyki ;) czyli moja galeria

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

Gratuluje Ewelinko zarówno ślicznego storczyka jak i chłopaka z gustem :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

śliczny ten Phalaenopsis
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

ładne są :D
Awatar użytkownika
Ewelinka
100p
100p
Od: 4 lut 2007, o 13:21

Post »

Madziu! dzięki za pochwałe ;:131 strasznie polubiłam robienie zbliżeń storczykom z lampą błyskową bo wtedy mają takie intensywne kolory... poszperałam w menu mojego aparatu i ma możliwość robienia zdjęć z manualnymi ustawieniami ale na razie idę na łatwiznę i włączam makro :wink: może kiedyś poeksperymentuje :D
Pozdrawiam,
Ewelinka
Awatar użytkownika
Ewelinka
100p
100p

Post »

A teraz przedstawiam mój nabytek z wystawy w sosnowcu- paphiopedilum lub po prostu sabotek ;:113

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam,
Ewelinka
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Ewelinko w naszym gronie. Też mam takiego i również zaczynałam od białego. A sabotek ... fe fe "brzydki", niechaj zdrowo się trzyma :)
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Ewelinka
100p
100p

Post »

Obrazek Obrazek

Miałam z nim małą przygodę. Gdy go kupowałam wyglądał bardzo przyzwoicie choć już jeden kwiat był oderwany to za to cena nie najwyższa więc go kupiłam. Przyjechałam z nim do domu zaczęłam dokładniej oglądać. Okazało się że gdy tylko poruszałam powierzchnię ziemi to wylazło mnóstwo ziemiórek! :x nie miałam możliwości go wtedy przesadzić więc poczytałam troche co robić w przypadku tego paskudztwa i było doradzone żeby wsadzić roślinę do żółtej miski. Tak też zrobiłam i na drugi dzień rzeczywiście pełno tych muszek było w środku miski więc się z nimi rozprawiłam ;:125 Zabrałam się też za przesadzanie do świeżego podłoża i okazało się że choć korzenie sabotka były zdrowe to cały siedział w takiej tekturowej doniczce która była z góry przysypana korą a w środku był sam torf więc strasznie mokro tam miał i pewnie to było przyczyną zalęgnięcia się tych ziemiórek :? "Obrałam" go z tej tektury i posadziłam w normalnym podłożu. Niestety kwitł dość krótko bo zaledwie dwa tygodnie ale w sumie po tych przejściach to i tak dobrze.... Teraz z utęsknieniem czekam na nowe kwiaty bo przy sobie dość sporą nową rozetę- trzymajcie za nią kciuki ;:215
Pozdrawiam,
Ewelinka
Awatar użytkownika
skatla
50p
50p
Od: 14 mar 2008, o 20:59

Post »

Rewelacyjne te zbliżenia! Takie barokowe ujęcia. Kwiat uroczo wychodzi z cienia.
Też czekam na kwiaty u mojego sabotka. Wytrwałości!
Nie spiesz się, nie przejmuj się. Wpadłeś tu tylko z krótką wizytą, przystawaj więc i wąchaj kwiaty.
Walter Hagen
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Ewelinko, piękny ten Twój sabotek, taki jakiś pełen dostojeństwa, lekkości (może to przez ten kolor). A ja bardzo lubię sabotki, bardzo. :)
Awatar użytkownika
Ewelinka
100p
100p

Post »

Ciesze się że się Wam podoba :D pokaże jeszcze jego nową rozetę:
Obrazek

Na tej wystawie kupiłam też innego sabotka, niestety po kwitnięciu ale za to z niziutką ceną :wink: Kwiaty podobno mają być biało zielone, ale zobaczymy jak wyrosną :wink: Rósł dośc nietypowo bo w podwójnej doniczce wsadzony w kolejną więc tak naprawdę to mam dwa te same storczyki :) Jeden był całkiem zdrowy ale niestety drugi bardzo przelany i miał tylko jeden żywy korzonek bo reszta była pusta... Przesadziłam je i jak na razie mają się dobrze.
Obrazek

A tu dowody na to że się przyjęły i chcą w przyszłości pokazać mi swoje kwiaty :lol:

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam,
Ewelinka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ładne te Paphiopedila. u mnie niestety nie chcą rosnąć. szczególnie lubię te z liśćmi w kratkę.
Awatar użytkownika
Ewelinka
100p
100p

Post »

Postaraj się poszukać jakie to gatunki( a przynajmniej od jakich pochodzą) i wtedy pomyśleć nad warunkami czy są odpowiednie- odpowiednie proporcje składników nawozu, temperatura, wilgotność a może spoczynek? Moje są akurat ciepłolubne, pH raczej niższe, nawóz zrównoważony i nie potrzebują spoczynku... Powodzenia!
Pozdrawiam,
Ewelinka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a ten zielony to taki ma być?

Obrazek

ten na fotce to chyba Paphiopedilum maudiae czy jakoś tak, ale nie jestem pewna... one też mają liście w kratkę. ja akurat takiego nie mam, ale widziałam takie zielone.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”