Ewelinka - ...ach te storczyki ;) czyli moja galeria
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Madziu! dzięki za pochwałe strasznie polubiłam robienie zbliżeń storczykom z lampą błyskową bo wtedy mają takie intensywne kolory... poszperałam w menu mojego aparatu i ma możliwość robienia zdjęć z manualnymi ustawieniami ale na razie idę na łatwiznę i włączam makro może kiedyś poeksperymentuje
Pozdrawiam,
Ewelinka
Ewelinka
Miałam z nim małą przygodę. Gdy go kupowałam wyglądał bardzo przyzwoicie choć już jeden kwiat był oderwany to za to cena nie najwyższa więc go kupiłam. Przyjechałam z nim do domu zaczęłam dokładniej oglądać. Okazało się że gdy tylko poruszałam powierzchnię ziemi to wylazło mnóstwo ziemiórek! :x nie miałam możliwości go wtedy przesadzić więc poczytałam troche co robić w przypadku tego paskudztwa i było doradzone żeby wsadzić roślinę do żółtej miski. Tak też zrobiłam i na drugi dzień rzeczywiście pełno tych muszek było w środku miski więc się z nimi rozprawiłam Zabrałam się też za przesadzanie do świeżego podłoża i okazało się że choć korzenie sabotka były zdrowe to cały siedział w takiej tekturowej doniczce która była z góry przysypana korą a w środku był sam torf więc strasznie mokro tam miał i pewnie to było przyczyną zalęgnięcia się tych ziemiórek "Obrałam" go z tej tektury i posadziłam w normalnym podłożu. Niestety kwitł dość krótko bo zaledwie dwa tygodnie ale w sumie po tych przejściach to i tak dobrze.... Teraz z utęsknieniem czekam na nowe kwiaty bo przy sobie dość sporą nową rozetę- trzymajcie za nią kciuki
Pozdrawiam,
Ewelinka
Ewelinka
Ciesze się że się Wam podoba pokaże jeszcze jego nową rozetę:
Na tej wystawie kupiłam też innego sabotka, niestety po kwitnięciu ale za to z niziutką ceną Kwiaty podobno mają być biało zielone, ale zobaczymy jak wyrosną Rósł dośc nietypowo bo w podwójnej doniczce wsadzony w kolejną więc tak naprawdę to mam dwa te same storczyki Jeden był całkiem zdrowy ale niestety drugi bardzo przelany i miał tylko jeden żywy korzonek bo reszta była pusta... Przesadziłam je i jak na razie mają się dobrze.
A tu dowody na to że się przyjęły i chcą w przyszłości pokazać mi swoje kwiaty
Na tej wystawie kupiłam też innego sabotka, niestety po kwitnięciu ale za to z niziutką ceną Kwiaty podobno mają być biało zielone, ale zobaczymy jak wyrosną Rósł dośc nietypowo bo w podwójnej doniczce wsadzony w kolejną więc tak naprawdę to mam dwa te same storczyki Jeden był całkiem zdrowy ale niestety drugi bardzo przelany i miał tylko jeden żywy korzonek bo reszta była pusta... Przesadziłam je i jak na razie mają się dobrze.
A tu dowody na to że się przyjęły i chcą w przyszłości pokazać mi swoje kwiaty
Pozdrawiam,
Ewelinka
Ewelinka
- Storczykowa
Postaraj się poszukać jakie to gatunki( a przynajmniej od jakich pochodzą) i wtedy pomyśleć nad warunkami czy są odpowiednie- odpowiednie proporcje składników nawozu, temperatura, wilgotność a może spoczynek? Moje są akurat ciepłolubne, pH raczej niższe, nawóz zrównoważony i nie potrzebują spoczynku... Powodzenia!
Pozdrawiam,
Ewelinka
Ewelinka
- Storczykowa