Przycinanie pęcherznicy
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jasne, że się udało rozmnożyć. Purpurowolistną cięłam rok temu jesienią (wrzesień), gałązki potraktowałam ukorzeniaczem do półzdrewniałych i myk do ziemi. Ukorzeniła się szybko, jeszcze przed zimą, wiosną została wykopana ze skarpy, umieszczona w doniczce i przewieziona do znajomej, teraz roślinka rośnie już tam, ma się dobrze.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
A czy ktoś wie, jak to jest z licencjami? Bo podobno nie wolno niektórych odmian pęcherznicy rozmnażać piracko
Nie, żebym się tym przejmował, pytam z ciekawości
Nie, żebym się tym przejmował, pytam z ciekawości
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
Ponoć nie wolno tych, które przy nazwie mają PBR czyli np.
Physocarpus opulifolius Diabolo PBR
PBR=Plant Breeder Rights
http://en.wikipedia.org/wiki/Plant_breeders'_right
Ale kto tam wie jakie nasionka zbiera z krzaczka rosnącego przy ulicy lub u sąsiada?
No i który laik potrafi odróżnić czerwone czy żółte pęcherznice?
Physocarpus opulifolius Diabolo PBR
PBR=Plant Breeder Rights
http://en.wikipedia.org/wiki/Plant_breeders'_right
Ale kto tam wie jakie nasionka zbiera z krzaczka rosnącego przy ulicy lub u sąsiada?
No i który laik potrafi odróżnić czerwone czy żółte pęcherznice?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Ja mam pęcherznicę - kundla I złota i purpurowa nie miały dokładnej nazwy odmiany na przywieszce, więc mam wolną rękę przy rozmnażaniu :P
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Ja kupiłam 2 pęcherznice w ogrodniczym jako po prostu pęcherznice. Czy, gdy zechcę ją rozmnażać muszę wysłać próbkę do stwórcy, żeby mi powiedział czy to PBR i wydał licencję? Nie zatrzymałam rachunku. Czy to będzie piractwo? Czy dopadnie mnie ogrodniczy Zaiks? ;)
Swoją drogą trudny i drażniący temat.
Swoją drogą trudny i drażniący temat.
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.