Słodkie odmiany truskawek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 sie 2009, o 14:22
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Filona odradzam .Nic ciekawego.Jeżeli coś do większej uprawy to polecam Dukat ew,Senga Sengana.Na wczesny zbiór Elsanta majowa ,a na ostatni tzn jak wszystkie inne się kończą zaczyna się ona -Pandora .Inne odmiany sa takie sobie.Próbuję ich od 8 lat na 7h.
I ja się zastanawiałam co to są murzynki Starsi ludzie często pytali się o nie na bazarze.
I ja się zastanawiałam co to są murzynki Starsi ludzie często pytali się o nie na bazarze.
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Pamietam jak moja Mama tez zawsze polowala na murzynki i z tego co pamietam byly to kaszubki, takie male, drobne, sloooodziutkie truskaweczki,pojawialy sie u nas najpozniej (u nas, tzn w Gdansku), ale wlasciwej nazwy niestety nie podam
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W starej pomologii figuruje odmiana o nazwie Murzynka Kartuska , ale Wasze opisy owoców nie pasuja do tej odmiany . Być może chodzi o odmianę Purpuratka ( Afryka ) . ,,Barwa owocu ciemnowiśniowa , lśniąca , jednolita na całej powierzchni . Miąższ krwistoczerwony , średnio luźny , soczysty, słodkowinny , aromatyczny . Sok intensywnie czerwony ''.
Pozdroweinia , kozula .
Pozdroweinia , kozula .
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Prawie wszystko pasuje...oprocz smak slodko-winny, kaszubki mialy w sobie niebianska slodycz......z tego co wiem, to zapraszam wlasnie teraz na targ warzywny przy GKS oczywiscie w Gdansku
moze ktos "miejscowy" wydebni od Babci wlasciwa nazwe........
moze ktos "miejscowy" wydebni od Babci wlasciwa nazwe........
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Przypuszczalnie pod nazwą Murzynka wystepuje całkiem inna odmiana . Jeszcze jeden opis ze starej pomologii , jedna z najpóźniejszych odmian .
Mieze Schindler ,
,, Owoce pierwsze - średniej wielkości , o ciężarze ok. 6 g , następne - małe , kuliste , nerkowate lub szerokostożkowate, lekko spłaszczone , przy wierzchołku często wklęsłe . Barwa owocu buraczkowa , lśniąca . Orzeszki ciemnoczerwone , osadzone w głębokich zagłębieniach. Miąższ ciemnowiśniowy z jaśniejszymi żyłkami , średnio zwarty, słodkowinny , o smaku poziomkowym , bardzo aromatyczny . Sok ciemnoczerwony. komora powietrzna duża .Kielich mały , zagłębiony w owocu , trudno się od niego odzielający ''.
W tym wydaniu pomologii które mam , nie ma innej tak późnej odmiany o ciemnych , smacznych owocach .
Pozdrowienia , kozula .
Mieze Schindler ,
,, Owoce pierwsze - średniej wielkości , o ciężarze ok. 6 g , następne - małe , kuliste , nerkowate lub szerokostożkowate, lekko spłaszczone , przy wierzchołku często wklęsłe . Barwa owocu buraczkowa , lśniąca . Orzeszki ciemnoczerwone , osadzone w głębokich zagłębieniach. Miąższ ciemnowiśniowy z jaśniejszymi żyłkami , średnio zwarty, słodkowinny , o smaku poziomkowym , bardzo aromatyczny . Sok ciemnoczerwony. komora powietrzna duża .Kielich mały , zagłębiony w owocu , trudno się od niego odzielający ''.
W tym wydaniu pomologii które mam , nie ma innej tak późnej odmiany o ciemnych , smacznych owocach .
Pozdrowienia , kozula .