Moja pustynia- a jednak cały mój świat
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wstawiaj zdjęcia konkretnych roślinek z opisem problemu , bo ogólnie to wszyscy wiemy ,że w centrum panują afrykańskie klimaty...susza która zabija wszystko co młode,małe ...
Więc jeśli podlewasz ... to inna może być przyczyna tego,że nie rosną Twoje rośliny.
Pokaż choćby jedną z nich i opisz w jakich warunkach ja uprawiasz,co widzisz złego w jej zachowaniu ...wtedy można rozpoznać ewentualne jej niedomagania.
Ogólnie można tylko myśleć,ze to susza Małgosiu...
Więc jeśli podlewasz ... to inna może być przyczyna tego,że nie rosną Twoje rośliny.
Pokaż choćby jedną z nich i opisz w jakich warunkach ja uprawiasz,co widzisz złego w jej zachowaniu ...wtedy można rozpoznać ewentualne jej niedomagania.
Ogólnie można tylko myśleć,ze to susza Małgosiu...
-
- 50p
- Od: 27 lut 2008, o 12:44
- Kontakt:
Re
wstawię roślinki ale muszę jechać i pstryknąć im zdjęcia :P ale tak np. rododendrony wsadziłam w torf, nawoziłam specjalnym nawozem a one bezczelnie najpierw zbrazowiały a potem zgubiły wszystkie liście i stoja takie kikuty, część brązowa i część zielona i dlaczego mi to robią jak ja je tak lubię :( czy to też wina suszy?? podlewam je przecież, no chyba że słońce im tak dogodziło bo tego akurat to mają w nadmiarze
Ahhhhh moim mazeniem jest miec chociaz 1/3 twojej dzialki,niestety w kanadzie buduja domy na "miniaturowych"dzialkach i bardzo blisko siebie(czasem to sie zastanawiam za co placi sie te podatki ) jak nie mozna miec ogrodu mazen bo nie ma sie gdzie rozpedzic.zazdroszcze ci tego kawalka ziemi a z roslinkami to sobie "porozmawiaj"grzecznie tlumaczac ze maja ci pieknie rosnac dla twojej radosci i zazdrosci sasiadow
-
- 50p
- Kontakt:
Re
Ja cały czas z nimi rozmawiam a one jak zaczarowane, egzorcysta by im się przydał :P
- piku
- Przyjaciel Forum
- Od: 12 lip 2007, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Małgosiu- teren masz przepiękny, to naprawdę raj na ziemi. A jeżeli ziemia jest trudna to tylko kwestia doboru odpowiednich roślin, myślę, że pięknie wylądałyby u Ciebie zakątki traw ozdobnych, które świetnie radzą sobie w piaszczystej ziemi . A jeżeli chcesz mieć u siebie rododendrony, to musisz zapewnić im choć trochę cienia, kwaśne podłoże i dużo wody
-
- 50p
- Kontakt:
Re:)
Za trawami nie przepadam ale chyba będę się musiała do nich przyzwyczaić Ja jestem tradycjonalistką i lubię rośliny kwitnące ale one mnie chyba nie lubią
-
- 50p
- Kontakt:
-
- 50p
- Kontakt:
Re
Na skarpie już są posadzone skalniaczki ale niestety przez suszę większość wyleciała Jesienią podosadzam jak mi się rozrosną na skalniaczku A może ktoś ma do wyrzucenia to ja chętnie przyjmę :P na dolnej partii skarpy rośną irysy, margerytki i firletka to się chyba nazywa
- piku
- Przyjaciel Forum
- Od: 12 lip 2007, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Re
Skalniaczkami chętnie się podzielę, ale to raczej na jesieńMałgorzata Badowska pisze:Na skarpie już są posadzone skalniaczki ale niestety przez suszę większość wyleciała Jesienią podosadzam jak mi się rozrosną na skalniaczku A może ktoś ma do wyrzucenia to ja chętnie przyjmę :P