Tarcznik jak i czym zwalczać
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Nie jestem przekonana do skuteczności pałeczek na tarczniki.Walczyłam pałeczkami z tarcznikami na hoi. Niby było lepiej,ale po pewnym czasie znów się pojawiały.
W końcu zrobiłam oprysk Mospilanem.3 krotnie w odstępie tygodnia i zginęły.Bardzo dokładnie pryskałam od spodu i z wierzch,a także w kątach liści.Odpukać,ale od roku mam spokój.
W końcu zrobiłam oprysk Mospilanem.3 krotnie w odstępie tygodnia i zginęły.Bardzo dokładnie pryskałam od spodu i z wierzch,a także w kątach liści.Odpukać,ale od roku mam spokój.
- martaw
- 200p
- Od: 20 wrz 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Chory NN
Z ukorzenionej gałązki, która była w bukiecie z kwiaciarni wyrosła śliczna roślinka, może ktoś zna jej nazwę?
Niestety ostatnio coś ją meczy. Widoczne są dziwne płaskie robaczki na spodzie liści, nalot na liściach. Próbowałam go ratować preparatem p/mszycom, ale nic nie pomaga. Co dziwne, rozrasta się pięknie, jak gdyby nic jej nie dolegało.
Jak pozbyć się tych brzydkich żyjątek?
Niestety ostatnio coś ją meczy. Widoczne są dziwne płaskie robaczki na spodzie liści, nalot na liściach. Próbowałam go ratować preparatem p/mszycom, ale nic nie pomaga. Co dziwne, rozrasta się pięknie, jak gdyby nic jej nie dolegało.
Jak pozbyć się tych brzydkich żyjątek?
Pozdrawiam, Marta
Tarcznik na fikusie benjamina
Witam, jak byłam mała , tzn kilkanaście lat temu zasadzilam w ziemi cytrynkę No i wyrosło z niej piekne drzewko:)
Tylko mam pytanie - nie wiem jak o nią dbać. Latem rośnie pięknie. Zero żółtych liści. A jesienią zaczyna się psuć.
Moja cytrynka zgubiła już sporo liści i wciąż żółkną nowe. Do tego na zdrowych liściach(niektorych) są takie jakby kleiste, przezroczyste plamy. Nie wiem, czy to nie oznacza jakiejs choroby albo pasozytow?
czy ktos wie w jakim miejscu cytrynka powinna stac? albo jaki srodek mam kupic, zeby przemyc jej liscie bo moze po prostu zlapala jakies robale. No i moze jakos nawozic?
Tylko mam pytanie - nie wiem jak o nią dbać. Latem rośnie pięknie. Zero żółtych liści. A jesienią zaczyna się psuć.
Moja cytrynka zgubiła już sporo liści i wciąż żółkną nowe. Do tego na zdrowych liściach(niektorych) są takie jakby kleiste, przezroczyste plamy. Nie wiem, czy to nie oznacza jakiejs choroby albo pasozytow?
czy ktos wie w jakim miejscu cytrynka powinna stac? albo jaki srodek mam kupic, zeby przemyc jej liscie bo moze po prostu zlapala jakies robale. No i moze jakos nawozic?
Przeczytaj sobie tutaj - Przyczyny opadania liści cytrusów
Po pierwsze tarcznik wywodzi się z rodziny miseczników, po drugie oczywiście że palma może zostać zaatakowana przez te szkodniki, po trzecie jak wkleisz zdjęcia rośliny i opiszesz jakie zapewniasz jej warunki postawię Ci diagnozę co dolega roślinie i jak to zwalczyć najlepiej i najskuteczniej o tej porze roku. (nie ma znaczenia na którym forum)