Pierwszy storczyk

ODPOWIEDZ
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

DAK gratuluję udanych zakupów :) Czekam na fotki :)
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

haha a ktoś tu chciał wytrzymać cały rok :P :P :P .... przy storczykach to niemożliwe :P :P :P gdzie fotki ?????
marta83
100p
100p
Od: 23 kwie 2008, o 10:41

Witaj

Post »

widzę,że Ciebie też już choroba opanowała:)) życzę powodzenia i czekamy na foto.
p.s. ja tez mam 2 cambrie jedna kwitła już u mnie i ma kremowo bordowe kwiaty a druga malutkie bordowe i żółtymi [poprzecznymi kreskami i wiem z doświadczenia,że lubią wilgoć więc zraszam je 2 razy na dzień pozdr
martuś
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Ja też przylaczam się do oczekujących na zdjęcia. A jeśli chodzi o "zarazek storczykowy' to na szczęście nie jest to groźna przypadłość, no może jedynie dla kieszeni ;:77
marta83
100p
100p
Od: 23 kwie 2008, o 10:41

Racja

Post »

masz rację Mambo.... ale ja już nawet nie patrzę tylko nie ma miejsca ja na razie poprzestanę na 10 są różnorodne w kolorystyce i kształcie chociażby kwiatów w mojej kolekcji jest 1 oncidium kwitnie na żółto , 2 cambrie i 7 phal. od bialełej miniatury po tradycyjną purpurę pozdrawiam
martuś
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Marto, ja po zakupie kilku sztuk stwierdziłam, że już nie mam miejsca ;:151 , ale nieodparta chęć posiadania nowych była silniejsza i miejsce musiało się znaleźć. Jak się okazało na tej niewielkiej powierzchni zmieściło się cakiem sporo kwiatów. ;:106
a-nia251
50p
50p
Od: 14 lip 2008, o 09:21

Post »

Witam:)
DAK, gratuluję i trzymam kciuki za dalsze sukcesy!
Co do "choroby" - niestety, jest nieuleczalna! Ostatnio wchodząc do kwiaciarni zamykam oczy - takie cuda przybyły... Ale rachunek za prąd trzeba zapłacić :( .
Ale dziś ostatni dzień wakacji więc trzeba się jakoś pocieszyć.
Pozdrawiam słonecznie ;:2
Ania
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Do REALU wstąpiłam po wino, a wyszłam z dwoma butelkami wina i czterema storczykami. Myślałam, że po storczyki wybiorę się później, a wyszło inaczej, bo w tym markecie zawsze chodzę pooglądać jakie mają kaktusy, a tu zaskoczenie - z daleka uśmiechały się do mnie kolorowe cudeńka :) . Były po 20 zł, dość sfatygowane i było mi żal patrzeć jak się z tymi cudami los obszedł. Spędziłam przy nich godzinę wypatrując najlepszych egzemplarzy. I nie tyle stan kwiatów decydował o wyborze, ale stan całych roślin i ich korzonków.
Dwa Phalaenopsisy są podobne do siebie, różnią się wielkością, odcieniem. Będą się dobrze komponowały z tym moim pierworodnym białym. Większy o dwóch pędach o długości 60 cm z dużymi purpurowymi kwiatami, a mniejszy 40 cm ma jaśniejszy odcień kwiatków z dwoma bocznymi odnogami. Nie mogłam się zdecydować który z nich wybrać i pewnie stan rozterki trwałby do zamknięcia sklepu, więc wzięłam obydwa. :lol:

Obrazek Obrazek Obrazek

Cambrie były jeszcze bardziej sfatygowane i dlatego zdecydowałam się na jeden kwitnący, a drugi ma tylko pąki i wygląd kwiatków to będzie dla mnie niespodzianka. Tu jeszcze bardziej kierowałam się stanem tego z czego wyrastają liście (nic nie wiem na ich temat i będę musiała dopiero poczytać o nich i ich wymaganiach oraz zasadach pielęgnacji).

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Może dacie mi linki do wpisów lub innych źródeł, gdzie mogłabym szybciej zdobyć trochę wiedzy na temat Cambrii.
Bo niemiejętność nazywania tych zgrubień z których wyrastają liście i pędy kwiatowe, to taki wstyd, jak kaktusiarz mówiący o kolcach. :wink: Przyznam, że zawsze bałam się zakupu takich storczyków, bo u znajomych widziałam wiele takich zmarniałych o zżółkniętych, a nawet sczerniałych tych częściach i zawsze kojarzą mi się z trudami w ich pielęgnacji. Ale podejmuję wyzwanie i sama muszę sprawdzić, czy to trudy pielęgnacji, czy nieumiejętność moich znajomych.

Cała moja storczykowa rodzinka mieszka w sypialni i czuję, że teraz sypialnia i nie pokój dzienny to będzie miejsce, gdzie będzie mnie więcej. :lol:
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

To żółte, to nie Cambria, a Oncidium. Mam identyczne, kupione praktycznie już po kwitnieniu.
Przez wiatr mam z jednego dwa. Silny podmuch zwalił doniczkę stojącą na zewnętrznym parapecie i się wzięło i rozwaliło na 2 części. W sumie nic się nie stało. Posadziłam oddzielnie i teraz w jednej doniczce wypuszcza jedną nową psb, a w drugiej nawet 3!
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję Wando za identyfikację. W sklepie na opakowaniu był napis - Cambria Mix, więc nic więcej nie mogłam powiedzieć. To tak jak na kaktusowatych sukulentach - kaktus mix ;) . Teraz dzięki tobie poszperałam w internecie i identyfikuję ją jako Oncidium trulliferum Lindley.
Do tego doczytałam, że to "cóś" to pseudobulwy.
Chyba będzie im dobrze u mnie, bo zraszam mgłą swoje roślinki codziennie. Ale muszę zacząć to robić przegotowaną wodą, a nie tylko odstaną. Nie ma dnia by człowiek czegoś nowego nie doczytał. :lol:
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p
Od: 28 lip 2008, o 12:45

Post »

Witaj ;)

Śliczne Oncidium masz, mam nadzieję, że moje też kiedyś tak zakwitnie ;) Ja do zamgławiania

używam wody z filtra brita - ale sama nie wiem czy to dla nich dobrze :?:
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Wydaje mi się, że lubią to zamgławianie. Moje Oncidium i oba Dendrobia stoją sobie na balkonie loggii. Skoro lubią różnicę temperatur między dniem, a nocą, to proszę bardzo, niech mają. Dendrobium, to mniejsze wypuściło pęd kwiatowy, nową psb, a na innej, większej wypuszcza keiki. Bardzo jestem ciekawa, jakie będzie, bo kupiłam po kwitnieniu i pęd kwiatowy wypuściło już u mnie.
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p
Od: 28 lip 2008, o 12:45

Post »

To tak jak moje, tzn. ta niespodziewanka - ale stawiam na żółte ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”