Pierwszy storczyk
Witaj
widzę,że Ciebie też już choroba opanowała:)) życzę powodzenia i czekamy na foto.
p.s. ja tez mam 2 cambrie jedna kwitła już u mnie i ma kremowo bordowe kwiaty a druga malutkie bordowe i żółtymi [poprzecznymi kreskami i wiem z doświadczenia,że lubią wilgoć więc zraszam je 2 razy na dzień pozdr
p.s. ja tez mam 2 cambrie jedna kwitła już u mnie i ma kremowo bordowe kwiaty a druga malutkie bordowe i żółtymi [poprzecznymi kreskami i wiem z doświadczenia,że lubią wilgoć więc zraszam je 2 razy na dzień pozdr
martuś
Racja
masz rację Mambo.... ale ja już nawet nie patrzę tylko nie ma miejsca ja na razie poprzestanę na 10 są różnorodne w kolorystyce i kształcie chociażby kwiatów w mojej kolekcji jest 1 oncidium kwitnie na żółto , 2 cambrie i 7 phal. od bialełej miniatury po tradycyjną purpurę pozdrawiam
martuś
Witam:)
DAK, gratuluję i trzymam kciuki za dalsze sukcesy!
Co do "choroby" - niestety, jest nieuleczalna! Ostatnio wchodząc do kwiaciarni zamykam oczy - takie cuda przybyły... Ale rachunek za prąd trzeba zapłacić .
Ale dziś ostatni dzień wakacji więc trzeba się jakoś pocieszyć.
Pozdrawiam słonecznie ;:2
DAK, gratuluję i trzymam kciuki za dalsze sukcesy!
Co do "choroby" - niestety, jest nieuleczalna! Ostatnio wchodząc do kwiaciarni zamykam oczy - takie cuda przybyły... Ale rachunek za prąd trzeba zapłacić .
Ale dziś ostatni dzień wakacji więc trzeba się jakoś pocieszyć.
Pozdrawiam słonecznie ;:2
Ania
- DAK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Do REALU wstąpiłam po wino, a wyszłam z dwoma butelkami wina i czterema storczykami. Myślałam, że po storczyki wybiorę się później, a wyszło inaczej, bo w tym markecie zawsze chodzę pooglądać jakie mają kaktusy, a tu zaskoczenie - z daleka uśmiechały się do mnie kolorowe cudeńka . Były po 20 zł, dość sfatygowane i było mi żal patrzeć jak się z tymi cudami los obszedł. Spędziłam przy nich godzinę wypatrując najlepszych egzemplarzy. I nie tyle stan kwiatów decydował o wyborze, ale stan całych roślin i ich korzonków.
Dwa Phalaenopsisy są podobne do siebie, różnią się wielkością, odcieniem. Będą się dobrze komponowały z tym moim pierworodnym białym. Większy o dwóch pędach o długości 60 cm z dużymi purpurowymi kwiatami, a mniejszy 40 cm ma jaśniejszy odcień kwiatków z dwoma bocznymi odnogami. Nie mogłam się zdecydować który z nich wybrać i pewnie stan rozterki trwałby do zamknięcia sklepu, więc wzięłam obydwa.
Cambrie były jeszcze bardziej sfatygowane i dlatego zdecydowałam się na jeden kwitnący, a drugi ma tylko pąki i wygląd kwiatków to będzie dla mnie niespodzianka. Tu jeszcze bardziej kierowałam się stanem tego z czego wyrastają liście (nic nie wiem na ich temat i będę musiała dopiero poczytać o nich i ich wymaganiach oraz zasadach pielęgnacji).
Może dacie mi linki do wpisów lub innych źródeł, gdzie mogłabym szybciej zdobyć trochę wiedzy na temat Cambrii.
Bo niemiejętność nazywania tych zgrubień z których wyrastają liście i pędy kwiatowe, to taki wstyd, jak kaktusiarz mówiący o kolcach. Przyznam, że zawsze bałam się zakupu takich storczyków, bo u znajomych widziałam wiele takich zmarniałych o zżółkniętych, a nawet sczerniałych tych częściach i zawsze kojarzą mi się z trudami w ich pielęgnacji. Ale podejmuję wyzwanie i sama muszę sprawdzić, czy to trudy pielęgnacji, czy nieumiejętność moich znajomych.
Cała moja storczykowa rodzinka mieszka w sypialni i czuję, że teraz sypialnia i nie pokój dzienny to będzie miejsce, gdzie będzie mnie więcej.
Dwa Phalaenopsisy są podobne do siebie, różnią się wielkością, odcieniem. Będą się dobrze komponowały z tym moim pierworodnym białym. Większy o dwóch pędach o długości 60 cm z dużymi purpurowymi kwiatami, a mniejszy 40 cm ma jaśniejszy odcień kwiatków z dwoma bocznymi odnogami. Nie mogłam się zdecydować który z nich wybrać i pewnie stan rozterki trwałby do zamknięcia sklepu, więc wzięłam obydwa.
Cambrie były jeszcze bardziej sfatygowane i dlatego zdecydowałam się na jeden kwitnący, a drugi ma tylko pąki i wygląd kwiatków to będzie dla mnie niespodzianka. Tu jeszcze bardziej kierowałam się stanem tego z czego wyrastają liście (nic nie wiem na ich temat i będę musiała dopiero poczytać o nich i ich wymaganiach oraz zasadach pielęgnacji).
Może dacie mi linki do wpisów lub innych źródeł, gdzie mogłabym szybciej zdobyć trochę wiedzy na temat Cambrii.
Bo niemiejętność nazywania tych zgrubień z których wyrastają liście i pędy kwiatowe, to taki wstyd, jak kaktusiarz mówiący o kolcach. Przyznam, że zawsze bałam się zakupu takich storczyków, bo u znajomych widziałam wiele takich zmarniałych o zżółkniętych, a nawet sczerniałych tych częściach i zawsze kojarzą mi się z trudami w ich pielęgnacji. Ale podejmuję wyzwanie i sama muszę sprawdzić, czy to trudy pielęgnacji, czy nieumiejętność moich znajomych.
Cała moja storczykowa rodzinka mieszka w sypialni i czuję, że teraz sypialnia i nie pokój dzienny to będzie miejsce, gdzie będzie mnie więcej.
- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To żółte, to nie Cambria, a Oncidium. Mam identyczne, kupione praktycznie już po kwitnieniu.
Przez wiatr mam z jednego dwa. Silny podmuch zwalił doniczkę stojącą na zewnętrznym parapecie i się wzięło i rozwaliło na 2 części. W sumie nic się nie stało. Posadziłam oddzielnie i teraz w jednej doniczce wypuszcza jedną nową psb, a w drugiej nawet 3!
Przez wiatr mam z jednego dwa. Silny podmuch zwalił doniczkę stojącą na zewnętrznym parapecie i się wzięło i rozwaliło na 2 części. W sumie nic się nie stało. Posadziłam oddzielnie i teraz w jednej doniczce wypuszcza jedną nową psb, a w drugiej nawet 3!
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję Wando za identyfikację. W sklepie na opakowaniu był napis - Cambria Mix, więc nic więcej nie mogłam powiedzieć. To tak jak na kaktusowatych sukulentach - kaktus mix ;) . Teraz dzięki tobie poszperałam w internecie i identyfikuję ją jako Oncidium trulliferum Lindley.
Do tego doczytałam, że to "cóś" to pseudobulwy.
Chyba będzie im dobrze u mnie, bo zraszam mgłą swoje roślinki codziennie. Ale muszę zacząć to robić przegotowaną wodą, a nie tylko odstaną. Nie ma dnia by człowiek czegoś nowego nie doczytał.
Do tego doczytałam, że to "cóś" to pseudobulwy.
Chyba będzie im dobrze u mnie, bo zraszam mgłą swoje roślinki codziennie. Ale muszę zacząć to robić przegotowaną wodą, a nie tylko odstaną. Nie ma dnia by człowiek czegoś nowego nie doczytał.
- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wydaje mi się, że lubią to zamgławianie. Moje Oncidium i oba Dendrobia stoją sobie na balkonie loggii. Skoro lubią różnicę temperatur między dniem, a nocą, to proszę bardzo, niech mają. Dendrobium, to mniejsze wypuściło pęd kwiatowy, nową psb, a na innej, większej wypuszcza keiki. Bardzo jestem ciekawa, jakie będzie, bo kupiłam po kwitnieniu i pęd kwiatowy wypuściło już u mnie.