Zrób to sam, czyli pomysły Forumków
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A przed leśnym domkiem, Joli pomysł na baśniowy bruk .
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 430#588430
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 430#588430
Przepis jest banalny - pół na pół - soli i zwykłej mąki. Dodajemy wody rozrabiając masę tak, aby uzyskać konsystencję plasteliny.
Potem posypujemy podłoże (jakie mamy) mąka, aby się masa nie przyklejała, tak samo z wałkiem...i tu już odpowiednia inwencja twórcza
Mozna zamiast wałka używac różnych faktur (tu - druciane siatki, bambusowe maty, co kto woli) plus wycinamy dowolne formy - im więcej wyobraźni, tym lepiej.
Większy problem jest z "wypiekaniem". Zbyt nagrzany piekarnik nam te gotowe juz formy po prostu przypali (ale tu znowu - jest też swoisty urok takich przybrązowionych form). Nie przegladałamm forum pod kątem masy solnej i tej "technologii", jakby był ktoś zainteresowany, to proszę dać tylko znać
Potem posypujemy podłoże (jakie mamy) mąka, aby się masa nie przyklejała, tak samo z wałkiem...i tu już odpowiednia inwencja twórcza
Mozna zamiast wałka używac różnych faktur (tu - druciane siatki, bambusowe maty, co kto woli) plus wycinamy dowolne formy - im więcej wyobraźni, tym lepiej.
Większy problem jest z "wypiekaniem". Zbyt nagrzany piekarnik nam te gotowe juz formy po prostu przypali (ale tu znowu - jest też swoisty urok takich przybrązowionych form). Nie przegladałamm forum pod kątem masy solnej i tej "technologii", jakby był ktoś zainteresowany, to proszę dać tylko znać
- kryska
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krzesła cudo, płotki podobne robiłam /moje były brzydsze/. Szkoda, że to jest z wierzby, bo z tego co zaobserwowałam u siebie, wierzba jest bardzo nietrwała, szybko się kruszy.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska