Nadawanie formy piennej, czyli roślina na własnym pniu
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nadawanie formy piennej, czyli roślina na własnym pniu
Ponieważ nie eksperymentowałam wcześniej z formami piennymi postanowiłam spróbowac na czyms "co nie może sie nie udać" czyli na pęcherznicy. Nie splatałam gałązek, ale pozostawiłam jeden grubszy pęd, obciachałam boczne gałązki a pozostawiłam te na górze. Ciełam nawet 2-3x w roku, żeby korone zagęścić. (pecherznica rośnie jak szalona)
Pozostały krzew (ten na dole) przycinam "w kulę". Moja pienna pęcherznica ma 2 lata, wcześniej krzak rósł też tyle.
Pozostały krzew (ten na dole) przycinam "w kulę". Moja pienna pęcherznica ma 2 lata, wcześniej krzak rósł też tyle.
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo dziękuje wszystkim za ten post !! Dzięki niemu moja pęcherznica ocałała a miałam ja wyciąć i wyszło rewelacyjnie ,aż sama jestem zachwycona ,
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Widziałam trzy różne ketmie ogrodowe,których pnie zapleciono w warkocz,korona kwitła w trzech kolorach,piękne to było.
Pozdrawiam - BabajAGA
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
Pęcherznica po liftingu całkiem nieźle wygłada. Teraz mogę wypróbować na innych krzewach ketmia może być ciekawym materiałem
[
[
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Tylko ciekawe jak długo pnie tworzyć będą widoczny warkocz,bo zaplecione pędy fikusa benjamina po kilku latach zrosły się ze sobą w jeden pień. Szkoda.
Pozdrawiam - BabajAGA
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O, dzięki - właśnie przypomniałam sobie, że szukałam tego wątku, żeby zapytać o ketmiętralaluszy pisze:Widziałam trzy różne ketmie ogrodowe,których pnie zapleciono w warkocz,korona kwitła w trzech kolorach,piękne to było.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U Halinki - plecionki widać - plecionki juz 3 letnie... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=826tralaluszy pisze:Tylko ciekawe jak długo pnie tworzyć będą widoczny warkocz,bo zaplecione pędy fikusa benjamina po kilku latach zrosły się ze sobą w jeden pień. Szkoda.
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Halinkowe są przepiękne ...
A ja sie zastanawiam, czy ktos moze próbował coś takiego zrobić z botaniczną rózą, caniną, rugosą, czy albą...ciekawe, czy to ma szanse powodzenia ;-)
A ja sie zastanawiam, czy ktos moze próbował coś takiego zrobić z botaniczną rózą, caniną, rugosą, czy albą...ciekawe, czy to ma szanse powodzenia ;-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
-
- Od: 8 paź 2008, o 23:21
Rosa rugosa raczej nie będzie nadawała się na formowanie pnia, bo u niej starsze pędy zamierają.
Rosa canina jak najbardziej, to z niej jest np. "Tysiącletnia Róża" w Hildesheim: http://www.monumente-online.de/05/05/st ... esheim.php (po niemiecku).
Rosa canina jak najbardziej, to z niej jest np. "Tysiącletnia Róża" w Hildesheim: http://www.monumente-online.de/05/05/st ... esheim.php (po niemiecku).
A czy można uformować jagodę kamczacką na drzewko? Może ktoś próbował i podzieli się doświadczeniem?
Pozdrawiam serdecznie,
- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Re:
Z perspektywy czasu muszę napisać,że jednak tawuła japońska nie nadaję się do formowania.Raczek pisze: Wyszłam dziś do ogródka z sekatorem i szukałam co by tu uformować.
Znalazłam zapomnianą,przysłoniętą przez rozrośniętą chryzantemę tawułę japońską.
Przesadziłam ją na trawnik i oczywiście nie mogłam się opanować i zaczęłam jej formowanie.
Zobaczcie efekt,który nawet mnie zaskoczył :
tawuła japońska przed formowaniem
chyba zrobiłam za duże zbliżenie,na tym zdjęciu wyszła większa niż jest w rzeczywistości
Co roku wyrasta z korzenia mnóstwo nowych pędów,przez dwa lata walczyłam z nimi,ale w końcu się poddałam.
Tawułka została posadzona pod płot i teraz może robić co chce.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7