Grusza - podcięcie,cięcie
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 maja 2009, o 23:37
Zaniedbana stara grusza
Witam poniżej prezentuję zdjęcia zaniedbanej gruszy. Jest ona najprawdopodobniej pozostałością po sadzie pradziadka. Zastanawiam się nad jej przycięciem ale dopiero na jesień czy zaznaczone miejsca cięć są prawidłowe? W jaki sposób powinienem prawidłowo ją przyciąć? Czy drzewko wytrzyma takie cięcie?
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie znam się na cięciu ale mam baardzo starą gruszę - twoja to przy niej maluszek
Była cięta silnie, zostały jej tylko dolne gałęzie i na razie nie odbija z konarów.
Za to dolne gałęzie są dosłownie oblepione owocami.
Ciąć raczej nie jesienią, bo lepiej wiosną lub latem kiedy soki krążą w drzewie.
Moja była cięta jesienią, może to był błąd ?
Była cięta silnie, zostały jej tylko dolne gałęzie i na razie nie odbija z konarów.
Za to dolne gałęzie są dosłownie oblepione owocami.
Ciąć raczej nie jesienią, bo lepiej wiosną lub latem kiedy soki krążą w drzewie.
Moja była cięta jesienią, może to był błąd ?
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A co chcesz osiągnąć cięciem? Łatwiejszy zbiór, mniej a lepsze owoce? Przytnij nisko, na niebieskim- w odstępie roku, dwóch. Jeśli zmniejszenie drzewa z kompromisem między wyglądem a produktywnością- to co Czarodziej... naokoło ~ zielonym poziomie.
Z zasady konary, gałęzie ucina się nad rozwidleniem, a nie pod nim- bo zostanie kikut co za kilka lat obrośnie wilkami.
Z zasady konary, gałęzie ucina się nad rozwidleniem, a nie pod nim- bo zostanie kikut co za kilka lat obrośnie wilkami.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Re: Zaniedbana stara grusza.
Witam podpinam się do temu mam na swojej działce stara ok 60 letnia grusze chciał bym ją wyciąć lub (przyciąć do kolo 3 m) ponieważ jest zagrożeniem dla domu jak i dla linii energetycznych biegnących w pobliżu. Chciał bym się dowiedzieć czy potrzebne jest jakieś pozwolenie i o jakieś porady jak ściąć tą grusze wrzucę linka do paru fotek dla rozeznania sytuacji. Czekam na odpowiedzi i jakiekolwiek sugestie i porady. Dziękuje i pozdrawiam.
1 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bb2 ... ff4f8.html
2 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5f2 ... 753ad.html
3 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/135 ... 8109d.html
4 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b0f ... bd914.html
1 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bb2 ... ff4f8.html
2 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5f2 ... 753ad.html
3 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/135 ... 8109d.html
4 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b0f ... bd914.html
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przy wycinaniu drzew owocowych nie jest potrzebne żadne zezwolenie.
Waleria
- maryann
Zdrowy rozsądek wskaże Ci na względy techniczne i bezpieczeństwa(w takim miejscu może się nie obejść bez specjalnej ekipy). Gdybyś jednak chciał kiedyś zjeść z niej jakąś gruszkę, to trzeba by ściąć tę z dwóch odnóg, która(o ile dobrze widzę) ma jakieś gałęzie na wspomnianej wysokości- i ściąć wszystko co powyżej. Drugą odnogę można by wyciąć za dwa lata; no -jak bardzo przeszkadza to w roku następnym, ale będzie to większy szok dla drzewa. Jeśli Ci nie zależy, to tnij gdzie pasuje i może coś przeżyje, a może nic.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Myślałem żeby tą jedną odnogę ściąć na jezdnie ruch bardzo mały i do drugiej tez przywiązać linę i przy podcinaniu też ciągnąć to na jezdnie żeby nie uszkodzić linii energetycznej oraz zabezpieczę drogę żeby w tym momencie oczywiście nikt nie przechodził ani nie przejeżdżał i ściąć to na jezdni. A co do owoców to raczej już nie chce tej groszy i chciałbym ja całkiem wykopać ale przed zimą zejść z pniami poniżej linii energetycznych . Chciałem spytać zgłaszać to do rejonu energetycznego żeby na tą chwili wyłączyli prąd, wiem ze wtedy by było bezpieczniej w razie jakichkolwiek nie powodzeń .
- maryann
Jak jest ryzyko zerwania linii, to majątek zapłacisz za naprawę- bez względu czy prąd był wtedy właczony, czy nie(acz bez prądu na pewno będzie bezpieczniej i mniejsze jest ryzyko uszkodzeń w odbiornikach). W moim rejonie elektrycy jeżdża raz-dwa razy w roku ze zwyżką, piłą łańcuchową i robią porządek z roślinnościa pod linkami. Na wysokości 1,5m poniżej linii zetną ją po Twoim telefonie za darmo; jak wyrzucisz stówkę, to zetną(i porąbia ) całą.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
maciodcember -jakoś tego nie widzę...
Grusza wielka i ładna. Jeśli zdrowa... zostawił bym, jako pamiątkę po pradziadku.
Chcesz gruszek- posadź młode drzewa.
Trudno Ci będzie to radykalnie obniżyć. Można, etapami, ale po co. Silne cięcie spowoduje silne wybijanie "wilków", z których musisz ukształtować nową koronę. I jeśli zaczniesz- to pamiętaj, że musisz ciąć corocznie. I umiejętnie. Przy cięciu grubych konarów powstaną duże rany- nie jestem pewien, czy ulegną "zalaniu" przez kallus. A wtedy masz jak w banku procesy gnilne. Tym bardziej, że głowę dam, że wewnątrz jest martwe drewno- po pamiętnych mroźnych zimach.
Twoje drzewo- decyzja też należy do Ciebie.
Grusza wielka i ładna. Jeśli zdrowa... zostawił bym, jako pamiątkę po pradziadku.
Chcesz gruszek- posadź młode drzewa.
Trudno Ci będzie to radykalnie obniżyć. Można, etapami, ale po co. Silne cięcie spowoduje silne wybijanie "wilków", z których musisz ukształtować nową koronę. I jeśli zaczniesz- to pamiętaj, że musisz ciąć corocznie. I umiejętnie. Przy cięciu grubych konarów powstaną duże rany- nie jestem pewien, czy ulegną "zalaniu" przez kallus. A wtedy masz jak w banku procesy gnilne. Tym bardziej, że głowę dam, że wewnątrz jest martwe drewno- po pamiętnych mroźnych zimach.
Twoje drzewo- decyzja też należy do Ciebie.
- misia
- 500p
- Od: 28 lip 2006, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grusza wyciąć czy zostawić?
Witam,
Proszę Was o radę odnośnie starej gruszy, która zarosła całkiem jeden z moich ogródków. Ma około 90 lat.
Owoce z niej na 2 dzień po zerwaniu nie nadają się do zjedzenia - gniją. Jest bardzo wodnista - można jeść zaraz po zerwaniu
Gruszki są małe (wyglada troche jak dzika).
Wyciąga cała wodę z ogródka jak ma dużo owoców - w tym roku tak było.
Nie wiem czy ją mocno przyciąć czy całkiem wyciąć. W jej sąsiedzwie rosną 4 różaneczniki i piwonie.
Tak wyglada:
Proszę Was o radę odnośnie starej gruszy, która zarosła całkiem jeden z moich ogródków. Ma około 90 lat.
Owoce z niej na 2 dzień po zerwaniu nie nadają się do zjedzenia - gniją. Jest bardzo wodnista - można jeść zaraz po zerwaniu
Gruszki są małe (wyglada troche jak dzika).
Wyciąga cała wodę z ogródka jak ma dużo owoców - w tym roku tak było.
Nie wiem czy ją mocno przyciąć czy całkiem wyciąć. W jej sąsiedzwie rosną 4 różaneczniki i piwonie.
Tak wyglada:
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Ogród Misi