Fontanna w ogrodzie
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zarośnięta kamieniem fontanna
Octem próbowaliście?
Szczerze nie wiem, jutro kupię i wypróbuję
Ale skoro Cilitem stricte do kamienia np. na umywalce nie poszło?
Ale skoro Cilitem stricte do kamienia np. na umywalce nie poszło?
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Bo np. kamień na kranie czyści się tak, że zamacza się szmatkę w occie i owija o kran i zostawia na 15-20 minut, po czym po zdjęciu ładnie schodzi.
Kamień na szybach akwarium czyściłem kwaskiem cytrynowym.
Ale na taką fontannę potrzeba dużooooo kwasku
Kamień na szybach akwarium czyściłem kwaskiem cytrynowym.
Ale na taką fontannę potrzeba dużooooo kwasku
Właśnie problem w ilości i szybkości parowania ewentualnego środka chemicznego - szczególnie w gorący dzień...
Bo niestety fontanna nie ma żadnego filtrowania, woda pobierana z wodociągu + opadówka, niestety instalacja wodociągowa dostarcza tragicznie twardą wodę - wystarczy spojrzeć na czajnik elektryczny, pracuje od dwóch lat i jest w środku kompletnie pomarańczowy od kamienia...
Bo niestety fontanna nie ma żadnego filtrowania, woda pobierana z wodociągu + opadówka, niestety instalacja wodociągowa dostarcza tragicznie twardą wodę - wystarczy spojrzeć na czajnik elektryczny, pracuje od dwóch lat i jest w środku kompletnie pomarańczowy od kamienia...
-
- 200p
- Od: 25 sie 2011, o 13:24
Zwykłą pastą do zębów doczyściłam umywalkę z kamienia ( okolice kranu) który nie schodził nawet po najbardziej reklamowanych środkach. A czajnik elektryczny na spokojnie czyszczę w ten sposób, że wlewam ocet i zagotowywuję jak wodę...zero kamienia po jednym gotowaniu..Jeśli nie pomogły nawet najsilniejsze środki chemiczne i myjka wysokociśnieniowa, to może obłóżcie to to kompresem z ciepłego octu?
Spróbuj szczotka stalowa na trzpieniu i do wiertarki lub szczotka stalowa przykręcona do szlifierki kątowej.Wypróbowałem i zdało egzamin.Okulary ochronne na oczy.qobold
Problem rozwiązany jeszcze w sierpniu - użyto ponad 20 litrów środka Szop firmy Atlas w połączeniu z myjką wysokociśnieniową. Efekt zadowalający, najtrudniejsze zabrudzenia zdrapano szpachelką. Wszystkim dziękuję za pomoc
- sandstone
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 sty 2013, o 12:33
- Kontakt:
Re: Fontanna, jak podłączyć do gniazdka?
Tak, wyłącznik różnicowo-prądowy to podstawa, to zabezpieczy nas przed porażeniem w przypadku uszkodzenia izolacji. Ale trzeba wiedzieć też o tym że "różnicówka" nie pozwoli na żadne prowizorki. Dlatego łączenie, przedłużanie przewodu do pompy jest po pierwsze niebezpieczne, po drugie nigdy nie sprawdzi się na dłuższą metę. Należy więc pamiętać o zakupie pompy fontannowej zaopatrzonej w odpowiednio fabrycznie długi przewód. Doprowadzenie powinno być chronione przed możliwością mechanicznego uszkodzenia przewodu (najlepiej zakopać przewód w grubym peszlu. Jeśli jest taka potrzeba należy użyć specjalnych hermetycznych przepustów kablowych do przejścia przez nieckę fontanny. Bezpieczną opcją jest też użycie pompy o niskim bezpiecznym napięciu 12V. Niewielu producentów je ma w swojej ofercie, ale czasem warto poszukać, jeśli np. mamy małego majsterkowicza w ogrodzie ;). A najprościej, kiedy fontanna jest niewielka, można użyć pompy solarnej i doprowadzenie zasilania mamy z głowy, trzeba tylko przeganiać chmury...
Paweł - miłośnik niebanalnych ogrodów (sam w drodze...)
Uwielbiam kamień w ogrodzie - fontanny z duszą?
- Ja mówię że są....
- Ja mówię że są....
- sandstone
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 sty 2013, o 12:33
- Kontakt:
Re: Fontanna- tak czy nie?
Zgadzam się z Pawłem, nie jestem specem od lilii, ale od wielu mądrzejszych na forum wiem, ze lepiej uniknąć nadmiernego chlapania na roślinę. Ale to nie powód żeby rezygnować z fontanny. Dobranie odpowiedniej dyszy to jedno, umiejscowienie to drugie (przy silnym wietrze "zasięg" fontanny potrafi znacznie się powiększyć). Jeśli nie ma miejsca na lustrze oczka, to można się pokusić o kaskadę przy oczku, ta na pewno nie zaszkodzi liliom. Osobiście uważam, że wszelki wymuszony ruch wody w stojącym zbiorniku jest wskazany ze względu na natlenianie wody, co hamuje procesy gnilne, zmniejsza rozwój glonów, o dobrej kondycji ryb i żyjątek nie wspomnę.
Paweł - miłośnik niebanalnych ogrodów (sam w drodze...)
- Ja mówię że są....
- Ja mówię że są....
Re: Fontanna- tak czy nie?
Lillie same w sobie są piękne, na twoim miejscu z fontanny bym już zrezgnował
Fontanna Arka
Witam,
chciałem się pochwalić moją budowlą czyli fontanną przyścienną a zarazem grillem.
Fontanna stoi na dwóch fundamentach 30x40x120 cm. Podstawa za zbrojona siatką
górniczą oraz drutami fi10. Płyta grilla ulana z betonu z cementu białego i szarego + klinkier
cegły do linii wody zaimpregnowane zaprawą uszczelniającą.
Nieckę na pompę wykonałem wtapiając wiaderko plastikowe w podstawę następnie
przepuściłem wężyk za ściankę aby można było zasilić mosiężny maszkaron.
Zakupiłem go trochę za małego ale za to po okazyjnej cenie i aby całość wyglądała jak trzeba
z cementu białego wykonałem dodatkowo herb, wylewka maszkarona to wężyk fi8 dodatkowo oplątany diodami RGB których kolor można zmienić z pilota jak i kolor wody w niecce ;) ot co
następny mój twór to pompka umieszczona w kalfasie 100l przykryta kratą vema. dalej to jus wykonanie standardowe czyli Agrowłóknina wokół fontanny. Zamiast wierconego kamienia wybrałem łupany marmur o różnych kolorach plus diody Led (w nocy nie rzuca się w oczy tak ten pasek ;) pozostałe lampki to izolatory niskiego napięcia i diody wewnątrz. Wszystko zasilane z 12V także bezpieczne ;) rośliny to funkie i cos jeszcze, nie powiem co bo nie sadziłem i nie znam się
chciałem się pochwalić moją budowlą czyli fontanną przyścienną a zarazem grillem.
Fontanna stoi na dwóch fundamentach 30x40x120 cm. Podstawa za zbrojona siatką
górniczą oraz drutami fi10. Płyta grilla ulana z betonu z cementu białego i szarego + klinkier
cegły do linii wody zaimpregnowane zaprawą uszczelniającą.
Nieckę na pompę wykonałem wtapiając wiaderko plastikowe w podstawę następnie
przepuściłem wężyk za ściankę aby można było zasilić mosiężny maszkaron.
Zakupiłem go trochę za małego ale za to po okazyjnej cenie i aby całość wyglądała jak trzeba
z cementu białego wykonałem dodatkowo herb, wylewka maszkarona to wężyk fi8 dodatkowo oplątany diodami RGB których kolor można zmienić z pilota jak i kolor wody w niecce ;) ot co
następny mój twór to pompka umieszczona w kalfasie 100l przykryta kratą vema. dalej to jus wykonanie standardowe czyli Agrowłóknina wokół fontanny. Zamiast wierconego kamienia wybrałem łupany marmur o różnych kolorach plus diody Led (w nocy nie rzuca się w oczy tak ten pasek ;) pozostałe lampki to izolatory niskiego napięcia i diody wewnątrz. Wszystko zasilane z 12V także bezpieczne ;) rośliny to funkie i cos jeszcze, nie powiem co bo nie sadziłem i nie znam się
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 kwie 2012, o 18:56
Re: Fontanna Arka
WOW, świetna fontanna! Brawo za wykonanie i pomysł!
Re: Fontanna Arka
Dziekuje, musze usunąć wykwity solne i będzie git
Pompka zamowiona i rozpoczynam prace przy trzeciej fontannie na zwirowisku z uzyciem żarna młyńskiego
Pompka zamowiona i rozpoczynam prace przy trzeciej fontannie na zwirowisku z uzyciem żarna młyńskiego