Fundament pod altankę/domek,izolacja i inne

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fanatic
100p
100p
Od: 9 paź 2006, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

główny problem kltóry mnie trapi
to taki czy gdy pomaluję cegłę a jest ona na powierzchni ziemi będę na wymalowaną podmurówkę DYSPERBITEM narzucic tynk ??
chodzi czy tynk będzie się tego trzymał ?? to jest główny problem

bardzo proszę o pomoc
regulamin
Awatar użytkownika
Marian R
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 lip 2007, o 16:06

Post »

Nie wiem co mam poradzić :( Uparłeś się na ten DYSPERBIT ale według mnie to nic nie da bo jeżeli cegłę tym specyfikiem pomalujesz to możliwe, że zabezpieczysz cegłę przed "ciągnięciem
wilgoci" ale samego tynku już nie zabezpieczysz. Myślę, że i tak po 3-4 latach tynk się zlasuje i miejscami odpadnie od dysperbitu.
Kto nie szanuje i nie ceni swojej przeszłości, ten nie jest godzien szacunku teraźniejszości, ani nie ma prawa do przyszłości. /J.Piłsudski/
Adam_76
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 maja 2008, o 10:19

Post »

Witam.
Powiedz jeszcze czy jest to domek podpiwniczony. Jeżeli tak to czy na ścianach w piwnicy pokazują ci się wykwity.
Co do cegły i wspomnianego dysperbitu. Powierzchnia zabezpieczona tym środkiem jest kauczukopodobna i stosuje się na nią warstwę styropianu a potem tynk mineralny. Tynku cementowego na tym nie położysz.
Być może niepotrzebnie chcesz izolować ściany. Daj więcej szczegołów to chętnie pomogę on-line oczywiście bo troszkę daleko mieszkasz ;)
Awatar użytkownika
fanatic
100p
100p

Post »

nie nie ma żadnej piwniczki nic w środku wylewka
po prostu chcę skutecznie zaizolować fundamenty
regulamin
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

po prostu chcę skutecznie zaizolować fundamenty
FANATIC- aż ciśnie się pytanie , po co, cegła czerwona nie boi się wilgoci, zwłaszcza w ziemi, pozioma izolacja jest, a więc wilgoć nie przenika do góry, jeżeli chcesz ładnie wykończyć elewację fundamentu to rób , czymkolwiek chcesz. Widzę( jeżeli dobrze widzę) to i jakaś izolacja pionowa jest.

Ja na Twoim miejscu, dla świętego spokoju, odkopał bym fundament, od wysokości poziomu ziemi do poziomu "0" , wykonał "rapówkę" następnie obłożył cegłą " licówką " lub innym ładnym materiałem .Następnie odkopany na 50-70 cm fundament osłonił papą izolacyjną( ewentualnie folią czarną, i zasypał ziemię do poziomu gruntu.

Wokół fundamentu ( już wykończonego)położył bym płytki chodnikowe jako opaskę i dopiero wtedy usunąć nadmiar papy lub folii, gdyby wystawała ponad płytki opaski i zasłaniała płytki położone na ścianie fundamentu.

Ze zdjęcia wynika że izolacja fundamentu pod budynkiem jest dobrze wykonana, a tobie potrzeba tylko ładne wykończenie części fundamentu wystającego ponad poziom ziemi.
Adam_76
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zgadzam się z przedmówcą :)
Jeżeli nie ma piwnic to nie jest potrzebna izolacja pionowa. Ładnie wykończ cokół i wyłóż wokół płytki chodnikowe lub bruk i wszystko będzie ok.
Awatar użytkownika
fanatic
100p
100p

Post »

a jaką szerokość opaski, z płyt chodnikowych lub kostki, w okół domu zalecacie ??? ile cm szerokości ??
regulamin
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę , że 35 do 50 cm powinno wystarczyć. Teraz można kupić płytki o wym 50 na 50 cm, lub ułożyć opaskę z kostki chodnikowej dostosowując szerokość opaski do wymiaru kostki.
Adam_76
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zrób taką szerokość żeby woda z okapu dachu "kapała" na chodniczek. Moim zdaniem nie mniej niż 50cm.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ,to co, rynny, to niepraktyczne, czy już wyszły z mody ?
Awatar użytkownika
fanatic
100p
100p

Post »

mam rynny wiec nie wiem jak sprawdzić gdzie woda będzie kapała z dachu
ok dziękuje za porady
mimo wszystko myślę że do małego domku wielkiej opaski nie zrobię jak to będzie wyglądało
chyba wystarczy 35cm tak jak maja standardowe płytki chodnikowe :)
regulamin
Awatar użytkownika
fanatic
100p
100p

Post »

jak będę robił suchą zaprawę piasku z cementem pod płyty chodnikowe w jakiej proporcji rozrabiać piach z cementem ??
oraz jak najprościej an sucho przemieszacć piach z cementem nie posiadając betoniarki ?? :)
regulamin
Awatar użytkownika
fanatic
100p
100p

Post »

jak będę robił suchą zaprawę piasku z cementem pod płyty chodnikowe w jakiej proporcji rozrabiać piach z cementem ??
oraz jak najprościej an sucho przemieszać piach z cementem nie posiadając betoniarki ?? :)
regulamin
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”