Pnącza na ogrodzenie z siatki - jakie?
Jeśli ma to być zimozielone pnącze, to albo bluszcz albo wiciokrzew Henryiego.
J
Jeśli nie musi być zimozielone, to rdest Auberta - (szybko rosnie, długo kwitnie i na dodatek pachnie), lub cała masa powojników obficie i kolorowo kwitnących (najwcześniejsze odmiany zaczynają w kwietniu a najpóźniejsze kończą w październiku). Przemieszać kilka (kilkanaście?:)) odmian i będzie cudny spektakl przec cały sezon.
Są jeszcze szybko rosnące i kwitnące pachnąco wiciokrzewy - pomorskie, Browna, japońskie czy Heckrotta w dużym wyborze odmian.
Siatka ogrodzeniowa powinna sobie poradzić z utrzymaniem tego typu pnączy bez konieczności stawiania dodatkowych podpór...
Pozdrawiam,
J
Jeśli nie musi być zimozielone, to rdest Auberta - (szybko rosnie, długo kwitnie i na dodatek pachnie), lub cała masa powojników obficie i kolorowo kwitnących (najwcześniejsze odmiany zaczynają w kwietniu a najpóźniejsze kończą w październiku). Przemieszać kilka (kilkanaście?:)) odmian i będzie cudny spektakl przec cały sezon.
Są jeszcze szybko rosnące i kwitnące pachnąco wiciokrzewy - pomorskie, Browna, japońskie czy Heckrotta w dużym wyborze odmian.
Siatka ogrodzeniowa powinna sobie poradzić z utrzymaniem tego typu pnączy bez konieczności stawiania dodatkowych podpór...
Pozdrawiam,
Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
żółteliście powojnika
mam problem . Powojnik kwitnie b. ładni i nieżle wyróśł, ale zauważyłam, że od dołu zaczynają mu blednąć kiście , a później zasychać, poradźćie co robić. Już jeden powojnik w tym roku odszedł na uwią . Został przycięty, może odrośnie. Tego chcę uratować. Prosze o radę.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Majka
Usychający powojnik
Powojniki lubią mieć zacienione korzenie. Może Twoje za bardzo sie nagrzały.
pozdrawiam,
Gosia
Gosia
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 paź 2008, o 09:21
Jakie rośliny są najlepsze na siatkę ogrodową?
W przyszłym roku zabieram się za mój ogródek Wymaga on generalnego "remontu". Mieszkamy z mężem w nowym domku już 2 lata, a ogród po starych właścicielach nie był przez nas odnawiany. Musimy zacząć od podstawowych rzeczy: postawienie siatki ogrodowej, przekopanie ogrodu i zasianie trawy, a później kwiatów, oczko wodne itp. Ponieważ jestem "zielona" w temacie ogrodów i roślin, proszę Was drodzy forumowicze o radę dotyczącą roślin pnących. Chciałabym, aby roślina zasłoniła siatkę, oddzieliła nas od sąsiadów i jednocześnie ładnie wyglądała. Przeglądając strony internetowe natrafiłam na trzmielinę pnącą (gold). Spodobały mi się jej kolory. Czy taka roślina nadaje się na siatkę? Czy ktoś ją ma w swoim ogrodzie? A może polecicie coś innego? Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję!
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W sekcji roślin domowych - parapetowych raczej o pnączach na siatkę ogrodzeniową wiele nie znajdziesz Przenoszę do odpowiedniej sekcji
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."