Paproć,paprotka domowa - pielęgnacja i problemy w uprawie
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A to paprotka mojej żony
Ostatnio zauważyliśmy w środku jak podsycha. Przemku czy to choroba, szkodnik lub może naturalnie. Przemku co o tym myślisz.
A to jeszcze jedna paproteczka mojej zony.
Ostatnio zauważyliśmy w środku jak podsycha. Przemku czy to choroba, szkodnik lub może naturalnie. Przemku co o tym myślisz.
A to jeszcze jedna paproteczka mojej zony.
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki Mirablis. Tak przypuszczałem. Chociaż troszkę też się obawiałem, że może coś ją niszczy. Już ją wyczesaliśmy, jak radziłaś. Wygląda od razu lepiej się prezentuje. Musimy ją chyba tez przesadzić, bo wydaję mi się, że paprotka ma zbyt małą doniczkę. Tylko pytanie czy można teraz ją przesadzać?
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wracam jeszcze raz do pytania o przesadzanie paprotki.
Do przesadzania zostawiałam sobie zawsze trochę kompostu. W tym roku, przegapiłam sprawę.
Dlatego zadaję pytanie, jak przygotować glebę do przesadzenia paprotki.
Czy może zaufać gotowym, sprzedawanym w sklepach ogrodniczych.
Ponadto wyczytałam, że przesadzając paprotkę należy raczej zostawić ją w starej doniczce (nie lubi za dużych doniczek) i przed wsadzeniem do ziemi przyciąć korzenie. Ta informacja trochę mnie zdziwiła, nigdy tego nie robiłam.
Do przesadzania zostawiałam sobie zawsze trochę kompostu. W tym roku, przegapiłam sprawę.
Dlatego zadaję pytanie, jak przygotować glebę do przesadzenia paprotki.
Czy może zaufać gotowym, sprzedawanym w sklepach ogrodniczych.
Ponadto wyczytałam, że przesadzając paprotkę należy raczej zostawić ją w starej doniczce (nie lubi za dużych doniczek) i przed wsadzeniem do ziemi przyciąć korzenie. Ta informacja trochę mnie zdziwiła, nigdy tego nie robiłam.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 maja 2006, o 15:43
Ja też. Owszem paprotki przesadza się w ostateczności.
Zawsze to robie do ziemi uniwersalnej do której (na 5 litrowy worek) dorzucam tyle torfu kwaśnego ile złapię w obie dłonie. Po wymieszaniu sadzę w doniczkę o średnicy tylko 2 cm większej od poprzedniej. Tak więc dokładam dookoła 1 cm nowej ziemi.
Moje mają więcej niż 6 lat i były tylko raz przesadzane. Chyba w tym roku będą ponownie.
Zawsze to robie do ziemi uniwersalnej do której (na 5 litrowy worek) dorzucam tyle torfu kwaśnego ile złapię w obie dłonie. Po wymieszaniu sadzę w doniczkę o średnicy tylko 2 cm większej od poprzedniej. Tak więc dokładam dookoła 1 cm nowej ziemi.
Moje mają więcej niż 6 lat i były tylko raz przesadzane. Chyba w tym roku będą ponownie.