Cyklamen perski - pielęgnacja,wymagania
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jeśli jest choć ślad białych korzeni,
to warto zostawić bryłę korzeniową bez doniczki na 2-3 dni,
żeby odparowała nadmiar wody.
Potem do doniczki i podlewać tylko podsiąkowo, jak fiołki alpejskie.
Cyklameny lubią wilgotne powietrze ale bardzo przepuszczalne podłoże.
Ja dostaję je z kwiacirni, w ciut lepszym stanie i...po małej reanimacji cały czas kwitną,
nawet od 4 miesięcy!
to warto zostawić bryłę korzeniową bez doniczki na 2-3 dni,
żeby odparowała nadmiar wody.
Potem do doniczki i podlewać tylko podsiąkowo, jak fiołki alpejskie.
Cyklameny lubią wilgotne powietrze ale bardzo przepuszczalne podłoże.
Ja dostaję je z kwiacirni, w ciut lepszym stanie i...po małej reanimacji cały czas kwitną,
nawet od 4 miesięcy!
- flowers
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 cze 2007, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zawsze jest sens próbować
Takie objawy występują też przy zbyt suchym powietrzu i wysokiej temperaturze. Wyjęłabym bulwę, oczyściła z ziemi i wsadziła do doniczki o średnicy 3-4 cm większej niż średnica bulwy. Bulwę powinno się zagłębiać do połowy jej wysokości. Cyklamen najlepiej czuje się u mnie na północno-wschodnim oknie.
Może przydadzą Ci się dodatkowe informacje o uprawie tego kwiatka
David Longmann "Pielęgnowanie roślin pokojowych"
Takie objawy występują też przy zbyt suchym powietrzu i wysokiej temperaturze. Wyjęłabym bulwę, oczyściła z ziemi i wsadziła do doniczki o średnicy 3-4 cm większej niż średnica bulwy. Bulwę powinno się zagłębiać do połowy jej wysokości. Cyklamen najlepiej czuje się u mnie na północno-wschodnim oknie.
Może przydadzą Ci się dodatkowe informacje o uprawie tego kwiatka
David Longmann "Pielęgnowanie roślin pokojowych"
Pozdrawiam, Jagoda
- treissi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2008, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję za rady.
Próbowałam usunąć jak najwięcej ziemi z cyklamena, ale chyba więcej niż na ostetnim zdjęciu nie dam rady. Boję się o korzenie. Ale one i tak już są do niczego, więc może je pousówać? Nie wiem co robić, bo to moje pierwsze doświadczenia z tym kwiatem. Kupiłam 3 cyklameny odrazu i daw pozostałe mają się dobrze. Wydaje mi się, że jest przelany, bo podlewałam dość częśto. Jak tylko kwiaty mu omdlewały - leciałam po wodę. Podlewam oczywiście na podstawek.
Próbowałam usunąć jak najwięcej ziemi z cyklamena, ale chyba więcej niż na ostetnim zdjęciu nie dam rady. Boję się o korzenie. Ale one i tak już są do niczego, więc może je pousówać? Nie wiem co robić, bo to moje pierwsze doświadczenia z tym kwiatem. Kupiłam 3 cyklameny odrazu i daw pozostałe mają się dobrze. Wydaje mi się, że jest przelany, bo podlewałam dość częśto. Jak tylko kwiaty mu omdlewały - leciałam po wodę. Podlewam oczywiście na podstawek.
Odetnij korzenie usuń resztki liści zasusz cebulkę pozwól jej odpocząć w chłodnym i ponownie po minimum miesięcznym (dwa miesiące lepiej) odpoczynku wsadź w ziemię, wybije nowe korzenie i liście jak pokażą się liście zaczniesz nawozić i nawet się nie zorientujesz kiedy będzie zasypany kwiatami, podlewanie raz na 6 dni jeden pełny (nie wyższy jak 1 cm i nie szerszy niż 2 cm od górnej średnicy doniczki) podstawek.
Podlewanie na podstawek, co tydzień jeden pełny podstawek wody (pod warunkiem iż nie jest on wyższy niż 1 cm i szerszy niż górna średnica doniczki o 2 cm) a biohumus to nie żaden nawóz jesienno-zimowy tylko całoroczny nawóz organiczny który niestety ale nie jest wystarczający dla cyklamena by obficie kwitł, należy podlewać nawozem mineralnym azotowym co tydzień, swoją drogą możesz również do wody dodawać jednocześnie z nawozem azotowym biohumus, rośliny nie przenawozisz a wzmocnisz system korzeniowy i zwiększysz przyrost cebuli.
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam!
Mam nadzieję,że mogę się podłączyć
Kupiłam go kilka dni temu-miniaturowego-zasuszonego w sklepie ostro podlałam.Listki są ok,natomiast pąki mdleją zanim rozkwitną
Stoi na parapecie w kuchni(jest tam najzimniej-choć drugą dobę spędził na klatce schodowej gdzie jest kilkanaście stopni-nie poprawiło to jednak omdlewania)
Proszę o pomoc
Mam nadzieję,że mogę się podłączyć
Kupiłam go kilka dni temu-miniaturowego-zasuszonego w sklepie ostro podlałam.Listki są ok,natomiast pąki mdleją zanim rozkwitną
Stoi na parapecie w kuchni(jest tam najzimniej-choć drugą dobę spędził na klatce schodowej gdzie jest kilkanaście stopni-nie poprawiło to jednak omdlewania)
Proszę o pomoc
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"