Aksamitka - królowa jednorocznych cz.1
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Amlos - aksamitka Mr. Majestic zachowuje paski w następnych "pokoleniach". Siałam z kupnych nasion, a poźniej dwa razy wysiewałam już z nasion zbieranych z moich roślin i za każdym razem otrzymywałam dokładnie takie same kwiatki. Nic im się nie rozmywało aż do mrozów. Rosły na słonecznym i bardzo suchym stanowisku, w zasobnej ziemi ale z dużą zawartością wapnia (pH 7,88 ). U mnie to były najbardziej wytrzymałe na suszę i słońce z aksamitek.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
Dziękuję Tula za info . U mnie raczej kwaśna gleba, więc może tu jest pies pogrzebany ?Tula pisze:Amlos - aksamitka Mr. Majestic zachowuje paski w następnych "pokoleniach". Siałam z kupnych nasion, a poźniej dwa razy wysiewałam już z nasion zbieranych z moich roślin i za każdym razem otrzymywałam dokładnie takie same kwiatki. Nic im się nie rozmywało aż do mrozów. Rosły na słonecznym i bardzo suchym stanowisku, w zasobnej ziemi ale z dużą zawartością wapnia (pH 7,88 ). U mnie to były najbardziej wytrzymałe na suszę i słońce z aksamitek.
Za pół roku okaże się czy sytuacja z zanikiem pasków się powtórzy
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przemku chyba Cię zmartwię,jeśli to jest ta sama odmiana (może są karłowe). Miałam Klauna w ubiegłym roku, ma świetne paski, ale wyrasta do ok 80 cm i wyżej i przy tym się wykłada. Rosła u mnie na różnych stanowiskach-w cieniu i na słońcu rosła tak samoprzemek1136 pisze:Ja też skusiłem się na zakup nasion "pasiastej aksamitki" ale ponieważ nie przepadam za wysokimi odmianami więc padło na Tagetes patula nana czyli aksamitkę rozpierzchłą niską -odmiana występuje pod nazwą Klaun i ma dorastać do 15-35cm.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
Zapach aksamitek
Nowsze odmiany miewają bardzo intrygujące, przyjemne wonie, które trudno z czymkolwiek porównać. Z wyjątkiem jednej - te wysokie o kwiatach w kształcie kremowej kuli pachną... wanilią! Odmiana nazywa się adekwatnie do tego, tzn. Vanilla, upolowałam ją w ubiegłym roku. Chciałam ją mieć w skrzynce na balkonie, by cieszyć się tym cudownym zapachem. I po co, głupia, posłuchałam męża i wysadziłam ją do ogrodowego kwietnika? Tam nie mogłam jej wąchać i dopieszczać - zagłuszyły ją szałwie i zeżarły mrówki W tym roku tylko na balkon!
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miałam w zeszłym roku wysianą aksamitkę po raz pierwszy. Chciałam zapytać czy ona sama się wysiewa? Nie obcinałam przekwitniętych kwiatostanów, więc pewnie nasionka spadły na ziemię. Wyrosną?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki