Świecznica / Cimicifuga
Re: Świecznica / Cimicifuga
Mnie zakwitła w pierwszym roku, powinna być jednak w miejscu wilgotnym i gdzie słońce jej nie przypieka zanadto.Na stanowisku słonecznym zasychają brzegi liści w czasie letnich upałów.Twoja na razie na takim stanowisku rośnie, bo słońca było dotąd nie za wiele, a wilgoci sporo.Lubi jednak gleby lżejsze, wtedy lepiej się rozrasta.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Czym bardziej zadbasz o ziemie i stanowisko dla Świecznicy tym bardziej odna odpłaci się swoim rewelacyjnym wyglądem.
jarek
jarek
Witam Mam na działce dwie świecznice i chciałabym mieć więcej, ale nie wiem czy można siać nasiona i kiedy
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
To sprawa dla cierpliwych...
Nasiona należy wysiać natychmiast po dojrzeniu ale .... wschodzą bardzo długo nawet po kilku latach.
Jeśli 'niepokoi się' byliny może sama dać samosiew...
łatwiej jest jednak dzielić karpę
Nasiona należy wysiać natychmiast po dojrzeniu ale .... wschodzą bardzo długo nawet po kilku latach.
Jeśli 'niepokoi się' byliny może sama dać samosiew...
łatwiej jest jednak dzielić karpę
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jam Brunette. W tym roku sadzona, troszkę się rozrosła ale niestety nie zakwitła ... podobnie jak inne ...czekam więc cierpliwie ..
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
moja z bordowymi listkami też nie ma zamiaru kwitnąć
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Kontakt:
Młode sadzonki nie zawsze prędko wchodzą w okres kwitnienia. Jednak jak już zaczną to z roku na rok są piękniejsze. Dopiero gdy ktoś nas namówi na podział rośliny wtedy ponownie czekamy do prawdziwego efektu kwiatowego nawet gdy po podziale wsadzamy dużą kępę. Najlepiej podbierać sadzonki w systemie amatorskim jest następująco: nie wykopując sadzonki podbieramy z jednej strony ziemię dość głęboki. Następnie ostrym nożem odcinamy boczną sadzonkę. Po tym zabiegu czekamy do zagojenia rany ( przyschnięcia ) lub osypujemy cięcie węglem drzewnym. Po tym zasypujemy ziemią i dokarmiamy sadzonkę.
jarek
jarek
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to już wiem dlaczego moja nie kwitnie jesienią ja przesadzałam Nie wiedziałam że się tak przywiązuje do jednego miejsca.
Zakupiłem sadzonkę odmiany - Black Negligee i proszę aby ktoś napisał trochę o wymaganiach świecznicy:
-Jakie pH ziemi czy powinna być kwaśna?
- są rozbieżne informacja do do naslonecznienia.Zdaniem wielu stron najlepiej półcień a wedlug wielu innych dla czarnych\purpurowych odmian najlepiej pełne słońce.
- czy ta roślina potrzebuje szczególnie dużo wilgoci czy może zadowoli się przeciętnie wilgotną glebą jak np funkie ?
-Jakie pH ziemi czy powinna być kwaśna?
- są rozbieżne informacja do do naslonecznienia.Zdaniem wielu stron najlepiej półcień a wedlug wielu innych dla czarnych\purpurowych odmian najlepiej pełne słońce.
- czy ta roślina potrzebuje szczególnie dużo wilgoci czy może zadowoli się przeciętnie wilgotną glebą jak np funkie ?
- teli
- 200p
- Od: 17 paź 2008, o 10:32
Ma takie same wymagania jak Świecznica gałęzista
miejsce cieniste lub półcieniste, wilgotne, gleba bogata w próchnicę;
zestawienia: inne rośliny cieniolubne, jak funkie o kontrastowym kolorze liści, rodgersja;
Moja jest na zachodnie stronie , ma słonko bardzo późno od 16 i ma wilgotno , takie stanowisko ...
miejsce cieniste lub półcieniste, wilgotne, gleba bogata w próchnicę;
zestawienia: inne rośliny cieniolubne, jak funkie o kontrastowym kolorze liści, rodgersja;
Moja jest na zachodnie stronie , ma słonko bardzo późno od 16 i ma wilgotno , takie stanowisko ...
Carpe Diem...
Czemu tak trudno się rozrasta? Posadziłam w zeszłym roku 3 sadzonki o bordowych liściach, jedna kupowana jako Brunette, drugie Atropurpurea i spodziewałam się po jednym sezonie już dobrze widocznej kępy.Zakwitły, bo kupowane już z kwiatostanami.Jedną zimą podgryzła nornica, latem podkopał kret i ledwo zipie, pozostałe dwie zakwitły, ale znów mają po jednym kwiatostanie.Wyglądają prawie tak samo jak w zeszłym sezonie.
Pomimo, że rosną w lekko ocienionym miejscu i dość wilgotnej glebie( latem nigdy tam nie przeschło), to końce liści im przysychają.Dlaczego tak się dzieje?
Pomimo, że rosną w lekko ocienionym miejscu i dość wilgotnej glebie( latem nigdy tam nie przeschło), to końce liści im przysychają.Dlaczego tak się dzieje?
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Moja świecznica tak kwitnie ale też bardzo wolno rozrasta się.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- teli
- 200p
- Od: 17 paź 2008, o 10:32
Moja jest tak wysoka , znaczy ten kwiatostan , że nie da się zrobić jej zdjęcia w całości....stoi samotnie , jak w tamtym roku była w towarzystwie , prawie wcale nie przyrosła , a w tym roku dość mocno
Carpe Diem...