Szczepienie wierzby

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Szczepienie wierzby

Post »

Kiedy szczepić wierzbę japońską z tego co czytałem to metoda na wierzbę bez znaczenia tylko kiedy jaką metodą ;:19
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Davidoff7
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 mar 2014, o 21:28

Post »

Dobry wieczór. Widzę, że wątek usnął. Chciałbym go odświeżyć. Tak więc, dzisiaj zaszczepiłem po 3 zrazy wierzb Iwa i Hakuro-Nishiki na podkładkach nieukorzenionych z wierzby wiciowej. Zastosowałem gumki i maść ogrodniczą. Szczepiłem na przystawkę boczną i przez stosowanie. Podkładki różnej długości. A jak wam poszło?

Pozdrawiam
Davidoff7
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 mar 2014, o 21:28

Post »

Hej! Nie wiem czy to możliwe, ale wczoraj sprawdzałem swoje szczepienia i zauważyłem, że 5/6 zaszczepionym zrazom pękły pąki i wychodzą z nich listki. Czy to znaczy, że coś już tam się dzieje? Dodam, że na zaszczepione miejsca założyłem torby foliowe dla zwiększenia wilgotności w obrębie szczepów. Zrazy są jędrne i giętkie. Nie wiem czy mogę się powoli cieszyć. Jak to u was wygląda? Proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam
"Z dziełami sztuki łączy się wiele tradycji.
Dzieła natury są zawsze jak wypowiedziane słowa Boga."
Johann Wolfgang von Goethe
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dokładnie to jest Salix viminalis, a topole energetyczne pochodzą z sekcji tacamahaca. :D Pewnie Was zdziwię, ale czy ktoś miał kiedyś do czynienia ze szczepieniem topól? Interesuje mnie jaka jest szansa na skuteczne połączenie P. nigra i P.alba.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Post »

Bardzo prawdopodobne, że zrosną się z łatwością, skoro P.trichocarpa się szczepi to alba na nigra chyba muszą się zrosnąć
amjbot.org/content/91/9/1398/F3.large.jpg
pszczelarz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lut 2016, o 18:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam.
Jestem pszczelarzem , który to próbuje rozmnożyć poprzez szczepienie wierzby iwa w celu zasadzenia w pobliżu pasieki .Szukając informacji trafiłem na Państwa forum. Czytałem , że aby tego dokonać trzeba mieć pod koniec roku przygotowane zrazy. Niestety obudziłem się dopiero teraz i nie mam tych zrazów przygotowanych. W związku z tym mam pytanie czy jest sens zrobić te zrazy teraz i próbować szczepić. Może dacie mi jakieś rady.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

pszczelarz ja sądzę, że spokojnie możesz teraz pobrać zrazy i szczepić w ręku. W linku jak to robić/banalnie/ jeśli masz dostęp do patyków podkładek http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=558
pszczelarz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

pelikano11 pisze:pszczelarz ja sądzę, że spokojnie możesz teraz pobrać zrazy i szczepić w ręku. W linku jak to robić/banalnie/ jeśli masz dostęp do patyków podkładek http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=558
Czytałem tą stronę i na niej chcę bazować. Mam pytanie , czy połączone zrazy moczyć w rozgrzanym wosku całe czy tylko miejsce łączenia. Moje drugie pytanie to czy po połączeniu zraza z podkładką można wysadzić je wysadzić bezpośrednio na działkę , czy trzeba włożyć je do wody do chłodnego pomieszczenia i tam je trzymać przez 3-4 tygodnie. Jako podkładki mam upatrzoną wierzbę energetyczną.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Wygodniej Ci będzie zanurzyć niż pędzlować, ale wosk nie może być bardzo gorący, poza tym zabezpiecza przed utratą wilgoci zraza.
Na zewnątrz jest za zimno, trzymaj tak długo aż puści korzenie.
Podkładka nie powinna być za cienka, jeśli będziesz szczepić przez stosowanie (ja bym tak szczepił) to zraz i podkładka muszą mieć jednakową grubość. I dość ważne - połączenie zraza z podkładką powinno być wykonane natychmiast, jeśli będziesz 'wolno' szczepić to przycinasz zraz i od razu wrzucasz go do słoika z wodą, potem nie nerwowo :wink: przycinasz podkładkę i łączysz. Jako dobrą sprawdzoną taśmę jeden z forumowiczów polecał tzw ofertówki, ale nie te bardzo cieniutkie tylko ciut grubsze lekko matowe, tniesz na paski i masz dobrą taśmę.
pszczelarz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuje za rady. W sobotę spróbuję.
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam :wit
Czy wierzba płacząca zrośnie się z wierzbą "Iwą"? Mam 1,5 metrowe kołki wierzby płaczącej i zastanawiam się, czy można zaszczepić na niej wierzbę Iwę :?:
Pozdrawiam :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”