Czy można rozmnażać piwonię ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re:
Dawno tu nikogo nie było ale może przyda się moja wypowiedz na przyszłość a mianowicie najlepiej przesadzać lub rozsadzać 1-go września wtedy piwonia zakwitnie w następnym roku sadzone w innym terminie potrafi nie kwitnąć nawet trzy kolejne lata odczułam to na własnej skórze.judyta pisze:Nie straszcie, bo ja kilka dni temu sadziłam otrzymane piwonie i teraz się dowiaduję, że nie zakwitną
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 50p
- Od: 2 cze 2013, o 19:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czy można rozmnażać piwonię ?
Jak likwidowałam w zeszłym roku jedna rabatę, to przesadzałm wszystkie rosliny, w tym piwonie - bo żal wyrzucać. Był środek lata, ale jakoś przeżyły i obecnie mają juz pąki kwiatowe
Jak najbardziej można , najlepiej widłami amerykańskimi je wykopywać i dzielić...miejsca cięcia warto jest też wysmarować węglem drzewnym...no i oczywiście sadzimy do ziemi z domieszką obornika..tylko potem piwonie długo to odchorowują.. u mnie po przesadzeniu i dzieleniu nie kwitły przez jakieś 2lata, dopiero potem się wzmocniły i zawiązały piękne kwiaty.
No właśnie,niby przesadzać i dzielić trzeba tylko ten brak kwitnienia