Czy można rozmnażać piwonię ?

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Judytko, taka skora do wierzenia wszystkim i we wszystko to ja nie jestem. Wiem, że piwonia to kapryśnica okropna, były posadzone z myślą, że jesienią i tak muszę zrobić przemeblowanie.
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re:

Post »

judyta pisze:Nie straszcie, bo ja kilka dni temu sadziłam otrzymane piwonie i teraz się dowiaduję, że nie zakwitnąObrazek
Dawno tu nikogo nie było ale może przyda się moja wypowiedz na przyszłość a mianowicie najlepiej przesadzać lub rozsadzać 1-go września wtedy piwonia zakwitnie w następnym roku sadzone w innym terminie potrafi nie kwitnąć nawet trzy kolejne lata odczułam to na własnej skórze.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
spinka911
50p
50p
Od: 2 cze 2013, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czy można rozmnażać piwonię ?

Post »

Jak likwidowałam w zeszłym roku jedna rabatę, to przesadzałm wszystkie rosliny, w tym piwonie - bo żal wyrzucać. Był środek lata, ale jakoś przeżyły i obecnie mają juz pąki kwiatowe :D
Pozdrawiam, Basia

Moja działka w ROD
Awatar użytkownika
joankaa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 maja 2014, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak najbardziej można , najlepiej widłami amerykańskimi je wykopywać i dzielić...miejsca cięcia warto jest też wysmarować węglem drzewnym...no i oczywiście sadzimy do ziemi z domieszką obornika..tylko potem piwonie długo to odchorowują.. u mnie po przesadzeniu i dzieleniu nie kwitły przez jakieś 2lata, dopiero potem się wzmocniły i zawiązały piękne kwiaty.
x-Cz-a

Post »

No właśnie,niby przesadzać i dzielić trzeba tylko ten brak kwitnienia ;:131
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”