Zimowanie cebulek,cebul,karp itp
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No dobra, na razie zrobię rabatkę, przygoruję miejsce dla dalii, a samą roślinkę wetknę dopiero po 15 maja To ma i zalety (zdążę skopać trawę pod kwiatki), ale i wady (znowu coś kupię w ogrodniczym i pewnie będą to do kompletu - dalie (a tak się zarzekałam, że żadnego wykopywania i przenoszenia do piwnicy nie chcę ).
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Dostałam dalie od szwagierki. Ona już swoje wsadziła w ogrodzie w tym tygodniu. Mówiła, że też już mogę je posadzić. Ona co roku ma mnóstwo pięknych dalii i chyba się na nich trochę zna. Sama juz nie weim co zrobić. Dziś 2 kłącza posadziłam (ale mam tego jeszcze więcej).
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
Jak przechować dziwaczka i dalie?
Wiem że korzenie dziwaczka przechowuje się przez zimę tak samo jak dalie, i w tym miejscu jest problem bo ja też nie wiem jak się przechowuje dalie i stąd moje pytanie czy ktoś mógłby mi pomóc. (już zaczynam ten temat żebym coś już wiedział na jesień)
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Nie będę udzielać porad jak przechowywać karpy dalii, są forumowicze, którzy mają w tym większą wprawę niż ja.
Chodzi mi o dziwaczka. Nie wiem czy można przechować jego korzenie, nie znam jego systemu korzeniowego, uprawiam go w tym roku po raz pierwszy, ale nie lepiej na wiosnę posiać nową, młodą roślinę?
Chodzi mi o dziwaczka. Nie wiem czy można przechować jego korzenie, nie znam jego systemu korzeniowego, uprawiam go w tym roku po raz pierwszy, ale nie lepiej na wiosnę posiać nową, młodą roślinę?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I ja mam dziwaczka .I szczerze Ci powiem ,że raczej nie przechowasz go jak dalie. Na wiosnę lepiej wysiać nową roślinke ,może też sie zdarzyć ,że sam się wysieje .Ma on sporo nasion
A dalie jesienią wykopuje sie z ziemi jesienią ,osusza bulwy i przechowuje w piwnicy.
A dalie jesienią wykopuje sie z ziemi jesienią ,osusza bulwy i przechowuje w piwnicy.
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam inne doświadczenia - dziwaczka można przechować idealnie tak samo jak dalie. Nie robię tego z dwóch powodów: z bulwy wyrasta okropnie duża roślina , a poza tym dziwaczki się u mnie same zasiewają. Nawiasem mówiąc, bulwy dziwaczka kiedyś bywały w sprzedaży.barbarka pisze:I ja mam dziwaczka .I szczerze Ci powiem ,że raczej nie przechowasz go jak dalie. Na wiosnę lepiej wysiać nową roślinke ,może też sie zdarzyć ,że sam się wysieje .Ma on sporo nasion
B.