Wyrywacz chwastów

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Wyrywacz chwastów

Post »

Ma to ktoś? Zdaje to egzamin? Mam dość schylania się do mleczów i końskiego szczawiu.
Wyrywacze maja być niedługo w Lidlu w przyzwoitej cenie.
Waleria
Ema
50p
50p
Od: 14 mar 2008, o 17:40

Wyrywacz do chwastów

Post »

Od tego sezonu mój mąż, pod którego pieczą jest trawnik, posługuje się wyrywaczem Fiskarsa i jest zachwycony. Podobnie nasz przyjaciel. Dwie uwagi: wyrywacz doskonale usuwa mlecze i wszystkie - jak to określił mąż " kępczaste". I druga uwaga: myślę, że istotna jest jakość sprzętu. Z Lidla bałabym się kupować. Swoją drogą, czyż nie zachwycające są te całe złote łany kwitnących akurat mleczy? :P Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To właśnie jest ciekawe: potrafię zachwycać się łanami kwitnących mleczy, szczególnie pięknie wyglądają w słońcu, natomiast na trawniku...Pierwsze co robię na działce, zaraz po przyjściu zabieram się za ich usuwanie. Nie potrafię nic robić, dopóki one mi "dekorują" działkę. Pocieszam się,że sąsiednia działka jest zagospodarowywana, więc nie będą mi się siały nowe, powinno być ich mniej.
Nie kupiłam wyrywacza w Lidlu, ostatnio zepsuły mi się nożyce do trawy, tam kupowane, a z sekatora schodzi izolacja.
Waleria
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja od kilku lat mam również wyrywacz Fiskars , działa nim mój syn jest zachwycony, po wyrwaniu chwastu zostają małe dziurki ,ale można zadeptać i szybko zarastają - polecam.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy do tego trzeba mieć męską siłę? Czy słaba płeć z tym poradzi sobie?
Waleria
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja mam od wczoraj ten z Lidla i już sobie z nim poskakałam po trawniku :D

Łatwo, może nie całe korzenie wychodzą, ale i tak jest o niebo łatwiej, niż gołymi rękami. Brakuje mi w tym tylko jakiegoś oparcia dla nogi, żeby jeszcze łatwiej wdeptywać narzędzie w ziemię. Ale różnica w cenie (Lidl vs. Fiskars) jest spora, a więc mówi się trudno i napiera się ciałem :lol:

Żółtki są cudne, bardzo lubię moją łączkę- niby-trawnik, ale z drugiej strony trawnik bez plaskatych rozet mniszka jest zdecydowanie ładniejszy... Żółto jest tylko wiosną, a przez całe lato zostają placki... Więc wyrywam :D
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Yoanna
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 sie 2008, o 14:33

Post »

My też mamy ten z Lidla i jesteśmy zadowoleni. Nie byliśmy przekonani (i do tego modelu, i w ogóle do takich urządzeń), ale w takiej cenie (20 pare zł) postanowiliśmy spróbować. Na Fiskars ze względu na cenę się nie zdecydowaliśmy. Na razie jesteśmy zadowoleni, nie sądzę żeby coś jeszcze mogło się z nim stać - tzn złamać czy coś takiego.

Bardzo ładnie radzi sobie z chwastami z długimi korzeniami. Owszem, niektóre korzenie odrywa, ale większość naprawdę wyciąga z całymi korzeniami. My mamy zwłaszcza problem z jakimś ostem (nie wiem co to, ale ma takie kłójące liście rosnące w rozetce). Ręcznie to się fatalnie wyrywa, bo ma dość długie korzenie. A tym bardzo dobrze. Teraz już tego w Lidlu nie ma, ale jak ktoś gdzieś trafi, to naprawdę polecam.

Postaram się jutro dodać jakieś zdjecie tego urządzenia.

Pozdrawiam,
Joanna
misanto
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 maja 2009, o 21:43

Post »

Mam to urządzenie , jest super wyrywam nie tylko mniszek Wyrywaczem potraktowałam rówież samosiejki śliw z bardzo długimi korzeniami.
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Re: Wyrywacz chwastów

Post »

Witam wszystkich
Zakupiłam w castoramie wyrywacz chwastów firmy fiskars w cenie 98 zł.
Jestem zadowolona.
Mam ziemię piaszczystą bez kamieni, mlecze i inne chwasty wychodzą bez problemu. Udaje się wyciągnąć cały duży korzeń.
W ziemi uprawnej pomiędzy roślinami też się sprawdza.
Urządzeniem pracuje się bardzo lekko, trawnik z mleczy oczyści nawet słaba kobieta.
Robi dosyć duże dziurki średnicy ok 5cm.(teraz gleba jest mokra i zwięzła) może mniejsze dziurki będą w czasie suszy.
Mieszkam w okolicy, gdzie są pola nieuprawne, z wiatrem zawsze zakotwiczą się różne chwasty.
I tak już będzie.
Myślę, że w moim przypadku się sprawdzi ( nie mogę stosować środków chemicznych przeciw chwastom, roundupem chciałam zniszczyć szczawik malowałam pędzlem idąc do przodu, na butach przeniosłam środek na nowy trawnik, oczywiście pojawiły się spalone ślady, ale najgorsze było to, że mój pies powąchał roślinkę i miał poparzoną wargę) Nigdy więcej tego środka nie zastosuję.
pozdrawiam Elżbieta
Obrazek
Kromkovitz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2010, o 12:26

Post »

Ja też mam od wczoraj Fiskarsa. Wypróbowałem go i jestem zachwycony. Większość chwastów wyrwał z całym korzeniem. Używa się go lekko, szybko i przyjemnie. Polecam.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja natomiast nie polecam wyrywacza z Lidla. Pieniądze wyrzucone w błoto.
Waleria
Awatar użytkownika
Agajotka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 lut 2010, o 17:34

Post »

Skuszona pochlebnymi opiniami również nabyłam wyrywacz Fiskarsa. U mnie jednak nie zdaje egzaminu ;:145 Te chwytacze są zdecydowanie za krótkie na duże chwasty, a właśnie takie posiadam.Mam zbitą, gliniastą ziemię, która w okresie suszy jest jak skorupa. Walcząc z mniszkiem połamałam już jedne widły, ale przed zastosowaniem chemii chciałam się go pozbyć ekologicznie. Próbowałam po deszczu, licząc na spektakularne efekty, ale korzeń i tak się urywa. W moim przypadku wyrywacz nadaje się wyłącznie do małych egzemplarzy, które i gołymi rękami da się w całości usunąć.
Beefanta
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 lis 2013, o 11:51

Post »

Co robić z tymi dziurami?
Zasypywać je ziemią, czy czekać aż zarosną?
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”