Fasolka szparagowa cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Kontakt:

Post »

Witam :)
Ja już 2 razy (pod agrowłóknine) wysiałam fasole szparagową w odstępi tygodniowym, odmiany karłowate - zieloną i żółtą.
Jeszcze na dniach wysiele niebieską wysoką - bardzo smaczna sama ją jadłam w tamtym roku, dostałam trochę od sąsiadki, faktycznie po ugotowaniu jest zielona, wg. mnie jest delikatniejsza i słodsza, pucha. ;:333
:lol: Miałam też przyjemność zasmakować w tamtym roku fasole zwaną mamut - duuuże płaskie i szerokie strączki, bdb do np. lecza, ale ja ją raczej wysieje w przyszłym roku hehehhehe choć ze mną nigdy nie wiadomo.

Chciała bym też trochę pomrozić, ale boje się,że nie będzie już taka smaczna jak świeża ;:24 .
Czy ktoś z Was zna dobry przepis na zalewę do fasolki, aby zawekować ją w słoiki??? ;:88
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 19:47

Post »

Moje fasole dopiero kiełkują :) Ale w tym roku z braku miejsca rozsiane są po całym ogrodzie pełniąc funkcję ozdobno użytkową :D Zobaczymy jak to będzie potem wyglądało :lol:
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

fasolka wysadzona do gruntu 28,04 w kubkach torfowych- jaka odmiana- pojęcia nie mam. Obrazek
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17

Post »

Gieniu, nie załamuj, moja siana 11 jeszcze nie wschodzi, liczę że po tych cieplejszych nocach w końcu ruszy :) Matko, ty już niedługo będziesz miała fasolkę na obiad, chyba zacznę wcześniej wysiewać fasolkę i ogórki, tak jak Ty...
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Ankha, to siostra hoduje na swoich parapetach. Już od końca lutego tak ją nosi, że wsadza co jej w ręce wpadnie, trudno ją okiełznać, nawet u znajomego (w zamian za pomidory) parapet wynajęła. U siebie mam tylko przy jednym oknie parapet na 2 m x 20 cm i tylko papryka mi się zmieściła, przy pozostałych oknach parapety są wąziutkie.
Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p
Od: 30 mar 2009, o 22:46

Post »

fasolka na suche nasiona wczesna , karłowata................do bezpośredniego spożycia i do konserwowania
Obrazek

wczoraj się komuś pomyliło i zamiast wyciągnąć z szafki koszyk z przyprawami, wyciągnął koszyk z torebkami nasion, ale się zdziwił........... gdy chciał przyprawiać fasolą :D zamiast pieprzem......mam więcej nasion niż przypraw;)
Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ja wczoraj dosiałam jeszcze fasolkę fioletową ;) odmiana Purple Teepee
Awatar użytkownika
babeczka03
100p
100p
Od: 3 mar 2008, o 16:41

Post »

Moją fasolkę coś pożarło :cry: Posiałam ją niedawno i gdy tylko pokazały się liścienie od razu zostały ogryzione i to prawie wszystkie...myślę, że to mrówy, (żeby je coś tam, tego tam) Fasolkę przykryłam agrowłókniną przed ptakami, ślimaki zbierałam, ale mrówy? Może macie jakieś sposoby aby uchronić fasolkę zaraz po wschodzie?
Opadły kwiat powracający na gałąź?
To był motyl...
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Obrazek Obrazek
Szparagowa zaczyna już kwitnąc,a łupana ma kwiaty
Awatar użytkownika
Liriope
200p
200p
Od: 30 wrz 2008, o 14:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mrówki chyba nie jedzą liści fasoli :?:
u mnie to sprawnie załatwiają ślimaki i zając :lol:
Wszystkich ślimaków nie wyzbierasz, zawsze jakaś nocna przybłęda się trafi.
też mi pożarły fasolke, dopiero co wzeszła, zostały same kikuty.
Pierwszą od razu po posadzeniu przykryłam plastikowymi butelkami a drugą nie i jutro będę sadzić od nowa :cry: .
Pozdrawiam.
Ola
Awatar użytkownika
babeczka03
100p
100p
Od: 3 mar 2008, o 16:41

Post »

Posiałam fasolkę w innym miejscu, a tam było jeszcze gorzej: na pół paczki nasion wyrosły mi tylko dwie fasolki, resztę coś wyżarło. ślimaki to na pewno nie były, może to nornica, koniki polne? Szkoda, tak liczyłam na fasolkę, mniam... :cry:
Opadły kwiat powracający na gałąź?
To był motyl...
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

U mnie nasionka fasoli wyniosły mrówki ale to tylko te z pierwszego rzutu. Parę krzaczków urosło ale pojawiła się na nich mszyca. Za to drugi i trzeci rzut fasolki ładnie rośnie - bez żadnych ubytków w ilości
Awatar użytkownika
KOBEA
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 sty 2010, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fasolka szparagowa

Post »

hej, fasolke siałam ponad 40 dni temu, deszcze ją częściowo wymyły a reszta zgliła, wygrzebałam z ziemi i posiałam z drugiej paczki na to samo miejsce w warzywniaku ok 20 dni temu, piekna pogoda słoneczna a fasolki nie ma w ogóle na grządce, wczoraj zaczęłam jej szukać w ziemi i nie znalazłam ani jednego ziarka? ratunku coś mi zjadło nasiona czy co? co mam teraz robić, uwielbiamy fasolke i bez niej ani rusz.. hi siać trzeci raz? może zrobić rozsade, gdy wzejdzie wsadzić na stałe miejsce?
doradzcie, pozdrawiam.
Kaśka
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”