Andrzeju przede wszystkim znacznie gorsze będzie kwitnienie i bardzo się wyciągną tzn że na łodyżkach będzie mało kwiatów.Erazm pisze:Zawsze na wiosnę należy ścinać zeszłoroczne kwiaty wrzosów. Jeżeli nie zostaną przycięte to jak to wpłynie na dalszy ich wzrost?
Rośliny wrzosowate i różaneczniki
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wrzosowiska zajmujące duże powierzchnie są corocznie koszone.Ma to na celu nie tylko usuwanie samosiewów drzew i krzewów ale przede wszystkim chodzi o obfitsze kwitnienie wrzosów.U zachodnich sąsiadów zajmują się tym Związki Pszczelarskie. Na obszarach leśnych gdzie występuje duża ilość zwierzyny płowej,są one w naturalny sposób strzyżone.
Nie przycięte wrzosy będą miały cienkie i wiotkie pędy,"gołe" w miejscu gdzie były zeszłoroczne kwiaty.Dodatkowo pędów tych będzie znacznie mniej .
Nie przycięte wrzosy będą miały cienkie i wiotkie pędy,"gołe" w miejscu gdzie były zeszłoroczne kwiaty.Dodatkowo pędów tych będzie znacznie mniej .
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 kwie 2008, o 00:37
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
Wrzosy wymagają kwaśnego podłoża.Igliwie jest naturalną ściółką i nie zaszkodzi wrzosom.
Proszę o opis modrzewia .
Proszę o opis modrzewia .
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Rhododendron 'Goldfinger', grupa : (Catawbiense selektion) Syn: Rh.Blattgold.
Mój miał problemy na Dolnym Ślasku- był ciągle poparzony.
http://www.surbundsbed.dk/sorter.asp
Mój miał problemy na Dolnym Ślasku- był ciągle poparzony.
http://www.surbundsbed.dk/sorter.asp
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 kwie 2008, o 00:37
Ha, mój błąd! Gdzieś tam mi się obiło, że igły modrzewia uzasadawiają ziemię, a nie zakwaszają i tu jest właśnie problem. Jeśli chodzi o modrzew, to nie pamiętam nazwy, ale można powiedzieć, że to modrzew płaczący (sądząc po wyglądzie).(nie)zapominajka pisze:Podbijam temat ;) Mam pytanie, czy wrzosy mogą rosnąć pod modrzewiem? Tak mam je zasadzone, a słyszałam, że igły modrzewia niezbyt dobrze im robią (zakwaszają podłoże)
Dzień dobry,
Kupiłam ogródek, na którym rosną wrzosy. Nie wiem czy nie popełniłam poważnego błędu. Wrzosy lubią kwaśne podłoże - to wiadomo. Podsypałam kwaśnego torfu pod rośliny, zamierzam jeszcze wyściołkować je korą sosnową. Natomiast na rabatę, omijając wrzosy wysypałam drobne kamienie. Efekt naprawdę śliczny. Natomiast dopiero wczoraj odkryłam, że kamienie są wapienne. Czy nie zaszkodzi to moim roślinkom. Obawiam się wypłukiwania podczas deszczu, które moża odkwasić glebę. Czy powinnam te kamienie czym prędzej usunąć? Ma ktoś podobne doświadczenia? Pozdrawiam gorąco
Kupiłam ogródek, na którym rosną wrzosy. Nie wiem czy nie popełniłam poważnego błędu. Wrzosy lubią kwaśne podłoże - to wiadomo. Podsypałam kwaśnego torfu pod rośliny, zamierzam jeszcze wyściołkować je korą sosnową. Natomiast na rabatę, omijając wrzosy wysypałam drobne kamienie. Efekt naprawdę śliczny. Natomiast dopiero wczoraj odkryłam, że kamienie są wapienne. Czy nie zaszkodzi to moim roślinkom. Obawiam się wypłukiwania podczas deszczu, które moża odkwasić glebę. Czy powinnam te kamienie czym prędzej usunąć? Ma ktoś podobne doświadczenia? Pozdrawiam gorąco
Dopiero zaczynam. Mam nadzieję, że pomożecie mi popełniać jak najmniej błędów
- Grandiflora
- Od: 21 paź 2008, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wyczytałam w kilku postach na forum o możliwości zagęszczania rh poprzez obrywanie pierwszych pąków liści.
W związku z tym mam pytanie czy taki sposób zagęszczania roślin dotyczy również innych wrzosowatych? Np. czy azalie też można uszczykiwać? kwiaty, liście?
z jakimi roślinami postępuje się w ten sam sposób, żeby je zagęścić?
zastanawiam się czy ten sam sposób mogę uszczknąć pierisy, kalmie i skimie?
W związku z tym mam pytanie czy taki sposób zagęszczania roślin dotyczy również innych wrzosowatych? Np. czy azalie też można uszczykiwać? kwiaty, liście?
z jakimi roślinami postępuje się w ten sam sposób, żeby je zagęścić?
zastanawiam się czy ten sam sposób mogę uszczknąć pierisy, kalmie i skimie?
@nia
Rhododendron English Roseum
Witam
Kupiłem wczoraj Rhododendron English Roseum bardzo proszę o poradę odnośnie tej rośliny:
jakie stanowisko wybrać, jaką ziemię wsypać do dołka gdzie będę sadził, jak obfite podlewanie ta odmiana lubi ??
ma ktoś może tą odmianę i może pochwalić się jej zdjęciem ??
z góry dziękuję za pomoc
Kupiłem wczoraj Rhododendron English Roseum bardzo proszę o poradę odnośnie tej rośliny:
jakie stanowisko wybrać, jaką ziemię wsypać do dołka gdzie będę sadził, jak obfite podlewanie ta odmiana lubi ??
ma ktoś może tą odmianę i może pochwalić się jej zdjęciem ??
z góry dziękuję za pomoc
regulamin