Galeria balkony i trasy.
- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Galeria balkony i trasy.
Jagodo bardzo ładne begonie Też planuję takie w tym roku na balkonik
Masz bardzo ładne doniczki na barierki - te z pelargoniami - jedna doniczka na jedną roślinkę. Kupiłas może w Obi albo Leroy?
Masz bardzo ładne doniczki na barierki - te z pelargoniami - jedna doniczka na jedną roślinkę. Kupiłas może w Obi albo Leroy?
Pozdrawiam, Monika
Zielony świat Moniki cz. 9
- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
niunia te doniczki kupiłam w tesco jesienią na wyprzedaży. Były naprawdę w dobrej cenie i kupiłam dwa takie komplety.
Begonie są idealne do cienia, polecam, bo przeszłam prawdziwy poligon doświadczalny na moim balkonie.
Begonie są idealne do cienia, polecam, bo przeszłam prawdziwy poligon doświadczalny na moim balkonie.
- Niunia1981
Dzięki za informację, będę się u mnie rozglądać niedługo powinny pojawić się doniczki w sklepach.
Pozdrawiam, Monika
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Ja dla zapachu polecam szczególnie maciejkę a także groszki pachnące. Nic tych dwóch roślin nie przebije. Bieluń surmikwiat w gruncie rzeczy też jest niezły, podobnie jak goździk ogrodowy.welkam pisze:Polecam smagliczkę - w tym roku też będę ją miała własnie ze względu na zapach.
Pozdrawiam!
LOKI
- swirogrodowy
- 100p
- Od: 16 wrz 2009, o 23:12
A każdy kolor pachnie? ja mam ta fioletową .
Bo właśnie się w tym roku nastawiłam na wysianie pachnących i kupiłam heliotrop ,lewkonię ,maciejkę no i smagliczkę też mam ,ale nie wiedziałam ,że pachnie . Byłoby miło
Jagoda ślicznie na tym balkonie , tym bardziej ,że północny faktycznie nie łatwo udekorować.Tak jak piszesz begonie są super,miałam w cieniu między funkiami trochę mało ich posadziłam ,ale kwitły aż do mrozu .Teraz zasypane piaskiem czekają w piwnicy mam nadzieję ,że się uchowały
Bo właśnie się w tym roku nastawiłam na wysianie pachnących i kupiłam heliotrop ,lewkonię ,maciejkę no i smagliczkę też mam ,ale nie wiedziałam ,że pachnie . Byłoby miło
Jagoda ślicznie na tym balkonie , tym bardziej ,że północny faktycznie nie łatwo udekorować.Tak jak piszesz begonie są super,miałam w cieniu między funkiami trochę mało ich posadziłam ,ale kwitły aż do mrozu .Teraz zasypane piaskiem czekają w piwnicy mam nadzieję ,że się uchowały
Wystarczy mi słonko ,zero śniegu i mój ogród . Marzena
- rapunzel
swirogrodoy, dziękuję
Ja z kolei posadziłam ich trochę za dużo, bo w skrzynkach 60 cm po 3 begonie i jeszcze plektrantus. Póki były małe, to było ok, ale potem było im już naprawdę ciasno. W tym roku posadzę dwie begonie i plektrantus.
Ja z kolei posadziłam ich trochę za dużo, bo w skrzynkach 60 cm po 3 begonie i jeszcze plektrantus. Póki były małe, to było ok, ale potem było im już naprawdę ciasno. W tym roku posadzę dwie begonie i plektrantus.
- Niunia1981
Jagódko kupujesz gotowe sadzonki begonii czy sama sadzić cebule?
Pozdrawiam, Monika
- rapunzel
W tym roku przechowałam i posadziłam, ale na ogół kupuję. Ogrodnicy chyba coś stosują specjalnego, bo te domowe begonie nigdy nie są takie efektowne jak te kupne. Kiedyś raz przechowywałam i sadziłam, to efekt nie był porażający, ale coś tam zakwitło.
Ręczę natomiast za przechowywanie fuksji, a i pelargonie w tym roku przechowuję.
Ręczę natomiast za przechowywanie fuksji, a i pelargonie w tym roku przechowuję.
- Niunia1981
No to mnie zmartwiłaś bo nie planowałam kupować w tym roku tym bardziej że begonie bulwiaste sa drogie. Posadziłam dwie cebule i mam 9 sadzonek z liści. Zamówiłam w Fuksjanie nawozy na pobudzenie wzrostu, zawiązywanie pąków i obfite kwitnienie - może to zadziała ?? Zobaczymy
Pozdrawiam, Monika
- rapunzel
Niunia, to nie jest kwestia nawożenia z cała pewnością, z tego, co kiedyś gdzieś tam czytałam, to ogrodnicy traktują swoje bulwy czymś ekstra, nie wiem, czy to nie retardanty, ale zawsze można próbować sił z własnymi bulwami, skoro i tak się je ma. Mam nadzieję, że je przechowałaś w chłodzie. Jednak pokrój na pewno nie będzie taki efektowny, jak w przypadku kupnych.
- Niunia1981
Jagódko trzeba być optymistą
Pozdrawiam, Monika
- rapunzel
Niunia ja tam jestem optymistką i dzięki temu mój teść ma od wczoraj cały parapet zawalony przesadzonymi fuksjami, bo musiałam je przenieść, gdzie trochę cieplej po przesadzeniu. Córka ma na wierzchu mebli 9 doniczek z potencjalnymi begoniami, a miniszklarenki z wysianymi heliotropami, pelargoniami i lobelią stoją gdzie się da.
W kolejce czekają jeszcze hortensja i skrzynka 60 cm pelargonii, które jeszcze stoją na klatce schodowej.
O domowych doniczkowych już nie wspomnę.
W kolejce czekają jeszcze hortensja i skrzynka 60 cm pelargonii, które jeszcze stoją na klatce schodowej.
O domowych doniczkowych już nie wspomnę.
- Niunia1981
Masz bardzo duuuuży optymizm
Heliotrop! Zapomniałam o nim! A miałam wysiać !! Mogę jeszcze??
A lobelia jak długo wschodzi?
Pozdrawiam, Monika