Skręcony staw skokowy - ćwiczenia

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
Pawel91
200p
200p
Od: 4 sty 2008, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Skręcony staw skokowy - ćwiczenia

Post »

socjusz pisze:witam, 6 tygodni temu skręciłem staw skokowy (z naderwaniem torebki stawowej) od dwóch dni jestem wolny od gipsu, lekarz kazał uczyć się chodzić o kulach i obciążać po lekku nogę, powiedział ze na rehabilitację za wcześnie że porozmawiamy za 2 tygodnie, noga boli przy chodzeniu nawet o kulach, moczę tylko w szarym mydle i smaruję maścią. Co radzicie dodatkowo by usprawniać nogę w domu?
Polski NFZ .. za wcześnie na rehabilitacje ;:oj
W prywatnych klinikach nie zakłada się już nawet gipsu...

-Masaż
-Ciepło -zimno: na zmianę, np. zimny okład, ciepły okład.
-Delikatnie ruchy bierne (rozciąganie mieśnie kkd do granicy bólu)
-Pozostałych zabiegów nie wykjonasz w domu niestety ;/ (TENS, laser, Solux, Ultradźwięki, Pole magnetyczne, Terapia Manualna)
Kacper25
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 paź 2015, o 19:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

moniaw pisze:Witam :) Nie wiem czy to dobre miejsce na ten temat...

Dwa tygodnie temu mocno skręciłam staw skokowy. Dzisiaj wydostałam się z gipsu :) Lekarz nic nie mówił o żadnych ćwiczeniach, a ja z radości, że nie mam już gipsu zupełnie zapomniała go o to zapytać (wiem, roztrzepana jestem :oops: ) Kazał smarować Aescin'em w żelu, nosić bandaż elastyczny i za dwa tygodnie stawić się do kontroli. Bardzo mi zależy na tym, aby noga była sprawna, ponieważ tańczę. Jakie ćwiczenia powinnam wykonywać, aby przywrócić nodze sprawność? Kiedy zacząć te ćwiczenia?
Poczytaj tutaj http://fizjoplaner.pl/a16/Skrecenie-stawu-skokowego.html i będziesz wiedziała co i jak robić:)
kitowska
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lis 2015, o 20:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może warto zapytać o możliwość wykorzystania tapingu. Moja siostra ma też problemy z kostką i używała takich plastrów mówi, że pomagają więc może warto spróbować
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”