Rokietta siewna, rukola (Eruca sativa )
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trzy pierwsze zdjęcia przedstawiają rukolę okrągłolistną. Pierwsze liście przypominają wyglądem liście rzodkiewki. Starsze zmieniają swój kształt co widać na 3 zdjęciu. Listki tej rukoli nie nadają się do dłuższego przechowywania gdyż szybko więdną. Specjaliści od smaków twierdzą, że listki należy zrywać do czasu zanim roślina nie wytworzy pędów kwiatostanowych. Listki drugiego typu rukoli "włoskiej" wszystkie wyglądają podobnie, są nieco bardziej "mięsiste" i chyba smaczniejsze.
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Ja też mam pierwszą. Ale przed chwilą poszłam powyrywać chwasty przy drzewkach owocowych, bo strasznie zarosło po tych deszczach. Wyrywam, wyrywam, i jakiś taki znajomy zapach czuję Przyglądam się tym chwastom, a wśród nich kilka kęp rukoli włoskiej z kwiatkami, żółtymi, więc nie ma już wątpliwości. Tylko skąd się tam wzięła? Dookoła sa łąki, więc nikt tam nic nie sieje. Ja też nie miałam tych nasion, miałam tylko tą okrągłolistną.
W każdym razie dziś robię sałatkę Kilka roślin posadziłam w innym miejscu, ale nie wiem, czy się przyjmą Teraz już będę się przyglądać, co wyrywam
W każdym razie dziś robię sałatkę Kilka roślin posadziłam w innym miejscu, ale nie wiem, czy się przyjmą Teraz już będę się przyglądać, co wyrywam
- dominikams
- dominikams
- dominikams
A ja zrobiłam wczoraj taki dip do sałat, w tym rukoli : jogurt grecki (gęsty), ze śmietaną (bo większość jogurtu wyżarłam ), dużo koperku ( świeżutki, prosto zerwany), sok z cytryny, trochę oleju/oliwy i czosnek (dałam ten suszony). Rewelacyjnie smakowały, był to dodatek do mięsa z grila. Tak przypadkiem wyszło, bo nic w sumie w domu nie miałam (niespodziewana wizyta) - dobrze jest mieć ogródek
- carterka
- 500p
- Od: 29 sie 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ewa ale Ci fajnie, mieć taką rukolę z tradycją . Jestem pewna, że Twoja będzie lepiej smakować niż wszystkie inne ;).
Moja ładnie wschodzi i tylko mam nadzieję, że żadne czarne małe paskudztwo jej sobie nie przyuważy ;)
Moja ładnie wschodzi i tylko mam nadzieję, że żadne czarne małe paskudztwo jej sobie nie przyuważy ;)
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
mój wątek - Moja zieleń