Kalamondyna

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kalamondyna

Post »

Moja kalamondynka z dojrzewającymi owocami, jeszcze nigdy nie miałam ich tak dużo - zdjęcie dzisiejsze:

Obrazek
WojtekS
200p
200p
Od: 6 lut 2013, o 15:01
Kontakt:

Post »

Super się prezentują, będzie przez jakiś czas do herbatki :)
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak mocny zapach mają kwiaty kalamondyny? Jak cytryna (czyli boski), czy mandarynka (też cudny, ale słabszy), czy jeszcze inny?
Awatar użytkownika
karo_lina4
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 sie 2014, o 16:10

Post »

ogrodnik12 Opadanie liści w okresie zimowym może być również spowodowane zbyt wysoką temperaturą, nie polecam trzymać drzewka na parapecie nad ogrzewaniem. Przenosimy roślinkę w jasne, chłodniejsze miejsce o temp. ok 15 stopni. Podlewamy sporadycznie gdyż drzewko przechodzi w stan spoczynku. Co do żółknięcia liści spowodowane może być najprawdopodobniej nadmiernym podlewaniem, ograniczamy podlewanie a opadanie liści powinno być zdecydowanie ograniczone. Roślinka może być również osłabiona działaniem szkodników tj. wycieki żywicy, "łódeczki" najczęściej pod liśćmi ... w tym przypadku może to być tarcznik, preparat do zwalczania tego typu szkodników Substral Polysect, da sobie również radę z mszycą, misecznikiem i wełnowcem. Swoje drzewko trzymam w sezonie na południowym parapecie, oraz na zewnątrz po wcześniejszym przygotowaniu roślinki (kilka kilkugodzinnych sesji). :)

Margita Zapach kalamondyny moim subiektywnym zdaniem jest bardziej zbliżony do mandarynki ... zapach jest mniej intensywny niż cytryny ale i tak wypełnia cały pokój cytrusowym zapachem ;)
Awatar użytkownika
Rawcia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 gru 2014, o 14:47

Odpadające owoce u mandarynki Calamondin

Post »

Heja!
Od ok. tygodnia jestem posiadaczką pięknej mandarynki Calamondin. Ma ona dwa duże owoce i sporo małych. Zastanawiam się czy to normalne, że te mniejsze odpadają, żeby nie obciążać drzewka, czy jest to jakiś znak, że dzieje się coś niedobrego.

Tekst został zmoderowany - jest to wątek tylko o Kalamondynie. W kwestii pozostałych roślin, proszę skorzystać z wyszukiwarki znajdującej się u góry strony/norbert76.
Awatar użytkownika
karo_lina4
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Rawcia Powodem opadania owoców na Twoim drzewku może być prawdopodobnie to, że zostały zmienione warunki w których roślina przebywała. Była intensywnie nawozona i nasłoneczniana natomiast w mieszkaniach panują mniej korzystne warunki a co za tym idzie opadanie owoców lub liści. Pora zimowa również nie wpływa korzystnie na nasze drzewka. Proponuje ograniczyć podlewanie i przeniesienie do jasnego miejsca w temp ok 15 stopni. Także w Twoim przypadku opadanie owoców jest czymś naturalnym, wiosna na pewno pięknie zakwitnie :)
ogrodnik12
500p
500p
Od: 17 mar 2014, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A teraz co jej dolega? Warunki są opisane w poprzednim moim poście.
Po spadnięciu tych liści wypuściła młode pędy , a potem właśnie to.
A oto zdjęcia:
Obrazek

Obrazek

Z kumkwatami mam podobnie a oto zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Proszę szybko o odpowiedz ! :!:
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
Awatar użytkownika
karo_lina4
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

ogrodnik12 Ze zdjęć wynika że liście mogą zasychac z powodu zbyt wysokiej temperatury jeśli trzymamy drzewko na parapecie nad grzejniki bądź jego bliskiej okolicy w sezonie zimowym.
Innym powodem może być też szkodnik, musisz dokładnie obejrzeć liście i opisać zwierzę ;) które zaatakowało rośline.
alis
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 lut 2014, o 19:27

Ratowanie rośliny - kalamondynka

Post »

Witajcie! Potrzebuję fachowej porady. Dostałam ostatnio "w prezencie do ratowania" zaniedbaną kalamondynę, drzewko już całkiem spore - ale niestety chyba zmarznięte i mocno przesuszone. Poodpadały prawie wszystkie liście (na obecny moment zostały ze 4 które nie były całkiem suche i zbrązowiałe od zimna). Zawinęłam ją folią, spryskuję, zgodnie z poradą pana w sklepie ogrodniczym podlałam ją biohummusem (tak jak było napisane na etykietce, w przypadku ratowania rośliny).

Czy mogę coś jeszcze zrobić? Jak poznam że terapia skutkuje lub nie? Bardzo chciałabym uratować tą roślinę, żeby odżyła i pięknie rosła. W jakim punkcie mieszkania powinnam ją postawić? W chłodniejszym? czy ciepłym np. koło kaloryfera?
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Jeśli pojawią się młode liście i przyrosty, to znak, że wszystko jest ok.
Nie stawiaj koło kaloryfera, bo tam jest pewnie sucho. Z drugiej strony grzejnik masz pewnie pod parapetem, a tam jest najwięcej światła. Ona musi mieć bardzo jasno. I nie przelewaj. Bo nie ma liści, nie ma transpiracji i mogą gnić korzenie.
alis
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Postawiłam ją na oknie, to prawda jest nad grzejnikiem, ale niestety musi tam stać, bo to najjaśniejszy punkt pokoju (mam w nim tylko jedno okno takie południowo-zachodnie). Spryskuję co jakiś czas wodą (ok 2 razy dziennie). A co ile podlewać w takim razie?
WojtekS
200p
200p
Od: 6 lut 2013, o 15:01
Kontakt:

Post »

Ja podlewam cytrusy, jak przeschnie górna warstwa ziemi.
alis
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Mam jeszcze jedno pytanie: po jakim czasie powinny się pojawić te odrosty? Wiem, ze nie po dwóch dniach (oczywiste) ale jestem bardzo ciekawa, na razie stoją te badylki z jednym liściem pod siatką, spryskuję je ale jednocześnie jestem też bardzo ciekawa czy ona mimo to nie obumiera (to chyba te łyse gałęzie tak na mnie działają ;0 , kiepsko to wygląda - to dość duże drzewko, krótki pieniek i długie galązki - ok 50-60 cm)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”