Kalamondyna
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kalamondyna
Moja kalamondynka z dojrzewającymi owocami, jeszcze nigdy nie miałam ich tak dużo - zdjęcie dzisiejsze:
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
-
- 200p
- Od: 6 lut 2013, o 15:01
- Kontakt:
Super się prezentują, będzie przez jakiś czas do herbatki
- Margita
- 500p
- Od: 21 kwie 2012, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak mocny zapach mają kwiaty kalamondyny? Jak cytryna (czyli boski), czy mandarynka (też cudny, ale słabszy), czy jeszcze inny?
- karo_lina4
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 sie 2014, o 16:10
ogrodnik12 Opadanie liści w okresie zimowym może być również spowodowane zbyt wysoką temperaturą, nie polecam trzymać drzewka na parapecie nad ogrzewaniem. Przenosimy roślinkę w jasne, chłodniejsze miejsce o temp. ok 15 stopni. Podlewamy sporadycznie gdyż drzewko przechodzi w stan spoczynku. Co do żółknięcia liści spowodowane może być najprawdopodobniej nadmiernym podlewaniem, ograniczamy podlewanie a opadanie liści powinno być zdecydowanie ograniczone. Roślinka może być również osłabiona działaniem szkodników tj. wycieki żywicy, "łódeczki" najczęściej pod liśćmi ... w tym przypadku może to być tarcznik, preparat do zwalczania tego typu szkodników Substral Polysect, da sobie również radę z mszycą, misecznikiem i wełnowcem. Swoje drzewko trzymam w sezonie na południowym parapecie, oraz na zewnątrz po wcześniejszym przygotowaniu roślinki (kilka kilkugodzinnych sesji).
Margita Zapach kalamondyny moim subiektywnym zdaniem jest bardziej zbliżony do mandarynki ... zapach jest mniej intensywny niż cytryny ale i tak wypełnia cały pokój cytrusowym zapachem ;)
Margita Zapach kalamondyny moim subiektywnym zdaniem jest bardziej zbliżony do mandarynki ... zapach jest mniej intensywny niż cytryny ale i tak wypełnia cały pokój cytrusowym zapachem ;)
Odpadające owoce u mandarynki Calamondin
Heja!
Od ok. tygodnia jestem posiadaczką pięknej mandarynki Calamondin. Ma ona dwa duże owoce i sporo małych. Zastanawiam się czy to normalne, że te mniejsze odpadają, żeby nie obciążać drzewka, czy jest to jakiś znak, że dzieje się coś niedobrego.
Tekst został zmoderowany - jest to wątek tylko o Kalamondynie. W kwestii pozostałych roślin, proszę skorzystać z wyszukiwarki znajdującej się u góry strony/norbert76.
Od ok. tygodnia jestem posiadaczką pięknej mandarynki Calamondin. Ma ona dwa duże owoce i sporo małych. Zastanawiam się czy to normalne, że te mniejsze odpadają, żeby nie obciążać drzewka, czy jest to jakiś znak, że dzieje się coś niedobrego.
Tekst został zmoderowany - jest to wątek tylko o Kalamondynie. W kwestii pozostałych roślin, proszę skorzystać z wyszukiwarki znajdującej się u góry strony/norbert76.
- karo_lina4
- 0p - Nowonarodzony
Rawcia Powodem opadania owoców na Twoim drzewku może być prawdopodobnie to, że zostały zmienione warunki w których roślina przebywała. Była intensywnie nawozona i nasłoneczniana natomiast w mieszkaniach panują mniej korzystne warunki a co za tym idzie opadanie owoców lub liści. Pora zimowa również nie wpływa korzystnie na nasze drzewka. Proponuje ograniczyć podlewanie i przeniesienie do jasnego miejsca w temp ok 15 stopni. Także w Twoim przypadku opadanie owoców jest czymś naturalnym, wiosna na pewno pięknie zakwitnie
-
- 500p
- Od: 17 mar 2014, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A teraz co jej dolega? Warunki są opisane w poprzednim moim poście.
Po spadnięciu tych liści wypuściła młode pędy , a potem właśnie to.
A oto zdjęcia:
Z kumkwatami mam podobnie a oto zdjęcia:
Proszę szybko o odpowiedz !
Po spadnięciu tych liści wypuściła młode pędy , a potem właśnie to.
A oto zdjęcia:
Z kumkwatami mam podobnie a oto zdjęcia:
Proszę szybko o odpowiedz !
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
Pozdrawiam Jan
- karo_lina4
- 0p - Nowonarodzony
ogrodnik12 Ze zdjęć wynika że liście mogą zasychac z powodu zbyt wysokiej temperatury jeśli trzymamy drzewko na parapecie nad grzejniki bądź jego bliskiej okolicy w sezonie zimowym.
Innym powodem może być też szkodnik, musisz dokładnie obejrzeć liście i opisać zwierzę ;) które zaatakowało rośline.
Innym powodem może być też szkodnik, musisz dokładnie obejrzeć liście i opisać zwierzę ;) które zaatakowało rośline.
Ratowanie rośliny - kalamondynka
Witajcie! Potrzebuję fachowej porady. Dostałam ostatnio "w prezencie do ratowania" zaniedbaną kalamondynę, drzewko już całkiem spore - ale niestety chyba zmarznięte i mocno przesuszone. Poodpadały prawie wszystkie liście (na obecny moment zostały ze 4 które nie były całkiem suche i zbrązowiałe od zimna). Zawinęłam ją folią, spryskuję, zgodnie z poradą pana w sklepie ogrodniczym podlałam ją biohummusem (tak jak było napisane na etykietce, w przypadku ratowania rośliny).
Czy mogę coś jeszcze zrobić? Jak poznam że terapia skutkuje lub nie? Bardzo chciałabym uratować tą roślinę, żeby odżyła i pięknie rosła. W jakim punkcie mieszkania powinnam ją postawić? W chłodniejszym? czy ciepłym np. koło kaloryfera?
Czy mogę coś jeszcze zrobić? Jak poznam że terapia skutkuje lub nie? Bardzo chciałabym uratować tą roślinę, żeby odżyła i pięknie rosła. W jakim punkcie mieszkania powinnam ją postawić? W chłodniejszym? czy ciepłym np. koło kaloryfera?
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Jeśli pojawią się młode liście i przyrosty, to znak, że wszystko jest ok.
Nie stawiaj koło kaloryfera, bo tam jest pewnie sucho. Z drugiej strony grzejnik masz pewnie pod parapetem, a tam jest najwięcej światła. Ona musi mieć bardzo jasno. I nie przelewaj. Bo nie ma liści, nie ma transpiracji i mogą gnić korzenie.
Nie stawiaj koło kaloryfera, bo tam jest pewnie sucho. Z drugiej strony grzejnik masz pewnie pod parapetem, a tam jest najwięcej światła. Ona musi mieć bardzo jasno. I nie przelewaj. Bo nie ma liści, nie ma transpiracji i mogą gnić korzenie.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Postawiłam ją na oknie, to prawda jest nad grzejnikiem, ale niestety musi tam stać, bo to najjaśniejszy punkt pokoju (mam w nim tylko jedno okno takie południowo-zachodnie). Spryskuję co jakiś czas wodą (ok 2 razy dziennie). A co ile podlewać w takim razie?
-
- 200p
- Od: 6 lut 2013, o 15:01
- Kontakt:
Ja podlewam cytrusy, jak przeschnie górna warstwa ziemi.
Mam jeszcze jedno pytanie: po jakim czasie powinny się pojawić te odrosty? Wiem, ze nie po dwóch dniach (oczywiste) ale jestem bardzo ciekawa, na razie stoją te badylki z jednym liściem pod siatką, spryskuję je ale jednocześnie jestem też bardzo ciekawa czy ona mimo to nie obumiera (to chyba te łyse gałęzie tak na mnie działają ;0 , kiepsko to wygląda - to dość duże drzewko, krótki pieniek i długie galązki - ok 50-60 cm)