Mech na trawniku
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kulko teraz produkują już wertykulator i aerator w jednym, czyli jeden napęd i wymienne wałki. Jeden wałek z nożami (wertykulator) drugi z drutami (aerator). Do tego kosz, bo urządzenie zbiera mech, chwasty i suchą trawę (wszystko co zgrabią druty) do kosza.
Jak się spisuje w praktyce jeszcze nie sprawdzałam, za mokro.
Jak się spisuje w praktyce jeszcze nie sprawdzałam, za mokro.
Dzięki Lila za informację. Nie wiedziałam, że już jest takie ustrojstwo "dwa w jednym". Gdybym teraz miała kupować to też takie bym chciała, ale dla moich 300 m - musi mi wystarczyć mój wertykulator
Wydaje mi się, że będziesz bardzo zadowolona, bo masę wcale nie lekkiej roboty Ci odpada
Wydaje mi się, że będziesz bardzo zadowolona, bo masę wcale nie lekkiej roboty Ci odpada
Pozdrawiam serdecznie kulka
Ogladałam kiedyś program -miejski ogrodnik,tam właśnie pokazano jak zrobic żeby mech był na doniczkach i kamieniach posmarowac zsiadłym mlekiem kefirem, troche mi to dziwne sie wydawało A może po prostu AURYNKO WEŻ OD KOGOŚ Z FORUMOWICZÓW, CO NIEKTÓRZY MAJĄ GO POD DOSTATKIEM.aurynka pisze:A co zrobić, aby mieć mech na głazach i w miejscach, których się chce? Słyszałam, że są jakieś metody, ale nie wiem jakie?
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Pozdrawiam Grazyna
MóJ sposób na mech na trawniku:
Wczesną wiasną ruszam na niego z areatorkiem.
Następnie piaskuję cały trawniczek.
Powtarzam to Jeszcze raz w czerwcu lub w innym późniejszym terminie( jeśli trzeba)
Stosuję nawóz do trawników z żelazem przez cały sezon.
I od dwóch lat (prawie) go nie widać:D
Prawie bo cały trawniczek mam od północnej strony domu i jest tam ciemno i kwaśno
Walka trwa cały czas i trwać będzie bo przeciwnik jest nie lada "twardzielem"
Ale efekt jest i to się liczy
Wczesną wiasną ruszam na niego z areatorkiem.
Następnie piaskuję cały trawniczek.
Powtarzam to Jeszcze raz w czerwcu lub w innym późniejszym terminie( jeśli trzeba)
Stosuję nawóz do trawników z żelazem przez cały sezon.
I od dwóch lat (prawie) go nie widać:D
Prawie bo cały trawniczek mam od północnej strony domu i jest tam ciemno i kwaśno
Walka trwa cały czas i trwać będzie bo przeciwnik jest nie lada "twardzielem"
Ale efekt jest i to się liczy
U mnie mech pojawił się na rabatce. Rosną tam byliny , rośliny cebulowe , a reszta miejsca przeznaczona jest na kwiatki jednoroczne. Udalo mi się trochę mchu zedrzeć z wierzchniej warstwy , ale nie jest to doskonale i obawiam sie , że będzie powracało. Zaznaczam , że mech pojawił się dopiero po raz pierwszy. Doradzcie , co mam zrobić