Agrowłóknina na zimę
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: agrowłóknina
Niektórzy wierzą ze po lesie chodzi Rumcajs i okrywa rosliny,ściółkuje kora itd.
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
-
- 200p
- Od: 17 paź 2011, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Myślę że za wcześnie na okrywanie jakiekolwiek. Jest dość ciepło, w nocy temperatura u mnie nie spada nawet poniżej zera
Pozdrawiam Paulina
Rejon dolnegośląska, a jeśli już to kiedy je okrywać?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Dopiero wtedy,jak minusowe temperatury (ok.-5 )będą utrzymywać się przez kilka dni z rzędu .
Jednodniowe przymrozki nie szkodzą krzewom,wręcz przeciwnie,zahartowują je a także niszczą niektóre patogeny .
Jeśli okryjesz je już teraz,możesz narazić się na straty
Jednodniowe przymrozki nie szkodzą krzewom,wręcz przeciwnie,zahartowują je a także niszczą niektóre patogeny .
Jeśli okryjesz je już teraz,możesz narazić się na straty
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
KaRo dobrze prawi.
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
A co zrobić jak już owinąłem i okopczykowałem korą wymieszaną z torfem? Wystarczy jak rozwiąże w górnej części agrowłókninę?
A jeśli w nocy bywa -9 stopni?
PS:mieszkam na Podlasiu(zimny region)
PS:mieszkam na Podlasiu(zimny region)
A co zrobisz, jak będzie -29? Zabierzesz magnolię do domu?
-
- 200p
- Od: 17 paź 2011, o 20:14
Myślę że na to tak naprawdę nie ma reguły. Ważne jest też hartowanie rośliny, żeby miała okazję 'oswoić" mróz. A nie -1 a my biegniemy okrywać. No i oczywiście kondycja rośliny. Natomiast z pewnością są takie które warto okrywać bo duże i długotrwałe mrozy im nie służą
Pozdrawiam Paulina
Agrowłuknina
Witam, chciałbym zrobić mini namiot dla swojego pigwowca by chronić go przed wiatrem zimą. Czy czarna agrowłóknina się do tego nada ?
Re: Agrowłóknina na zimę
Czarna agrowłóknina będzie się na słońcu szybko nagrzewać i będą duże różnice temperatur dzień/noc.