Funkie - rozmnażanie,dzielenie - dyskusje
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 maja 2008, o 13:07
Przesadzanie,dzielenie karp
Jestem miłośniczką HOST ale nie przesadzałam jeszcze host w okresie jesieni. Zostałam zmuszona młode hosty teraz przesadzić aby nie zostały zagłuszone. Niestety miały już żółte liście. Tak się boję, czy się przyjmą. Jestem jeszcze kilka dni na działce więc będę je podlewała systematycznie. Czy ktoś już przesadzał jesienią i z jakim rezultatem. Proszę o odpowiedź.
Tekila
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Hmmm, będę właściwie zmuszony do przesadzenia host nie wcześniej niż w ostatnim tygodniui października. Nie zamierzam ich dzielić tylko przesadzić z jednego miejsca ogrodu w inne.
Niby powyższe odpowiedzi sugerują, że nie powininem się o nie bać i raczej mogę przesadzić (z tym rozrąbywaniem zmarzliny to chyba lekka przesada ) ale wiecie zawsze trochę watpliwości i obaw jest i dlatego chciałbym jeszcze raz od kogoś usłyszeć czy nie ryzkuję za dużo przesadzając je w ostatnim tygodniu października?
Niby powyższe odpowiedzi sugerują, że nie powininem się o nie bać i raczej mogę przesadzić (z tym rozrąbywaniem zmarzliny to chyba lekka przesada ) ale wiecie zawsze trochę watpliwości i obaw jest i dlatego chciałbym jeszcze raz od kogoś usłyszeć czy nie ryzkuję za dużo przesadzając je w ostatnim tygodniu października?
Re: Przesadzanie
z powyższych postów wynika, że hosty przesadza się i dzieli na wiosnę, to prawda? Ja zawsze robiłam to jesienią późną i właśnie martwiłam się, że w tym roku hosty nie zakwitną u mnie bo w zeszłym roku nie udało mi się ich rozsadzic i planuję zrobic to dopiero na wiosnę. Czy będą one kwitły w tym roku jeśli je rozsadzę wiosną?
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Re: Przesadzanie
Termin jesienny i wiosenny dla rozsadzania host jest preferowany przez różnych ogrodników w takim samym stopniu. Ja preferuję wiosenne rozsadzanie ze względu na większą łatwość ocenienia miejsca podziału i według mnie łatwiejsze "gojenie" się powstałych ran (rośliny dopiero budzą się do życia, a nie z "ranami" szykują się do zimowego odpoczynku).
Myślę, że termin podziału ( rozsadzania) nie ma wpływu na kwitnienie rośliny, a jedynie jej wiek i wielkość "rozdrobnienia" jej po podziale.
Myślę, że termin podziału ( rozsadzania) nie ma wpływu na kwitnienie rośliny, a jedynie jej wiek i wielkość "rozdrobnienia" jej po podziale.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Dzielenie host jesienią
Mam sporą kolekcję host. Niestety zostały one w tym roku stratowane przez moje szczeniaki.
Są już teraz połamane. Chciałabym część przenieść, porozsadzać na inne miejsca - podzielić przy tej okazji.
Czy mogę to robić teraz ? Czy mam przed tym ściąć resztkę liści ?
Są już teraz połamane. Chciałabym część przenieść, porozsadzać na inne miejsca - podzielić przy tej okazji.
Czy mogę to robić teraz ? Czy mam przed tym ściąć resztkę liści ?
- baasik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sie 2013, o 16:23
Re: dzielenie host jesienią
Tak, można to zrobić już teraz (chyba że jest bardzo sucho i ciepło) i dobrze jest ściąć liście.
pozdrawiam ciepło i zielono... Barbara Ogród zimowy cz.1. Ogród zimowy!!! cz.2. - aktualna
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...