Storczyki Wiolety
- Agita
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Wiolety
Dzięki za odpowiedź Jak na tak krótki staż ze storczykami, masz super wyniki, brawo!
Jeżeli chodzi o liście, to napisz najważniejszą rzecz- czy były takie od początku, czy to się pojawiło już u Ciebie, i czy coś się z tymi plamami dzieje, powiększają się? Jeśli pojawiły się niedawno, to czy roślinki stały obok siebie?
Powiem Ci, że mam coś podobnego jak na tym pierwszym, i z dołu ciemne kropeczki, i takie czarne "wżery" na brzegach liści z żółtą obwódką, tylko, że dużo mniejsze. Mam to na takim zmarnowanym nieco storczyku z Biedronki, storczyka mam już ze 2 m-ce i nie widzę zmian, nic się z tym złego nie dzieje. Raz posmarowałam na wszelki wypadek same zmiany Topsinem, kilka razy przetarłam patyczkiem hig. z alkoholem dla dezynfekcji. Na razie nie zamierzam nic z tym robić, obserwuję...
U Ciebie zmiany są jednak dużo większe i chyba dobrze byłoby to wyciąć tak na wszelki wypadek...
Jeżeli chodzi o liście, to napisz najważniejszą rzecz- czy były takie od początku, czy to się pojawiło już u Ciebie, i czy coś się z tymi plamami dzieje, powiększają się? Jeśli pojawiły się niedawno, to czy roślinki stały obok siebie?
Powiem Ci, że mam coś podobnego jak na tym pierwszym, i z dołu ciemne kropeczki, i takie czarne "wżery" na brzegach liści z żółtą obwódką, tylko, że dużo mniejsze. Mam to na takim zmarnowanym nieco storczyku z Biedronki, storczyka mam już ze 2 m-ce i nie widzę zmian, nic się z tym złego nie dzieje. Raz posmarowałam na wszelki wypadek same zmiany Topsinem, kilka razy przetarłam patyczkiem hig. z alkoholem dla dezynfekcji. Na razie nie zamierzam nic z tym robić, obserwuję...
U Ciebie zmiany są jednak dużo większe i chyba dobrze byłoby to wyciąć tak na wszelki wypadek...
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Ja też bym te liście ucięła i posmarowała brzegi cięcia węglem, a storczyka podlała wodą z bioseptem. Brzydko wyglądają te plamy, zwłaszcza na pierwszym. Ten drugi to może być oparzenie, ale nie wiem.
- Wioleta
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję Dziewczyny za zainteresowanie i pomoc.
Na pierwszym kwiatku /w białej osłonce/ te plamy się pojawiły w lecie, dlatego myślę, że to poparzenie /wystawa południowa/.
Ale jeśli chodzi o różowego, to tak sobie myślę, że on chyba miał plamę w dniu zakupu, ale mniejszą.One chwilę stały koło siebie, ale nie uważam,żeby jeden od drugiego coś złapał, bo obok stał jeszcze cytrynek i nic mu nie jest. Na dniach zaopatrzę się w topsin i biosept i będę działać
Dodam jeszcze,że tego białego też mam z biedronki.
Aha...jutro wytnę te brzydkie liście...tak na "wszelki wielki".
Coś się nie mogłam dobić do forum inne strony działały, a ta nie chciała się otworzyć
Zobaczcie jak mój cytrynek się rozszalał
Na pierwszym kwiatku /w białej osłonce/ te plamy się pojawiły w lecie, dlatego myślę, że to poparzenie /wystawa południowa/.
Ale jeśli chodzi o różowego, to tak sobie myślę, że on chyba miał plamę w dniu zakupu, ale mniejszą.One chwilę stały koło siebie, ale nie uważam,żeby jeden od drugiego coś złapał, bo obok stał jeszcze cytrynek i nic mu nie jest. Na dniach zaopatrzę się w topsin i biosept i będę działać
Dodam jeszcze,że tego białego też mam z biedronki.
Aha...jutro wytnę te brzydkie liście...tak na "wszelki wielki".
Coś się nie mogłam dobić do forum inne strony działały, a ta nie chciała się otworzyć
Zobaczcie jak mój cytrynek się rozszalał
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiolu cytrynek się rozszalał ale pozytywnie. Czekam na jego kwiatuszki.
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam ))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam ))
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Wow..ale pędzików...w liczeniu można się pogubić
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Ten Phalaenopsis ma bardzo dużo pędzików i odgałęzień. A na zdjęciu wygląda na malutki.
- Wioleta
Aniu, Justynko, Dusiu, Anetko dziękuję Wam bardzo
Bardzo się cieszę, że cytrynek będzie tak obficie kwitł (tfu,tfu). Jego pierwsze kwitnięcie było długie /4-5 miesięcy/
Na dobranoc jeszcze białasek w innej wersji
Bardzo się cieszę, że cytrynek będzie tak obficie kwitł (tfu,tfu). Jego pierwsze kwitnięcie było długie /4-5 miesięcy/
Na dobranoc jeszcze białasek w innej wersji
- Wioleta
Witajcie
Zagrzybione liście usunięte, reszta liści popryskana środkiem grzybobójczym bayera.
W sobotę na moim białasku zobaczyłam kilka sztuk wciorniasta usunęłam ręcznie a dzisiaj kupiłam środek na to paskudstwo i popryskałam. Poczekamy, zobaczymy...
Zagrzybione liście usunięte, reszta liści popryskana środkiem grzybobójczym bayera.
W sobotę na moim białasku zobaczyłam kilka sztuk wciorniasta usunęłam ręcznie a dzisiaj kupiłam środek na to paskudstwo i popryskałam. Poczekamy, zobaczymy...
- Wioleta
Grażyno dziękuję za odwiedziny
O tak może je zawstydzi i one też pokażą na co je stać ;:85Mamba pisze:Cytrynek jest niesamowity Oby inne brały z niego przykład