Storczyki - bee i moja nimi fascynacja
- bee
- 100p
- Od: 12 sie 2008, o 07:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Storczyki - bee i moja nimi fascynacja
Wando , szklarenka nie jest ogrzewana i ma swój byt jedynie od połowy kwietnia do mniej więcej połowy października , w tym czasie rośliny rosną w szklarence. W październiku zabieram, ewentualnie pozostają jeszcze chłodolubne . Na zimę szklarenka jest rozkładana i zajmuje zaszczytne miejsce w swoim kartonie w piwnicy. Rośliny lądują pod świetlówkami i zimują również w piwnicy do wiosny. Temperatury najniższe jakie tam zanotowałam to 11stopni Celsjusza. Gatunki ciepłolubne też tam lądują na okres zimowy.
Warto byłoby się zainteresować tym ogrzewaniem lub może ociepleniem najpierw - Twojej loggi, bo to świetne miejsce do uprawy storczyków i innych roślin. Nawet ciepłolubne gatunki mogłyby tam rosnąć gdyby temperatura nie spadała poniżej 12 stopni, zawsze można trochę dogrzać gdyby było za zimno.
Warto byłoby się zainteresować tym ogrzewaniem lub może ociepleniem najpierw - Twojej loggi, bo to świetne miejsce do uprawy storczyków i innych roślin. Nawet ciepłolubne gatunki mogłyby tam rosnąć gdyby temperatura nie spadała poniżej 12 stopni, zawsze można trochę dogrzać gdyby było za zimno.
-
- 500p
- Od: 19 sie 2008, o 21:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ciekawy sposób na zimowe przechowywanie storczyków
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Gdybym miała taką piwnicę....marzenie ściętej głowy!!!!
- bee
- 100p
Jak się nie ma wystarczającej liczby i obszernych parapetów , to trzeba sobie jakoś radzić:)Orchideomaniak pisze:Ciekawy sposób na zimowe przechowywanie storczyków
Najważniejsze ,że rośliny bardzo dobrze reagują na taką zmianę warunków i kwitną. Mam w piwnicy też spore akwarium z miniaturkami , które rosną tam pod świetlówkami cały rok.
-
- 500p
- Od: 19 sie 2008, o 21:59
Podziwiam za kreatywność widać storczykom to odpowiada
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Equestris jest cudowny, też bym takiego chciała, a Cattleyi masz bardzo dużo.
-
- 1000p
- Od: 17 cze 2008, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Beatko kolekcję masz wspaniałą i przepięknie kwitną . Jak zobaczyłam Twoje Cattleye to dostałam oczopląsu .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
- renata75
- 1000p
- Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Beatko, wspaniała szklarenka, ja mam balkon od południa i ciągle myślę co tu wymyślić, może taka szklarenka zda egzamin, a które storczyki trzymasz w pełnym słońcu??
Pozdrawiam :P
- bee
- 100p
Renatko, na najwyższej półce i parapetach trzymam głównie katlejowate, półka środkowa w części oświetlonej jest przeznaczona dla małych laelii oraz sophronitis tył szklarenki ma siatkę wieszam tam inne gatunki ale nie są na słońcu , stoją tam też dendrobia światłolubne. swego czasu w okresie po przymrozkach trzymałam też ascocentra i vandy ale już ich nie uprawiam. Na samym dole w cieniu mam paphiopedila i w jaśniejszych miejscach inne gatunki.renata75 pisze: a które storczyki trzymasz w pełnym słońcu??
Szklarnka cały rok jest cieniowana firaną, której nie ściągam nawet w pochmurne dni. Czasami dodatkowo cieniuję też przód szklarenki od zachodniego słońca.
Szklarenkę kupiłam na allegro ale bywają w Lidlu i chyba Nomi, gdzieś jeszcze widziałam.
- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
No i super! Poza Phalaenopsis wszystkie trzymam od maja na loggi, ale porozstawiane w różnych miejscach. Poddałaś mi pomysł i od wiosny pies będzie musiał się wynosić ze swojej ulubionej miejscówki, bo akurat w tym miejscy najlepiej będzie storczykom.
Masz cudowną kolekcje, szczególnie katlejek
Spodobał mi się pomysł z tą szklarnią i chyba o czymś takim pomyśle u siebie Mam wschodni balkon, więc myślę, że nawet nie musiałabym za dużo cieniować.
Ciekawi mnie jakimi świetlówkami doświetlasz storczyki? Niestety widzę, u moich duży niedostatek światła Chciałabym doświetlić przynajmniej akwarium z sadzonkami i rekonwalescentami, ale dalej jestem zielona z tego zakresu (a im więcej o tym czytam tym większy mętlik mam)
Pozdrawiam
Marta
Spodobał mi się pomysł z tą szklarnią i chyba o czymś takim pomyśle u siebie Mam wschodni balkon, więc myślę, że nawet nie musiałabym za dużo cieniować.
Ciekawi mnie jakimi świetlówkami doświetlasz storczyki? Niestety widzę, u moich duży niedostatek światła Chciałabym doświetlić przynajmniej akwarium z sadzonkami i rekonwalescentami, ale dalej jestem zielona z tego zakresu (a im więcej o tym czytam tym większy mętlik mam)
Pozdrawiam
Marta
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
- dorotakol
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Beatko
Jak zawsze storczyki cudne i przepięknie sfotografowane, a miłość do catleyi zdecydowanie odwzajemniona.
Gratuluję kolekcji
Jak zawsze storczyki cudne i przepięknie sfotografowane, a miłość do catleyi zdecydowanie odwzajemniona.
Gratuluję kolekcji
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- renata75
- 1000p
- Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Beatko, bardzo dziękuję Ci za odpowiedź, do wiosny jeszcze trochę czasu, ale ja już główkuję, ponieważ do tej pory nie wystawiałam storczyków na balkon, ponieważ nie miałam pomysłu jak zacienić balkon, myślę posadzić jeszcze jakieś pnącze, które zrobi trochę cienia, do wiosny coś wymyśle.