Identyfikacja - prośba o rozpoznanie - co to za powojnik ?
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To i ja się dołączę
Mam zidentyfikowanego Presidenta i mam nadzieję,że to jednak nie ta sama odmiana
Mam zidentyfikowanego Presidenta i mam nadzieję,że to jednak nie ta sama odmiana
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
Najlepiej byłoby porównać gdyby kwitnęły równocześnie, ale jeśli to niemożliwe, to porównaj swoje zdjęcia, zrobione tym samym aparatem, w miarę możliwości w podobnych 'warunkach świetlnych' .
Mnie się dzisiaj otworzył pierwszy (i jedyny ;)) kwiat Xerxesa, który wygląda na pierwszy rzut oka identycznie jak The President . No ale cóż, nawet jeśli są bardzo podobne, to zaletą jest to, że kwitną w innym terminie .
Mnie się dzisiaj otworzył pierwszy (i jedyny ;)) kwiat Xerxesa, który wygląda na pierwszy rzut oka identycznie jak The President . No ale cóż, nawet jeśli są bardzo podobne, to zaletą jest to, że kwitną w innym terminie .
Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
- darla80
- 1000p
President jest młodziutki i jak do tej pory miał jedynie dwa kwiaty
Przy porównaniu zdjęć są bardzo podobne.Zauważyłam jedną różnicę:President miał 6 płatków,ten NN ma ich 7 Czy mogę się tym sugerować?
Przy porównaniu zdjęć są bardzo podobne.Zauważyłam jedną różnicę:President miał 6 płatków,ten NN ma ich 7 Czy mogę się tym sugerować?
Oj niestety ten parametr nie jest jednoznaczny .darla80 pisze:Zauważyłam jedną różnicę:President miał 6 płatków,ten NN ma ich 7 Czy mogę się tym sugerować?
Odmiany standardowo czteropłatkowe potrafią mieć ich po 5-6, a u z reguły sześciopłatkowych zdarzają się np. cztero, lub siedmiopłatkowe
Tu np. zwykle sześciopłatkowy 'Ville de Lyon':
8 7
6, 5 i 4
Mysza
- darla80
- 1000p
...czyli ta opcja porównania odpada(mam nadzieję,że nie "wypaliłam" z tym pytaniem dopiero zaczynam z powojnikami i na pewno na tych,które już mam się nie skończy ) Pewnie dopiero się dowiem,gdy oba zakwitną jednocześnie
Nie wypaliłaś, ale skąd! Jakieś ogólne standardy 'anatomiczne' wśród poszczególnych odmian funkcjonują, ale przestają być one oczywiste w momencie kiedy się nie zacznie bacznie przyglądać swoim roślinkom pod tym kątem... ;D.
Mysza
- Fabi 12
- 1000p
- Od: 18 sty 2010, o 21:20
Identyfikacja powojnika..
Pozdrawiam Fabiola.
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
- Fabi 12
- 1000p
- Od: 18 sty 2010, o 21:20
Re: Identyfikacja powojnika..
The President ma więcej płatków ,a Polish Spirit bardzo podobny. W opisach piszą że to gatunek okrywowy , czy u kogoś rośnie on bez podpory ?
Pozdrawiam Fabiola.
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dopiszę się również z moim, jedynym clematisem którego odmiany nie znam i nie daję rady zidentyfikować. Kupiony jako 'Pink Fantasy' ale
zdecydowanie na niego nie wygląda. Mam jednego prawdziwego 'Pink Fantasy' i porównywałam.
Ten ma bardzo długie pączki kwiatowe tak jak na zdjeciu, i kolor taki zielonkawy. Dodam że właśnie zaczał kwitnąć i powtarza kwitnienie jesienią.
Więc zdecydowanie z grupy ELF czyli wcześnie kwitnący wielkokwiatowy.
Może ktoś pomoże ?
Kwiat z pączkiem
zdecydowanie na niego nie wygląda. Mam jednego prawdziwego 'Pink Fantasy' i porównywałam.
Ten ma bardzo długie pączki kwiatowe tak jak na zdjeciu, i kolor taki zielonkawy. Dodam że właśnie zaczał kwitnąć i powtarza kwitnienie jesienią.
Więc zdecydowanie z grupy ELF czyli wcześnie kwitnący wielkokwiatowy.
Może ktoś pomoże ?
Kwiat z pączkiem
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
nie znam się - strzelam Jan Paweł II chociaż ten kolor.... no nie wiem może ktoś kto się znam pomoże