Książki ogrodnicze - nasze recenzje

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krzysiu, sprecyzuj swoje oczekiwania co do tematu. Może będę mógł udzielić Ci pomocy?
Mietek.
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

Krzysiu,owocowe??
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Hania Poleciła mi xiążkę "Dendrologia". Zamówiłem, ale jeszcze nie doszła, więc nie wiem, jaka jest. Ale skoro Hania poleca, to musi być dobra.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Grzegorz B

Post »

Polecam bardzo "Dendrologia" autorstwa Seneta Włodzimierz, Dolatowski Jakub. Jest to bardzo bogato opisana pozycja, gdzie znajdziesz opis ogromnej liczy drzew, krzewów i krzewinek wraz z uwzględnieniem odmian. Dodatkowo są tam zestawienia gatunków doskonałych np. na stanowiska cieniste, słoneczne itd.

Mogę z czystym sumieniem polecić jeszcze jedną pozycję, z tym, że dotyczy ona jedynie samych drzew. Chodzi mianowicie o "Drzewa od A do Z" Helmut Pirc. Zawiera ona opis ponad 700 gatunków, bardzo obszerny i dokładny. Opis zawiera ogólne informacje na temat danej rodziny, potem opis według schematu : pokrój, kora, liście, kwiaty, występowane, wymagania, uwagi, zastosowanie, wykorzystanie, odmiany. Jest bogato ilustrowana w twardej oprawie.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witam serdecznie. Macie rację dokładnie nie sprecyzowałem tego co konkretnie oczekuję od książki. Chodzi mi oczywiście o ozdobne drzewa i krzewy. Najlepiej z fotografiami danego gatunku.
Dendrologię już posiadam i jest to chyba moja ulubiona książka jaką mam i też ją polecam każdemu. Słyszałem o wydaniu z 2008 roku i to też chyba sobie sprawię :wink: Ale oprócz tego chciałbym coś ze zdjęciami. Oczywiście mam już kilka pozycji ale jedna dodatkowo zawsze mi się przyda. :wink: Dziękuję bardzo za zainteresowanie i proszę o dalsze podpowiedzi. :wink:
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Grzegorz B pisze:Polecam bardzo "Dendrologia" autorstwa Seneta Włodzimierz, Dolatowski Jakub. Jest to bardzo bogato opisana pozycja, gdzie znajdziesz opis ogromnej liczy drzew, krzewów i krzewinek wraz z uwzględnieniem odmian. Dodatkowo są tam zestawienia gatunków doskonałych np. na stanowiska cieniste, słoneczne itd.

Mogę z czystym sumieniem polecić jeszcze jedną pozycję, z tym, że dotyczy ona jedynie samych drzew. Chodzi mianowicie o "Drzewa od A do Z" Helmut Pirc. Zawiera ona opis ponad 700 gatunków, bardzo obszerny i dokładny. Opis zawiera ogólne informacje na temat danej rodziny, potem opis według schematu : pokrój, kora, liście, kwiaty, występowane, wymagania, uwagi, zastosowanie, wykorzystanie, odmiany. Jest bogato ilustrowana w twardej oprawie.

Tę druga pozycję również posiadam i faktycznie ma fantastyczne opisy i ładne zdjęcia. Nie raz już mi się przydała. :wink:
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Mogę polecić Katalog Roślin (drzewa,krzewy,byliny) polecane przez Związek Szkółkarzy Polskich ,wydanie z 2006 r. Katalog jest obszerny , bardzo przejrzysty i czytelny ,usystematyzowany ,bardzo ładnie ilustrowany .Uwzględnione są w nim też rośliny sadownicze .Osobiście najczęściej korzystam właśnie z tej książki.
Tutaj znajdziesz więcej informacji na temat tej pozycji .
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziękuję za propozycję, problem w tym że już mam tę pozycję i straszę wydanie również. Brakuje mi tylko katalogu o bylinach.
Dlatego zgłosiłem się z prośbą do Was bo nie mam już pomysłów a mam świra odnośnie książek o drzewach i krzewach.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Krzysiu, jest też u nas wątek na ten temat, ale musiałbyś go poszukać sam wpisując w wyszukiwarkę hasło *książk* (z gwiazdkami), niestety dzisiaj sieć nie pozwala mi na takie ekscesy, jak szukanie wątków z gwiazdką :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

DRZEWA I KRZEWY IGLASTE
Adam Marosz
wyd. Officina Botanica
89.86 PLN
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nalewko serdecznie dziękuję za informację.
Cały czas zapominam o naszej forumowej wyszukiwarce.
Jestem nie poprawny po prostu. Okazuje się że jest kilka
wątków na ten temat a ja nie wpadłem na to że ktoś mógł o to pytać .
Przejrzę wszystkie. Choć jeśli ktoś zna jakiś tytuł proszę o pomoc.
MirekL o tej książce słyszałem i jest ona w kręgu mojego
zainteresowania. W tej chwili szukam raczej drzew i krzewów
liściastych bo o iglakach mam już 3 pozycję ale znając mnie
ta będzie następną z racji ogromnej ilości odmian tam
prezentowanych. :)
flormen
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 gru 2008, o 14:57

Prośba o ksiażki o kaktusach w PDF

Post »

Witam ,mam prośbę odnośnie jakiś materiałów o kaktusach w PDF,bo pisze prace licencjacka i każda pomoc się przyda pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Re: Prośba o ksiażki o kaktusach w PDF

Post »

Wrzucanie książek do internetu to naruszanie praw autorskich. Po drugie książki to taka sucha teoria, którą często oddziela spora przepaść od praktyki.

Polecam przeczytać sporo wątków lub pozaglądać na różnorakie strony w Google. :wink:
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”