Starzec,Mrozy (Senecio cineraria )
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mrozy, Starzec
Mrozy mogą przetrzymać każdą zimę , warunkiem jest przycięcie późną jesienią nad drugą - trzecią parą liści.
Wiem to nie tylko z własnego doświadczenia , powiedziała mi o tym ogrodniczka która wykonuje kwiatowe przybranie ulic Bytomia
Jeśli chodzi o sianie , nasiona muszą być stratyfikowane , a nie wszystkie w handlu są Siewki są drobne i nie lubią ostrego słońca , lubią dużą wilgotność i rosną w każdej glebie oprócz ciężkiej gliny
Wiem to nie tylko z własnego doświadczenia , powiedziała mi o tym ogrodniczka która wykonuje kwiatowe przybranie ulic Bytomia
Jeśli chodzi o sianie , nasiona muszą być stratyfikowane , a nie wszystkie w handlu są Siewki są drobne i nie lubią ostrego słońca , lubią dużą wilgotność i rosną w każdej glebie oprócz ciężkiej gliny
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- bonia244
- 1000p
- Od: 19 lis 2010, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
ja też posiałam no i czekamy
- Tunia-mar
- 200p
- Od: 18 lut 2010, o 08:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
WOW!!!!! Piękne sieweczki, jakie duże:)
Ja swojego dopiero wczoraj wysiałam, za kilka dni powinny pojawić się pierwsze siewki:)
Ja swojego dopiero wczoraj wysiałam, za kilka dni powinny pojawić się pierwsze siewki:)
- bonia244
- 1000p
- Kontakt:
Przyszedł chyba czas na pikowanie trzeba im dać trochę więcej miejsca do szybszego i lepszego wzrostu ;:106
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Chyba kupię nowe nasiona bo z wcześniej wysianych ani jeden mi nie wzeszedł
- mamciax2
- 200p
- Od: 23 lut 2010, o 10:08
Bożena ty swoje mrozy wsadziłas kępkami czy masz takie pojedyncze krzaczaste?
Pozdrawiam Dana
- bonia244
- 1000p
- Kontakt:
Po kilka wsadzałam bo brakuje miejsca a myślę że jak będzie cieplej i one nieco podrosna powędrują do szklarni
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
To już wiem, dlaczego tak słabo wschodzą. Zawsze wysiewam po dwie paczki, żeby coś mieć.Zibi_41 pisze:Jeśli chodzi o sianie , nasiona muszą być stratyfikowane , a nie wszystkie w handlu są Siewki są drobne i nie lubią ostrego słońca , lubią dużą wilgotność i rosną w każdej glebie oprócz ciężkiej gliny
Trzeba uważać przy podlewaniu po wschodach, bo roślinki łatwo atakuje zgorzel i się łanami przewracają. Lepiej je zasuszyć niż przelać. Nie muszą mieć tak wilgotno. Ziemia jak najbardziej przepuszczalna i przewiewna.
Tomek
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zgorzel atakuje mrozy , gdy stoją w miejscu mało przewiewnym. Kiedyś byłem na nie tak wściekły , że wystawiłem je z tunelu pod ogrodowy namiot I co dziwne , wtedy dopiero ruszyły
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Ja w tym roku po raz pierwszy wysiałam starca i mile mnie zaskoczył, nie dość, że ładnie wzszedł to jest bardzo silny, prosty i trzecie listki ma juz takie delikatnie szarawe, a może to coś innego? Niby nie, ale siewki wyglądają zupełnie inaczej niż Wasze, część popikowałam, część rośnie tak jak wzeszły. Czy Wy je też uszczykiwacie ?, dużo ostatnio się naczytałam na ten temat i przeprowadziłam eksperyment z niektórymi jednorocznymi i rzeczywiście to działa, ale starca było mi żal. Jak zrobie zdjęcie to wstawię dla porównania.
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Starzec dosyć długo się krzewi i wolno rośnie na długość więc ja nie uszczykuję.
Tomek