Klonik pokojowy - uprawa, pielęgnacja
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak do tej pory to moczylam tylko nasionka kawy. Nie moczę, sieję do doniczek i na parapet/ oczywiście podlane/. I czekam...
Teraz na etykietkach wkładanych do doniczek piszę daty.
Pozdrawiam wszystkie "siewniki" /czyli osoby siejące do doniczek /
Teraz na etykietkach wkładanych do doniczek piszę daty.
Pozdrawiam wszystkie "siewniki" /czyli osoby siejące do doniczek /
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może być traktowana jako jednoroczna, bo nie każdemu przeżyje na drugi rok / a może już są takie odmiany jednoroczne ?/
---3 kwi 2007, o 09:48---
Moje kloniki stoją teraz na parapecie, a latem w ogrodzie. A może nie lubią promieniowania z telewizora? Postaw w widnym miejscu i nie przestawiaj, bo będą gubić stale pąki. Nie lubi zmian.
---3 kwi 2007, o 09:48---
Moje kloniki stoją teraz na parapecie, a latem w ogrodzie. A może nie lubią promieniowania z telewizora? Postaw w widnym miejscu i nie przestawiaj, bo będą gubić stale pąki. Nie lubi zmian.
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
fuzli pisze:czy ktoś z Was ma swojego klonika od kilku lat? na opakowaniu jest napisane, że to roslina jednoroczna, a na forach czytam, że wieloletnia. sama już nie wiem. może potrzebuje jakichś specjalnych warunków do zimowania?
Ja mam drugi rok,kwitnienie rozpoczął w marcu i tak kwitnie cały czas:roll:
Zimę spędził w zimnej w dzień sypialni - podgrzewanej od wieczora więc bardzo chłodnej ,ale jasnej .
W połowie lutego zauważyłam ....mączlika...postawiłam go na wschodnim oknie i prysnęłam chemią.
Jak zauważyłam pąki zaczęłam delikatnie podlewać i przestawiłam do ciepłego pokoju w pobliże okna południowego.Wystarczyły 3-4 dni - rozkwitł i ciągle tworzą się nowe pąki .
Nawozu do wody dodaję 1x na 7 dni .
Od połowy maja stoi już na słonecznym balkonie.