Magnolia wiosną
- kitcar
- 100p
- Od: 3 sie 2014, o 16:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Magnolia wiosną
Pozdrawiam Paweł
W niebie mnie nie chcą,w piekle boją się że nim zawładnę.
Dlatego jestem na tym forum.
- natalia88q
- 50p
- Od: 30 mar 2015, o 16:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kitcar- piękna magnolia moja ma jeszcze małe pączki jak tylko zakwitne to sie pochwale
Zapraszam do mojego miejsca na ziemi:))
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=85629" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=85629" onclick="window.open(this.href);return false;
Witam ! Mam piękne drzewko magnolii .Ma już z 5 lat i prawie dwa metry wysokości . Kupiłam ją w markecie za 4 złote . Wszystko byłoby świetnie gdyby nie to ,że owa magnolia nigdy nie zakwitła !!! Rok w rok obsypana jest pąkami ,ale liściowymi . Rośnie w osłoniętym miejscu od wiatru ,ma mnóstwo słońca (południowa str.) .Może ,to gleba ,bo jest to totalnie piasek ,ale jak jej pH zmienić ? Obkopać i kwaśnej ze sklepu wsypać czy z lasu przywieź ? Jakiś nawóz ? Obok rośnie rododendron i rok w rok obsypany jest kwiatami ....Doradźcie coś ,proszę .
- zygmor
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 wrz 2005, o 21:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Trudno powiedzieć jest jeszcze taka ewentualność, że trafił Ci się okaz magnolii kobus, botanicznej, która potrafi zakwitnąć nawet po 20 latach. Na jej siewkach powinny być szczepione wszystkie magnolie produkowane u nas.
Mam taką i po z górą 20 latach zakwitła wreszcie w tym roku, w poprzednim miała trzy czy cztery kwiatki, a obecnie dużo więcej.
Jest na tyle duża, że trzeba mocno zadzierać głowę aby te kwiatki zobaczyć, dekoracyjność problematyczna.
Ale w Twoim przypadku poczekałbym jeszcze rok lub dwa może coś się wyjaśni.
Jak możesz kup nawóz dedykowany magnoliom i podlewaj z konewki tym nawozem co dwa trzy tygodnie wg instrukcji na opakowaniu.
zygmor
Mam taką i po z górą 20 latach zakwitła wreszcie w tym roku, w poprzednim miała trzy czy cztery kwiatki, a obecnie dużo więcej.
Jest na tyle duża, że trzeba mocno zadzierać głowę aby te kwiatki zobaczyć, dekoracyjność problematyczna.
Ale w Twoim przypadku poczekałbym jeszcze rok lub dwa może coś się wyjaśni.
Jak możesz kup nawóz dedykowany magnoliom i podlewaj z konewki tym nawozem co dwa trzy tygodnie wg instrukcji na opakowaniu.
zygmor
Pozdrawiam, zygmor
--------------------------------
--------------------------------
- kitcar
- 100p
@natalia88
jak przez mgłę pamietam fakt sadzenia jej przez dziadka.Czyli jakieś 30-35 lat temu.Bałem się że ubiegłoroczna ingerecja piła mogła jej zaszkodzić ale przyjęła to ze zrozumieniem.W tym roku po kwitnieniu tez musze uciąć jeden konar bo dusi mi różanecznika
jak przez mgłę pamietam fakt sadzenia jej przez dziadka.Czyli jakieś 30-35 lat temu.Bałem się że ubiegłoroczna ingerecja piła mogła jej zaszkodzić ale przyjęła to ze zrozumieniem.W tym roku po kwitnieniu tez musze uciąć jeden konar bo dusi mi różanecznika
Pozdrawiam Paweł
-
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
-
- 100p
- Od: 21 mar 2014, o 12:32
Ale piękne ja mam dwie. Jedna ma już na pewno 6 lat i jeszcze ani razu nie kwitla - nie wiem dlaczego a druga kupiłam w zeszłym roku i juz ma białe pączki kwiatowe i jest malutka ma może ok 60 cm.
Zielony zakątek Asi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77283" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 kwie 2016, o 16:50
Re: Magnolia - choroby
Witam,
Bardzo prosze o pomoc w identyfikacji choroby magnolii - na kwiatach nagle pojawiły się brązowe plamy i kwiaty natychmiast opadają. Nie było przymrozków ale dużo ostatnio padało. Jakieś dwa tygodnie temu pryskałam ją Miedzianem (jak jeszcze miała pąki). W zeszłym roku miałam coś podobnego, były też brązowe plamy na liściach.
Jak się pozbyć tego paskudztwa?
Bardzo prosze o pomoc w identyfikacji choroby magnolii - na kwiatach nagle pojawiły się brązowe plamy i kwiaty natychmiast opadają. Nie było przymrozków ale dużo ostatnio padało. Jakieś dwa tygodnie temu pryskałam ją Miedzianem (jak jeszcze miała pąki). W zeszłym roku miałam coś podobnego, były też brązowe plamy na liściach.
Jak się pozbyć tego paskudztwa?
/Ola
- kitcar
- 100p
Pozdrawiam Paweł
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Nie podmarzła Ci w czasie kwietniowych chłodów ?
U mnie w okolicy wszystkie szybko zrobiły sie herbaciane. Moje natomiast dopiero pączkowały i dopiero teraz sie rozwijają (Betty, Susan i Nigra)
U mnie w okolicy wszystkie szybko zrobiły sie herbaciane. Moje natomiast dopiero pączkowały i dopiero teraz sie rozwijają (Betty, Susan i Nigra)
- kitcar
- 100p
Jeszcze jest obsypana kwiatami mimo że zimno i leje
Pozdrawiam Paweł