Witam,
z tym selerem to radzę troszkę uważać. Całe życie go używam jako składnik włoszczyzny do zup i innych potraw i nikomu nic się nie działo. Parę lat temu dostałam parę dorodnych bulw selera i zrobiłam z 2-ch surówkę do obiadu. I okazało się, że małżonek jest uczulony - normalnie puchł "w oczach"; biegiem na izbę przyjęć do szpitala, gdzie go odczulali. Poczytałam i faktycznie może niektórych uczulać. Dodam jeszcze, że mąż do tej pory nie był na nic uczulony.
http://alergie.mp.pl/alergeny/pokarmowe ... l?id=57800
Pozdrawiam serdecznie
Seler naciowy - cudowne warzywo.
-
- 500p
- Posty: 556
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: woj.lubelskie
Re: Seler - cudowne warzywo.
PASZTET Z SELERA:
2 duże selery,
1 duża cebula,
2 kostki bulionu grzybowego,
1 kostka masła,
1 szkl. wody,
1 szkl. bułki tartej,
4 jaja,
sól,
pieprz,
czubryca,
seler i cebulę zetrzeć na grubych oczkach, dodać wodę , masło,kostki grzybowe, gotować 1 godz. od czasu do czasu mieszając i wystudzić.
Dodać żółtka, tartą bułkę , przyprawy, wyrobić dodać ubitą pianę z białek, wymieszać i wyłożyć do wąskiej blaszki.
Piec 1 godz.
najlepiej smakuje po ostudzeniu do kanapek z dodatkami i jest trwałym produktem
2 duże selery,
1 duża cebula,
2 kostki bulionu grzybowego,
1 kostka masła,
1 szkl. wody,
1 szkl. bułki tartej,
4 jaja,
sól,
pieprz,
czubryca,
seler i cebulę zetrzeć na grubych oczkach, dodać wodę , masło,kostki grzybowe, gotować 1 godz. od czasu do czasu mieszając i wystudzić.
Dodać żółtka, tartą bułkę , przyprawy, wyrobić dodać ubitą pianę z białek, wymieszać i wyłożyć do wąskiej blaszki.
Piec 1 godz.
najlepiej smakuje po ostudzeniu do kanapek z dodatkami i jest trwałym produktem