Wybór odmiany winogrona

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
disizmi
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 lut 2010, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wybór odmiany winogrona

Post »

No to świetnie, mogę wyhodować nową odmianę. :D Dzięki za wszystkie przydatne informacje, już się nie martwię, że są takie niskie. I mam jeszcze jedno pytanie: czy mogę je porozsadzać już teraz czy poczekać aż będą miały po kilka liści?

A co do tego, czy chce mi się w to bawić - czemu nie. Nie jestem specjalistą w hodowli owocujących winogron, nie mam żadnej plantacji i pewnie nie miałabym czasu, żeby się nią zajmować, winogrona jak chcę, to kupuję ze sklepu, a w domu wolę się bawić w hodowlę jakichś mało znanych, dziwnych rzeczy, nie koniecznie efektywną, raczej eksperymentalną. Myślę, że spróbuję też ukorzeniania "patyków" z supermarketowych winogron.
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

disizmi pisze:...I mam jeszcze jedno pytanie: czy mogę je porozsadzać już teraz czy poczekać aż będą miały po kilka liści?
....
jak najszybciej
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13

Post »

disizmi pisze:
A co do tego, czy chce mi się w to bawić - czemu nie. Nie jestem specjalistą w hodowli owocujących winogron, nie mam żadnej plantacji i pewnie nie miałabym czasu, żeby się nią zajmować, winogrona jak chcę, to kupuję ze sklepu, a w domu wolę się bawić w hodowlę jakichś mało znanych, dziwnych rzeczy, nie koniecznie efektywną, raczej eksperymentalną. Myślę, że spróbuję też ukorzeniania "patyków" z supermarketowych winogron.
Marketowe odmiany, jeśli winogrona były by sprowadzane z Norwegii? to po rozmnożeniu masz szansę utrzymać krzewy przy życiu, ale jeśli np. z Hiszpanii to jedynie w ogrzewanej szklarni.
Znam takich co próbowali i skończyło się na domowej sadzonce. Klimat nie ten. :D
Awatar użytkownika
disizmi
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 lut 2010, o 19:16

Post »

Niestety nie mam pojęcia skąd były sprowadzane...
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Rolando, widać że nie masz ani 1 krzewu winorośli bo gdybyś miał to byś takich głupot nie pisał.
Chyba , że masz Betę albo Fredonię :evil: i zachwycasz się bo to to wytrzyma u nas mrozy ale tego nie da się jeść.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Mam Palatinę otrzymaną od sąsiada ( 10 letnią, której nigdy nie okrywałem i nie kopczykowałem ), która w sierpniu dawała piękne i smaczne owoce, ale że prowadzę uprawę ekologiczną porażoną mączniakiem wyciąłem ją 4 lata temu. W zeszłym roku pozwoliłem jej odbić ( przy koszeniu trawy zawsze ścinane były młode pędy ) i zadbałem już o nią od strony chemicznej :D W tym roku w winnicy " Jaworek" zamierzam dokupić niemiecką deserówkę : Dornfeldera.
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19

Post »

Dolnoslonzok pisze: ale że prowadzę uprawę ekologiczną W tym roku w winnicy " Jaworek" zamierzam dokupić niemiecką deserówkę : Dornfeldera.
Dornfelder nie jest odmianą deserową tylko przerobową.Nie wiem czy dobrym pomysłem w Twoim przypadku gdy chcesz uprawiać winorośl ekologicznie jest sadzenie tej odmiany. To czysta Vitis Vinifera a ten gatunek jest podatny na choroby.
x-suzana

Post »

Dolnoślonzok, w Twoich rejonach macie sprzyjające warunki do uprawy winorośli ale i w zieleniogórskim potrafi przymrozić i zdarzają się wymarznięcia( rzadko ale zdarzają się) winorośli.
Czy masz plany na jakąś większą winnicę?
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

andrew54, dlatego, że mam v.v. i doświadczenia ( przykre) w uprawach ekologicznych ( brzoskwinie i winorośle ) moje v.v ( Merlot, Riesling, Cabernet Sauvignon , Chardonnay i Pinot Gris ) potraktuję w tym roku chemicznie :D . Co do Dornfeldera, to na stronie http://www.winogrona.org w opisie tej winorośli wspomniano , że może być również traktowany jako odmiana deserowa.

suzana, mam raczej mikroamatorską uprawę :D , którą uskuteczniam w ogrodzie swojej babci mieszkającej w pobliżu. Posiadam natomiast 11 arową działkę za Odrą, u drugiej babci, którą zamierzam przeznaczyć na uprawę winorośli. Masz rację, że w Zielonej Górze czy nawet Miękini zdarzają się lata, gdy wymarza część upraw ( co roku kopczykują v.v , ale czasami , jak w zeszłym roku, było po ptokach z częścią bardziej "południowych" odmian) jednakże skoro w Paczkowie, jakby nie było rejonie podgórskim, uprawiane jest z powodzeniem ( bez okrywania ) Cabernet Sauvignon czy Chardonnay, które zdobywa medale , to jest szansa, że u mnie na nizinie będzie równie dobrze, a może lepiej. :wink:

W tym roku w Miękini ( winnica "Jaworek" ) zamierzam dokupić Traminera, Gweurztraminera, Kernera, Kerlinga, Elblinga czy właśnie Dornfeldera i Dunkelfeldrea.
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19

Post »

Dolnoslonzok pisze: Co do Dornfeldera, to na stronie http://www.winogrona.org w opisie tej winorośli wspomniano , że może być również traktowany jako odmiana deserowa.
Tak owszem nadaje się do jedzenia zresztą podobnie jak i inne przerobówki jednak jest to odmiana typowo przerobowa z której głównie w Niemczech wyrabia się wino.http://www.winaniemieckie.pl/icc/Intern ... a5926daeec
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację, ale jest tam wyszczególnione zastosowanie ogólne , zatem potraktowałem je jako richtig deserówki. Nie szkodzi. Ogród mam podzielony na deserówki bliżej domu i część w głębi przeznaczona dla v.v.
x-suzana

Post »

Piłam polskie wino z Dunkelfeldera , nie było dobre, miało tylko ładny ciemny kolor. Nie wiem, może to tylko wypadek przy pracy ale warto najpierw się napić co z tego wyjdzie.
PKasia
200p
200p
Od: 7 lut 2011, o 18:00

Post »

Witam!
Mam pytanie i szukam rady!
Chciałabym posadzić winogron deserowe (słodkie dla dzieci), mam dużo miejsca ok 25 metrów płotu drewnianego pełnego (ściany), wysokości ok 1,80 m, od południowej strony. Myślałam puścić roślinkę po prętach. Jakie odmiany polecacie może być sporo, bo nie wiem jakie dostanę a i miejsca dość. Idealnie by było też jakaś podpowiedz gdzie to zamówić, bo w mojej okolicy w ogrodniczych marnie to wygląda. :( A listę zanotuję i będę dążyć do zrealizowania wszystkich pozycji (o ile miejsca starczy, bo co ile powinnam posadzić?)
Z góry wielkie dzięki! ;:180 :D :D
Pozdrawiam! :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”