Dolomit

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: dolomit - ile czasu przed przesadzeniem sadzonek

Post »

Dolomit zawiera wapń i magnez, Najlepiej dobrze go zmieszać z glebą, powoli staje się przyswajalny dla roślin i można w zasadzie go użyć w każdym okresie, jeśli akurat są braki Ca i Mg w ziemi. Jest tu dużo napisane na ten temat. Warto skorzystać z wyszukiwarki https://forumogrodnicze.info/search.php ... mit=Szukaj
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Re: DOLOMIT - nawożenie warzyw

Post »

Dolomit po rozsypaniu na warzywniku lepiej przegrabić czy przekopać ziemię na głębokości 10 do 20 cm?
Pozdrawiam Andrzej.
wingrul
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 8 sie 2015, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: DOLOMIT - nawożenie warzyw

Post »

Ja bym się jeszcze dopytał jak ma się dolomit do obornika krowiego słomiastego
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Re: Dolomit

Post »

Jakie jest wasze zdanie w sprawie dolomitu - rozgrabić czy przekopać ziemię?
Kiedy rozsypujecie dolomit na trawniku?
Pozdrawiam Andrzej.
gman
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 cze 2024, o 08:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej!

Mam taki dylemat w związku z obornikiem, wapnem dolomitowym i glebogryzarkowaniem. Chciałbym tego wszystkiego użyć jeszcze teraz, na koniec listopada, ale nie wiem czy na raz, czy w jakiejś kolejności.

Na działce mam glebę raczej cięższą, kwaśną. Działka była przez kilka lat zapuszczona. Teraz chciałbym ją powapnować, dać jakiś obornik i przekopać glebogryzarką.

Czy powinienem najpierw posypać dolomitem, a potem przejechać glebogryzarką? Czy może na odwrót - posypać po glebogryzieniu? Bo z jednej strony glebogryzarka przemiesza mi wapno z ziemią, ale może będzie wtedy w niej za małe stężenie wapna, albo będzie ono za głęboko?

A obornik też wypadałoby pomieszać z ziemią, ale czytałem, że nie powinno się go stosować równocześnie z wapnem bo straci się z niego dużo azotu. Może teraz zastosować glebogryzarkę z wapnem, a na wiosnę glebogryzarkę z obornikiem, który potrzymałbym jeszcze przez zimę na kupie, żeby się jeszcze lepiej przefermentował?

Albo może teraz zrobić mielenie gleby z obornikiem, a wapnem sypnąć na wiosnę?

Doradźcie, starzy ogrodnicy. :-)
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p
Od: 19 paź 2022, o 07:18

Post »

Ja dałbym teraz obornik. Niech przeleje deszczem z miesiąc czasu a później dolomit który będzie się długo uwalniał i "nie dogoni" składników obornika które uwalniają się szybko i miały miesiąc czasu wcześniej start.

Druga opcja to teraz dolomit a na wiosnę obornik.

Hmm.. ale dywagując jeśli ja dobrze rozumiem to dając na jesień obornik nie zależy nam na azocie, tylko na bioaktywności obornika i pozostałych jego składnikach aby podbudować życie glebowe. Niewiele z tego azotu wg mnie utrzyma się do wiosny a dopiero wtedy rośliny będą go potrzebować. Idąc tym tokiem rozumowania można byłoby sypać te dwa składniki równocześnie. Może ktoś się jeszcze wypowiedzieć w tym temacie.

PS.
Ja będę sypał obornik też na dniach. Dolomit sypałem wiosną.
seebbek
100p
100p
Od: 26 wrz 2020, o 22:16

Post »

Obornik i wapno na pewno nie w jednym czasie. Osobiście użył bym wapna bez znaczenia w którym momencie i na szybko, wysiał żyto na poplon A wczesna wiosna przekopal z obornikiem.
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p

Post »

Jednak potrafisz uzasadnić dlaczego nie w jednym czasie? Dodam też że piszemy o dolomicie a to wapno ale w formie sproszkowanej skały, będzie się długo uwalniało.
gman
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 cze 2024, o 08:25

Post »

W zasadzie to wapno, które kupiłem to "wapniak kornicki". W sklepie mi powiedzieli, że to wapno dolomitowe, ale teraz przeczytałem na stronie producenta, to ten produkt pochodzi z kredy (chyba, że to to samo):
"Wapniak Kornicki jest nowoczesnym, granulowanym nawozem wapniowym o bardzo wysokiej – powyżej 90 % zawartości węglanu wapnia. Surowcem do produkcji jest kreda pisząca, pochodząca z najmłodszych geologicznie pokładów węglanu wapnia, co gwarantuje bardzo wysoką reaktywność nawozu."

Czyli teoretycznie ma więcej wapna w wapnie i rozpuści się szybciej niż dolomit. Chyba sypnę sobie po prostu to wapno po wierzchu i tylko rozgrabię, a potem bardzo wczesną wiosną rozrzucę obornik, czy jakiś inny nawóz i przemielę glebę glebogryzarką. Chyba będzie ok. Nie ma się co rozczulać?
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p

Post »

Tak zrób. Będzie dobrze na pewno w taki sposób. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”