Wierzby
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja ...tzn. mój mąż(bo to on zajmuje się cięciem krzewów) na pewno by ściął jeszcze teraz.On obcina wierzby kilka razy w roku.
Po prawej stronie hakuro(kupiona w zeszłym roku w hipermarkecie też nie zachwycała a teraz Przy lepszym nasłonecznieniu młode pędy są bardziej różowe,lecz w tym roku słonko poskąpiło swych uroków-przynajmniej u nas 8)
W śwodku iwa-"cięższa" odmiana,uwielbiana przez gąsienice i rdzę.
Miłego,efektywnego cięcia
Po prawej stronie hakuro(kupiona w zeszłym roku w hipermarkecie też nie zachwycała a teraz Przy lepszym nasłonecznieniu młode pędy są bardziej różowe,lecz w tym roku słonko poskąpiło swych uroków-przynajmniej u nas 8)
W śwodku iwa-"cięższa" odmiana,uwielbiana przez gąsienice i rdzę.
Miłego,efektywnego cięcia
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jeśli gałązki są krótkie nie musisz przycinac już w tym roku ,ale wiosną przytnij wszystkie krótko ( ok 10 cm od miejsca szczepienia).
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
A moją(moje) jeszcze czeka cięcie.Mam nisko szczepione(taka była potrzeba) i zimą ewentualnie zalegający na koronie ciężki śnieg mógłby złamać
Pozdrawiam serdecznie. Darla
- zielono mi
- 500p
- Od: 26 maja 2008, o 19:38
Mam pytanie odnośnie cięcia wierzby szwajcarskiej mam ją od 4 lat i nigdy jej nie cięłam,
rozrosła się na parasol, zobaczcie sami
Jest trochę rzadka, chciałabym ją zagęścić nie wiem tylko czy lepiej ciąć ja na kulkę czy półkulę -parasol . Jeśli macie w swoich ogrodach ciekawe formy tej wierzby to proszę o pomoc i informacje
rozrosła się na parasol, zobaczcie sami
Jest trochę rzadka, chciałabym ją zagęścić nie wiem tylko czy lepiej ciąć ja na kulkę czy półkulę -parasol . Jeśli macie w swoich ogrodach ciekawe formy tej wierzby to proszę o pomoc i informacje
Pozdrawiam Jola
Trzy lata temu dostałem sadzonkę wierzby mandżurskiej (sadzonka wyglądała jak róży, czyli krótko obcięte pędy)
Wsadziłem wiosną, odbiła w kilku miejscach tworząc krzak. Ponieważ chciałem drzewko, pomyślałem, że za rok obetnę wszystkie pędy i zostawię najgrubszy, by z niego uformował się pień. Ale wpadłem na pomysł i wybrałem 3 najładniejsze i zacząłem je, gdy były małe i miękkie zaplatać w warkocz. Na koniec lata wierzba wyglądała tak
Na wiosnę obciąłem wszystko, zostawiłem tylko pień, na jesień pień wyglądał tak
a cała wierzba tak
w ubiegłym roku na wiosnę mocno przyciąłem koronę zostawiając tylko grube pędy
na jesień wyglądała tak
a pień tak
Jak widać trzy pędy tworzące pień prawie się zrosły ze sobą, myślę, że za rok, dwa nie będzie widać, że był pleciony (a myślałem, że taki warkoczyk zostanie )
W tym roku już też ją obciąłem bardzo krótko.
Liczyłem, że moja wierzba będzie "płacząca" a wszystkie pędy rosną w górę, czy są wierzby mandżurskie "płaczące" i "nie płaczące"?
Wsadziłem wiosną, odbiła w kilku miejscach tworząc krzak. Ponieważ chciałem drzewko, pomyślałem, że za rok obetnę wszystkie pędy i zostawię najgrubszy, by z niego uformował się pień. Ale wpadłem na pomysł i wybrałem 3 najładniejsze i zacząłem je, gdy były małe i miękkie zaplatać w warkocz. Na koniec lata wierzba wyglądała tak
Na wiosnę obciąłem wszystko, zostawiłem tylko pień, na jesień pień wyglądał tak
a cała wierzba tak
w ubiegłym roku na wiosnę mocno przyciąłem koronę zostawiając tylko grube pędy
na jesień wyglądała tak
a pień tak
Jak widać trzy pędy tworzące pień prawie się zrosły ze sobą, myślę, że za rok, dwa nie będzie widać, że był pleciony (a myślałem, że taki warkoczyk zostanie )
W tym roku już też ją obciąłem bardzo krótko.
Liczyłem, że moja wierzba będzie "płacząca" a wszystkie pędy rosną w górę, czy są wierzby mandżurskie "płaczące" i "nie płaczące"?
pozdrawiam
TINEK
TINEK
Wierzba płacząca na plecionym pniu
Zobaczyłam w programie "Maja w ogrodzie" wierzby uformowane z cienkich, długich pędów, wyciętych z wierzby płaczącej, zaplecionych jak warkocz, by utworzyć pień. Bardzo to ładnie wygladało!
Mam wierzbą płaczącą, wlaśnie nadchodzi pora cięcia. Jakiej maksymalnie długości pędy można ukorzeniać? Czy od razu odrywać listki?
Mam wierzbą płaczącą, wlaśnie nadchodzi pora cięcia. Jakiej maksymalnie długości pędy można ukorzeniać? Czy od razu odrywać listki?
Chciałam uzupełnić bazę o wierzbę palmową. Moja ma około 3 lat, przez pierwsze 2 lata wypuszczała długie "pióropusze", w tym roku zaczęłam ja ciąć i zwariowała. Tak bardzo zgęstniała, że z pióropuszy zrobiła się gęściutka kula. Polecam tą wierzbę, niekłopotliwa w uprawie, mojej nigdy nie podlewałam (rośnie na glinie), choroby i latająco-ssące omijają ją z daleka. Poniżej w czerwcu po pierwszym cięciu, oraz zdjęcie z końca lipca.
Pozdrawiam, Beata