Rosiczka - szkodniki
Re: Problem z rosiczką.
A co z pleśnią? Próbowałam zbierać z powierzchni, ale to nie przynosi większych efektów. Troszkę się martwię, bo w doniczkach z moimi mimozami też się pojawiła. Boję się eksperymentować z środkami chemicznymi, które nie były sprawdzone...
Na pleśń ja używam Topsin 500SC
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Rośliny owadożerne
A, mi gdy zaczynają pleśnieć po prostu je przewietrzam, pleśń tworzy się z powodu małego dostępu tlenu...
Re: Rosiczka (Drosera) - wysiew i uprawa
No i maja hodowla padła Zostały mi z wszystkich rosiczek 4 sztuki Przeźroczyste glistki mi zjadły wszystko Nie wiem co będzie z tych co wyratowałam, są takie malutkie Przesadziłam już je. Jestem w dole, zeszło mi 90% tego co zasiałam, miałam już po 4 listki, a tu.....
Jak na przyszłość walczyć z tym dziadostwem
---8 wrz 2014, o 13:17---
Będę pryskać najdelikatniej jak tylko mogę
Jednak przenoszenie ich na dzień do ogródka dało efekt, bo tak pleśń nie rosła Teraz to je nawet muszę chować w cień, bo grzeje
Jak na przyszłość walczyć z tym dziadostwem
---8 wrz 2014, o 13:17---
Będę pryskać najdelikatniej jak tylko mogę
Jednak przenoszenie ich na dzień do ogródka dało efekt, bo tak pleśń nie rosła Teraz to je nawet muszę chować w cień, bo grzeje
Te małe robaczki to pewnie przędziorki, które i u mnie występowały. Ciągnie je do wilgotnego podłoża. Ja swoje rosiczki też przsadzałem, były bardzo malutkie. Podlałem środkiem Polysect. Po podlaniu robaczki zniknęły, ale co jakiś czas wracają.
Musisz je wybić bo inaczej zjedzą Ci korzenie roślinek.
Musisz je wybić bo inaczej zjedzą Ci korzenie roślinek.
Pozdrawiam, Kuba
Myślę, że chodziło Ci o ziemiórki, przędziorki lubią suche powietrze i żerują na liściach .
Oczywiście, że tak! Kurka pomyliłem się, myślałem o ziemiórkach a pisałem o przędziorkach. Dzięki za poprawienie.
Pozdrawiam, Kuba