Wiewiórki są pod ochroną!

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiewiórki - Pomocy

Post »

Wracając do dzików , to po tym jak przedostały się do sąsiadki pod siatką (ja mam ogrodzenie z paneli z ocynkowanych pręcików, teraz dostępne już powszechnie w marketach budowlanych o różnych wysokościach. kiedyś musiałem sprowadzać) - zaproponowałem w zeszłym roku wspólne obsadzenie od strony nieużytków dziką jeżyną ( z kolcami). W tym roku wyrosły takie gąszcze że pies sie nie prześliźnie a dziki obchodzą nasze posesje szerokim łukiem. Pilnuje jedynie by gałęzie nie przerastały na moją stronę, a czasami poskubię w sezonie smacznych jagód
A wiewiórki chętnie importuję, bo orzechów mam sporo :)
Awatar użytkownika
acer
50p
50p
Od: 14 maja 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

gienia1230 pisze:Acer, nie mogę już edytować poprzedniego postu.
A to o cięciu leszczyny http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... a#p2533806
Dziękuję za pomoc. Jestem tu nowy i jeszcze poruszam się trochę niezdarnie...
Lubię wiewiórki, ale bardzo się rozbisurmaniły. Początkowo przychodziła tylko Baśka (pewnie ta z reklamy TV), w następnym roku przyprowadziła rodzinę. W tym roku do poza rodziną zjawili się jej znajomi. Boję się, że w przyszłym znajomi Baśki przyprowadzą swoje rodziny, oj będzie bal... Bardzo im się u mnie spodobało, bawią się z pieskami prowokując je do szczekania, a stołówkę mają nie tylko w ogrodzie ale również w garażu, który latem w ciągu dnia jest otwarty. Z całej skrzynki orzechów w garażu zostało tylko kilkadziesiąt i kilka okruchów skorupek. Są orzechy jest impreza!
Pozdrawiam
Jerzy
AgnieszkaG.
200p
200p
Od: 12 wrz 2008, o 13:24

Post »

Ja bym zostawiła już te orzechy wiewiórkom. O ile nie broją w całym ogrodzie to niech już mają te orzechy. Ja mam na szkółce 6 jeży, też potrafią w nocy rozkopać jakąś doniczkę, bo wywąchały robaka i się na niego uwzięły. Wybaczam im. Tylnej części ogrodu też nie pryskam i mają tam mały gąszczyk.
moniulica
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2014, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam działkę podobnie- w pobliżu lasu , przywykłam do gości. Wiewióry częstują się czereśniami - niesamowicie wygląda kiedy plują pestkami, na szczęście wystarcza dla nich i dla naszej rodziny , przylatują nawet dzięcioły. Najgorsze dla mnie jest to , że w każdym kącie "sadzą" dęby i orzechy , które bardzo chętnie kiełkują i wyrastają (chyba mają dobrą "rękę" do sadzenia , mnie tak wszystko pięknie nie wschodzi). Ja je polubiłam mimo wszystko. Dziki przestały się przedzierać , kiedy znajomy leśnik podpowiedział , żeby siatkę ogrodzeniową wymienić na leśną (podobno zwierzęta lepiej dostrzegają linie poziome i pionowe) , na razie działało , na jak długo jeszcze się okaże.
Pozdrawiam, Monika.
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Kontakt:

Post »

Biegający pies po terenie ogródka skutecznie odstrasza wiewiórki pod warunkiem że zlikwidowane są nadziemne przejścia na orzechy (płoty, gałęzie), no i pies musi być aktywny. Wiewiórki kursują od świtu wynosząc orzechy do okoła i zakopują je płytko więc dużo kiełkuje jak jest nadmiar pokarmu. Niektóre są bardzo uparte i pracowite opróżniając szybko "źródełko".
Wiem to bo dokarmiamy wiewiórki już 6 rok. Na początku są bardzo nieufne ale przyzwyczajają się mocno do miejsca i przy stopniowym oswajaniu nie rozróżniają kto je karmi.

Choć w tym roku nie zjadłem prawie żadnego orzecha z leszczyny to cieszy mnie to że codziennie w zimie budziły mnie te dranciuchy skakajac po oknie i domagajac się orzechów zaraz o świcie. A już hitem było jak siedziała na poręczy z kromką chleba porwaną z karmnika i ją obgryzała. Cała ta obserwacja tego co wyprawiają...
I takie powinno być podejście do wiewiórek a nie odstrzał czy pułapki czego wam życzę.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Super Marcinie... piękna sprawa - wiewiórka jedząca z ręki czy pozwalająca się dotykać to aż niewyobrażalne :D
ale super.
Zazdroszczę Ci tych spotkań z nimi :D :wit
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33

Post »

To jest i moim zdaniem prawidłowe podejście ;:215
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Ja niestety nie mam na tak bliskie spotkania co Marcin okazji, bo psy szaleją na ich widok.
Jednak one są sprytniejsze ;:63

Udało mi się zrobić jednej małą sesję
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
bogdanm
200p
200p
Od: 29 kwie 2014, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja działka też znajduje się blisko lasu i na działce mam zasadzone dwa orzechy ale to z myślą o wiewiórkach bo widzę ,że są bardzo aktywne , w pobliżu jest kilka leszczyn i jeszcze nigdy nie doczekałem się na nich orzecha bo wiem ,że to dla nich stołówka .
Orzechy włoskie są jeszcze małe i nie ma na nich nic do zjedzenia ale w perspektywie pewnie wszystkie orzechy będą dla nich i nic na to nie poradzę , niech sobie żyją i mieszkają obok są takie ładne ,że nie mogę się napatrzeć.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Space99 pisze: I takie powinno być podejście do wiewiórek a nie odstrzał czy pułapki czego wam życzę.
Leśniczy mówił mi, że to szkodnik leśny, wyjada jaja i pisklaki z gniazd ptaków.
Awatar użytkownika
bogdanm
200p
200p
Od: 29 kwie 2014, o 19:49

Post »

A to mnie zaskoczyłeś z tym szkodnikiem leśnym , wiem ,że sójka zresztą bardzo ładny ptak i pod ochroną tak się odżywia ale wiewiórka ;:185
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Na pocieszenie powiem, że któregoś roku było tak dużo orzechów, że wystarczyło dla:
wiewiórek, sójek, popielic i w końcu dla mnie ;:306
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Dla leśników każda zwierzyna leśna ,która nie przedstawia wartości handlowo-konsumpcyjnej jest szkodnikiem.Zapomina się o równowadze biologicznej.Osobiście nazbierałam 2 średniej wielkości woreczki orzechów laskowych i włoskich.Będę dokarmiać wiewiórki w parku miejskim, kiedy nadejdą trudne czasy w zdobyciu pokarmu.
Wiele osób tak robi-u nas.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”