Porosty na drzewach i krzewach
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Porosty na drzewach
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Re: Porosty na drzewach
Przyznam się, że czytałem te wątki. Jednak w żadnych z nich, porost(jeżeli to porost) nie 'obsiada' praktycznie większości drzewa, jak u nas. Tam są wręcz pojedyńcze 'kwiatki'. Z postów wynika, że porosty są nieszkodliwe. Czy to dotyczy wszelkich rodzajów porostów, czy trzeba identyfikować, bo jedne szkodzą a inne nie?
Wybaczcie, być może, przedszkolne pytania, ale w 'buty' ogrodnika wskoczyłem nagle. Nigdy wcześniej nie zajmowałem się takimi rzeczami, więc wiedza i doświadczenie znikome.
Wybaczcie, być może, przedszkolne pytania, ale w 'buty' ogrodnika wskoczyłem nagle. Nigdy wcześniej nie zajmowałem się takimi rzeczami, więc wiedza i doświadczenie znikome.
Re: Co to za szkodnik-grzyb-pasożyt?
Farel, organizm na Twoim zdjęciu to śluzowiec. Są to stworzenia o bardzo ciekawym trybie życia, trudne w klasyfikacji( tzn mają trochę cech zwierząt,trochę grzybów). Z tego co wiem,odżywiają się mikroskopijnymi pierwotniakami,grzybami,bakteriami itp., więc nie sądzę,żeby w jakikolwiek sposób zagroziły drzewku, a obserwacja ich cyklu życiowego jest fajna.
- Farel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Dzięki za info.
Kiedyś coś nawet oglądałem o śluzowcach w jakimś programie przyrodniczym, ale tamte były całkiem inne. Rzeczywiście ciekawe stworzenie.
Znalazłem go w lesie.
Kiedyś coś nawet oglądałem o śluzowcach w jakimś programie przyrodniczym, ale tamte były całkiem inne. Rzeczywiście ciekawe stworzenie.
Znalazłem go w lesie.
- Krycha
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie sądzę, że takie coś jest obojętne dla roślin na których co by nie mówić pasożytuje. Miałam takie coś na porzeczkach i agreście, na drzewach owocowych też. A więc drzewka owocowe bielę wapnem tak wysoko jak sięgam, kora wtedy jest czysta i dobrze oddycha. A krzaki porzeczek wczesną wiosną także spryskałam wapnem. Na oko są zdrowsze i ładniej wyglądają.
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
dziwny mech
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Re: dziwny mech
Rzeczywiście nie widzę żeby szkodziły roślinkom tylko wizualnie nie wyglądają dobrze.
-
- 100p
- Od: 21 mar 2008, o 01:03
Re: Wiśnia i coś na niej
Na załączonym obrazku zauważyłem na korze wisienki porosty nie są one groźne u mnie na wielu drzewach występują i nie wpływa to niekorzystnie na ich rozwój mam nadzieje ,że pomogłem
Szukałem przyznam się moderatorom bez bicia nie znalazłem.Więc sie pytam.Stosował ktoś mleko, kefiry , maślanki itp. pochodne mleka na kamienie i ziemię ? Chodzi mi o to żeby porosły glonami i ziemia wokół nich mchem porosła.
Kefir czy śmietanę przetrzymać na słońcu a potem wlać w opryskiwacz i pryskać ma to sens ?
Kefir czy śmietanę przetrzymać na słońcu a potem wlać w opryskiwacz i pryskać ma to sens ?
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Re: Kamienie , porosty i mleko oraz inne kefiry
Zdaje sie, ze Constancja ma jakies doświadczenia w tym temacie... pisala w swoim wątku
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... h#p3824446
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... h#p3824446
constancja pisze: Nawet mech, na pościąganych skąd tylko się da kamieniach, pieczołowicie hodujemy karmiąc jogurtem i piwem.