Żywopłot z ligustru
Dzięki za wskazówki.
Moim na razie założeniem jest, aby żywopłot stanowił barierę pomiędzy drogą, a ogrodem i domem oraz nie wymagał zbyt dużo zabiegów pielęgnacyjnych (tj przycięcie 2-3 razy do roku to jest do przyjęcia). Wnętrze działki za żywopłotem na pewno będę ukierunkowywał na walory estetyczne. Ale o tym później, jak się już coś wykluje.
Cóż na razie mam materiał do zapoznania.
Pozdrawiam.
Moim na razie założeniem jest, aby żywopłot stanowił barierę pomiędzy drogą, a ogrodem i domem oraz nie wymagał zbyt dużo zabiegów pielęgnacyjnych (tj przycięcie 2-3 razy do roku to jest do przyjęcia). Wnętrze działki za żywopłotem na pewno będę ukierunkowywał na walory estetyczne. Ale o tym później, jak się już coś wykluje.
Cóż na razie mam materiał do zapoznania.
Pozdrawiam.
-
- 50p
- Od: 4 paź 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czym nawozić żywopłot ligustrowy??
Witam!
Dwa lata temu posadzilem sadzonki ligustru, by wykonać naturalny płot maksymalnie szybko. Teraz gdy zaczęły z przycietych jesienią sadzonek wychodzić pędy boczne, pomyślalem o odpowiednim nawozie by w tym roku urósl ile to możliwe!!
proszę o krótką poradę
Dwa lata temu posadzilem sadzonki ligustru, by wykonać naturalny płot maksymalnie szybko. Teraz gdy zaczęły z przycietych jesienią sadzonek wychodzić pędy boczne, pomyślalem o odpowiednim nawozie by w tym roku urósl ile to możliwe!!
proszę o krótką poradę
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wystarczy każdej wiosny podsypać nawozu z dużą zawartością azotu np.azofoski .
Zaniepokoiło mnie cos innego w Twoim poście ..."BY URÓSŁ ILE TO MOŻLIWE"
Nie możesz tak prowadzić żywopłotu z ligustru bo bardzo szybko będziesz miał od dołu zdrewniałe gołe badyle a nie żywopłot,który ma coś osłaniać.Żywopłot taki musi być cięty minimum 2 razy w roku już od maleńkich sadzonek co spowoduje,że będzie się ładnie zagęszczał.
Aby poczytać o technice cięcia żywopłotu i jego uprawie wpisz w wyszukiwarkę po kolei frazę:żywopłot i liguster i znajdziesz mnóstwo informacji na ten temat.
Pozdrawiam .
Zaniepokoiło mnie cos innego w Twoim poście ..."BY URÓSŁ ILE TO MOŻLIWE"
Nie możesz tak prowadzić żywopłotu z ligustru bo bardzo szybko będziesz miał od dołu zdrewniałe gołe badyle a nie żywopłot,który ma coś osłaniać.Żywopłot taki musi być cięty minimum 2 razy w roku już od maleńkich sadzonek co spowoduje,że będzie się ładnie zagęszczał.
Aby poczytać o technice cięcia żywopłotu i jego uprawie wpisz w wyszukiwarkę po kolei frazę:żywopłot i liguster i znajdziesz mnóstwo informacji na ten temat.
Pozdrawiam .
-
- 50p
- Od: 4 paź 2006, o 14:39
Dzięki za odpowiedź
Posty o ligustrze przeczytałem. Oczywiście, że podcinałem w pażdzierniku bo były za świeże sadzonki. W tym roku zobaczę, czy można dwa razy przycinać już, czy tylko na jesień. A co do azofoski to sądzę, że nie spalę młodych roślin miejscowym nadmiarem nawozu.
pozdrawiam forumowiczów
Posty o ligustrze przeczytałem. Oczywiście, że podcinałem w pażdzierniku bo były za świeże sadzonki. W tym roku zobaczę, czy można dwa razy przycinać już, czy tylko na jesień. A co do azofoski to sądzę, że nie spalę młodych roślin miejscowym nadmiarem nawozu.
pozdrawiam forumowiczów
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 maja 2007, o 12:32
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ten ligustr był sadzony w dwóch rzędach- przed i za siatką, w 1996 roku.
Tak wyglądał w 2003, gdy go zostawiałm pod opieką rodziny
Woda, Azofoska i 2 x w roku, nożyce elektryczne w ręce kobiety.
Strzyżony w klasyczny bankiet dwuczęsciowy - "murek z przodu" + od strony ulicy półkule + blanki lub półłuki na górze, ( w zalezności od roku i nastroju)
Polecam - tanie nasadzenia, mało roboty, a bardzo efektowny wygląd. I duuużo ptasich gniazd w środku
Tak wyglądał w 2003, gdy go zostawiałm pod opieką rodziny
Woda, Azofoska i 2 x w roku, nożyce elektryczne w ręce kobiety.
Strzyżony w klasyczny bankiet dwuczęsciowy - "murek z przodu" + od strony ulicy półkule + blanki lub półłuki na górze, ( w zalezności od roku i nastroju)
Polecam - tanie nasadzenia, mało roboty, a bardzo efektowny wygląd. I duuużo ptasich gniazd w środku
Andrzeju ja miałem na początku ogrodzoną z wszystkich stron moją działkę 700m2 czyli prawie 100mb wys na 1,8 m wycinany w mur zamkowy no i niestety musiałem wszystko usunąć ponieważ, zawsze gdzieś kwitł a zapach był tak intensywny że nie szło wytrzymać. Przeszkadzało nawet moim sąsiadom.Obcinanie zajmowało mi wiele godzin. fakt że płot nie do przejścia no i to prawda ze dużo gniazd z ptakami .
- ZENOBIUSZ
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
A może tak ładny zwarty doskonały do strzyżenia o pięknej soczysto zielonej barwie liści, żywopłot z irgi błyszczącej :o Z tych krzewów utworzyłem żywopłot o długości 35 m, i jestem z niego bardzo zadowolony,dodatkowo w okresie jesiennym przebarwia się na kolorczerwony.Jest krzewem godnym poleceni :o __________________________
Pozdrawiam Zenek
Pozdrawiam Zenek
- ZENOBIUSZ
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Irga jest krzewem popularnym,choć może rzadziej sadzonym w formie żywopłotowym z uwagi na wyższą cenę.Ja swoją kupowałem około 10 lat temu w okresie jesiennym kopaną z gruntu i pakowaną w wiązki po 25 lub 50 szt. Wszystkie posadzone krzewy przyjeły się w 100%po mimo srogiej zimy. Pytać o nią należy w większych sklepach ogrodniczych, lub u producentów.