Ja bym na Twoim miejscu zrobiła próbę kiełkowania na ligninie.Np.10 lub 20 nasionek na mokrą ligninę a po kilku dniach masz w przybliżeniu procentową zdolność kiełkowania danych nasionek.Oczywiście bierzesz pod uwagę zwyczajowy czas kiełkowania i odpowiednio odczekujesz.Dbasz,żeby lignina pod przykryciem była cały czas wilgotna.Ja tak robię z każdymi nasionami już trzeci sezon .apw81 pisze:Zamówiłam nasiona-cały zestaw na nowy sezon-w PNOS sklepie internetowym, jedna paczka nasion marchew Kometa F1 była zapakowana w terminie 02.2008 z terminem ważności 09.2010 Myślicie, że jest sens to wysiewać czy sobie raczej darować?
Trzy paczki nasion Burak Astar F1, Pomidor Huzar, i Ogórek Śremski pakowane równie dawno mają datę ważności jedynie do września 2013 r. czy te się nadają...?
Swoją drogą dziwne, taka firma o ugruntowanej pozycji sobie tak poczynia...w którymś z wątków czytałam, że nadesłali nie tą odmianę co zamówiona
Stare nasiona czy warto ?
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: stare nasiona czy warto ?
pozdrawiam
Alicja
Alicja
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale może się okazać, że w gruncie będą miały trudniej niż na ligninie w ciepłym domu ?
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
apw81 pisze:Ale może się okazać, że w gruncie będą miały trudniej niż na ligninie w ciepłym domu ?
Asia,masz rację,na ligninie łatwiej.Jednak w zależności jak albo czy w ogóle wykiełkują ,będzie wiedziała na co może liczyć.
pozdrawiam
Alicja
Alicja
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
apw81, ja bym na Twoim miejscu zareklamował te nasiona.
Marchew 'przeterminowana' prawie trzy lata - będzie problem, pozostałe też na granicy - ja bym odesłał.
A jeszcze lepiej - najpierw zadzwoń do nich i przedstaw sprawę, przesyłka też kosztuje.
Marchew 'przeterminowana' prawie trzy lata - będzie problem, pozostałe też na granicy - ja bym odesłał.
A jeszcze lepiej - najpierw zadzwoń do nich i przedstaw sprawę, przesyłka też kosztuje.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Napisałam do PNOS maila, zobaczymy jak potraktują mą reklamację. Chodzi o zasady, nieprawdaż... Dam znać, jak się spisali
pozdrawiam Asia
- Kornel
- 100p
- Od: 31 sty 2013, o 23:34
Odświeżę wątek ,ponieważ czytałem w innych wątkach o problemie z nasionami '' po terminie''.
Na paprykę producenci nasion dają gwarancję 4-5 lat -- z doświadczenia wiem że trzyletnie już nie chcą wschodzić .
Pietruszka ma jak się nie mylę 3-4 lata gwarancji---problem ze wschodem mają nasiona dwuletnie.
Nie warto kupować nasion po terminie ; kapusty, sałaty i rzodkiewki.
Na paprykę producenci nasion dają gwarancję 4-5 lat -- z doświadczenia wiem że trzyletnie już nie chcą wschodzić .
Pietruszka ma jak się nie mylę 3-4 lata gwarancji---problem ze wschodem mają nasiona dwuletnie.
Nie warto kupować nasion po terminie ; kapusty, sałaty i rzodkiewki.
Czyjeś niepowodzenie cieszy nas tak samo , jakbyśmy my sami odnieśli jakiś sukces.-NN
Ja wysiałam w lutym nasiona pora Bartek firmy Vita line. Nasiona pakowane 08/2010 ważne do 08/2013. Nic mi do tej pory nie wzeszło. Rok temu były jeszcze w miarę żywotne.
Ja przechowuję większość nasion w altanie , na działce i według moich obserwacji nasiona rzodkiewki i sałaty przeterminowane 2 , 3 lata wschodzą i rosną dobrze . Kiepskie są nasiona cebuli, pasternaku i marchwi - przeterminowane 1 rok, bardzo słabo wschodzą. Zapomniałam dodać , że nasiona sałaty są "produkowane" przeze mnie. Kilkanaście lat temu usiłowałam kupić nasiona sałaty zimowej, kiedy nie udało mi się ich zdobyć , posiałam stare i latem zebrałam nasionka. Od tej pory zostawiam jedną lub dwie sałaty na nasiona. A z naklejkami "odnawiającymi " nasiona spotkałam się kilkla lat tem w Castoramie. Kupiłam opakowanie ziół i po odejściu od kasy zauważyłam , że na torebce jest naklejka. Zareklamowałam i od ręki dostałam zwrot pieniędzy. Od tej pory dokładnie oglądam opakowania z nasionami w każdym sklepie.
Pozdrawiam , Bożenka.
Dzisiaj pikowałam pomidory ze starych nasion,które wygrzebałam z zakamarków w piwnicy.
Najstarsze jaki wzeszły były z 1995 roku. Były jeszcze bardziej wiekowe,ale niestety nie dawały znaku życia i wyrzuciłam.
Wszystkie najpierw podkiełkowywałam na ligninie.
Oczywiście nie piszę tego,aby zachęcać do kupowania przeterminowanych nasion w sklepach,lecz jako ciekawostkę.
Najstarsze jaki wzeszły były z 1995 roku. Były jeszcze bardziej wiekowe,ale niestety nie dawały znaku życia i wyrzuciłam.
Wszystkie najpierw podkiełkowywałam na ligninie.
Oczywiście nie piszę tego,aby zachęcać do kupowania przeterminowanych nasion w sklepach,lecz jako ciekawostkę.
17 lat.
To już bardzo dobry wynik.
Jaka to była odmiana ?
To już bardzo dobry wynik.
Jaka to była odmiana ?
- Kornel
- 100p
Nasiona pomidora i ogórka z tego co wiem bardzo długo zachowują zdolność kiełkowania.Raz posiałem ogórki ,które były przeterminowane 3 lata czyli miały 7 lat - skiełkowało 80% nasion.
Czyjeś niepowodzenie cieszy nas tak samo , jakbyśmy my sami odnieśli jakiś sukces.-NN
Nie wiem jaka to odmiana,bo pisało na niej: smaczny czerwony i data 1995r.
Na pewno nie była to krzyżówka,ale odmiana ustalona.Rodzice zbierali nasiona wyłącznie z wartościowych dla nich odmian.
Gdy dojrzeją to zobaczę ,czy warto zebrać nasiona.
Na pewno nie była to krzyżówka,ale odmiana ustalona.Rodzice zbierali nasiona wyłącznie z wartościowych dla nich odmian.
Gdy dojrzeją to zobaczę ,czy warto zebrać nasiona.
- Kornel
- 100p
Kaja jak pomidory okażą się dobre , to może mogła byś podrzucić kilka nasion na akcję wymiany nasion 2013/2014.