Laurowiśnia - choroby i szkodniki
-
- ---
- Od: 27 gru 2008, o 16:56
A może od tego podlewania zaatakował ją grzyb Fusarium albo podobny?? Złam gałązkę i zobacz jak wygląda drewno w środku. Jeżeli środek zbrązowiał to fuzarioza pewna. Jeżeli jest biały to są duże szanse, że roślina będzie rosła, wtedy profilaktycznie opryskaj roślinę systemicznym fungicydem np Bravo, gdy brak opadów podlewaj rzadko ale obficie tzn. raz na kilka dni.
To samo obserwowałem na laurowiśniach w Anglii, które rosły na mało przepuszczalnych mokrych glebach.
To samo obserwowałem na laurowiśniach w Anglii, które rosły na mało przepuszczalnych mokrych glebach.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 lip 2012, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
Re: LAUROWIŚNIA KROPKI NA LIŚCIACH MEGA ZAGADKA....
Witam
Choroba znana sadownikom jako dziurkowatość liści drzew pestkowych. Zastosuj wczesną wiosną Topsin M 500 SC.
Pozdrawiam, Francik
Choroba znana sadownikom jako dziurkowatość liści drzew pestkowych. Zastosuj wczesną wiosną Topsin M 500 SC.
Pozdrawiam, Francik
Francik
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 mar 2017, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Co to za choroba i jaki to krzak
To nie jest choroba lecz uszkodzenia po zimie.
A jest to Laurowiśnia wschodnia ,poczytaj zapraszam.
Laurowiśnia- wymagania,uprawa
- Laurowiśnia -choroby i szkodniki
- Laurowiśnia rozmnażanie,ukorzenianie pędów
A jest to Laurowiśnia wschodnia ,poczytaj zapraszam.
Laurowiśnia- wymagania,uprawa
- Laurowiśnia -choroby i szkodniki
- Laurowiśnia rozmnażanie,ukorzenianie pędów
- Zuzia111
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
Re: Laurowiśnia - choroby i szkodniki
Witam. Nie wiem czy tu jeszcze ktoś zagląda i coś pomoże, jednak na to liczę. Mojej laurowiśni od wiosny do jesieni żółkną liście, na dodatek ma liście na brzegach podziurawione. Co to może być. Z wcześniejszych postów wyczytałam o pryskaniu miedzianem. Przerabiałam już to, nie pomaga. Zdjęcie z wczoraj mojej laurowiśni.
Opuchlaki, których dorosłe osobniki żerują na liściach, a larwy w ziemi mogą też uszkadzać korzenie i dlatego liście żółkną.Poczytaj tu viewtopic.php?f=43&t=248
- Zuzia111
Dzięki za podpowiedż. Już raz moją laurowiśnię przesadzałam a przy okazji sprawdzałam czy nie ma opuchlaków. Być może je przeoczyłam, lub nie dokładnie szukałam bo nie znalazłam. Jednak problem się nasila i coś trzeba działać. Jeszcze raz dzięki.
Jak mogłaś sprawdzić? Te chrząszcze są bardzo cwane, z doskoku działająZuzia111 pisze:przy okazji sprawdzałam czy nie ma opuchlaków.
- Zuzia111
Sorry..miałam na myśli te żyjące w podłożu białe larwy.
Robak czy choroba?
Drodzy! Czy ktos rozpoznaje co to za choroba? Roslina zimozielona, kwitnie na bialo, liscie grube, skorzaste. Choroba zdziesiątkowala mi tą bujną piękną rosline i mimo to wypuszcza dalej mnostwo nowych lisci. Ale wszystkie -nawet te mlodziutkie- od razu sa atakowane. Widac male czarne kropki pod lisciem, rdzawy kolor liscia. No i widac, ze sam listek jest "podgryziony" miejscami.